ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł(...)marmolady. Składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi ( jak przy lepieniu pierogów) i zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd. Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją góra
cool and mintywyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek. Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min. Po upieczeniu koszyczki pozostawiamy(...)przestygnięcia. Rada: jeśli nie macie 2 takich samych form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce. Koszyczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. MONTE COTTA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego
Moniki Smakołykitartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta
Moje domowe kucharzeniemięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka Składniki: Ciasto (4 duże łódeczki): · 450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy) · 30 g świeżych drożdży(...)kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki
Mania GotowaniaBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Na słodko lub wytrawniewięcej wody, lub mąki, musicie to wyczuć). Ciasto ma być na tyle elastyczne, że po zrobieniu w kulce palcem dziurki, ciasto będzie się podnosiło. Odkrawamy z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej lub mniejsze, podsypujemy blat lub stolnicę mąką, placki wałkujemy na ok 2 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, kładziemy na nią placek, chwilę smażymy, tylko tyle żeby(...)chlebek na drugą stronę i po chwili zdejmujemy (najlepiej na kratkę). Może się tak zdarzyć, że ciasto na patelni zacznie się przypalać w niektórych miejscach (patelnia jest przecież sucha), trzeba wtedy zeskrobać delikatnie łopatką i przetrzeć patelnię suchym papierem. Czasami po usmażeniu placków opala się je jeszcze chwilę nad ogniem (trzymając szczypcami), żeby zrobiły się bardziej napuchnięte. Takie chlebki
Co na wege obiad?szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy
Taste Of My Daymasła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą(...)mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżki masła 1 łyżeczka soli kawałek słoniny Wykonanie: Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę i jeszcze raz wyrobić na gładko. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10 porcji i rozwałkować na cienkie , długie placki. Smażyć na patelni, lekko posmarowaną słoniną z obu stron i po chwili skropić masłem. Dosmażyć na rumiano
Tradycyjna KuchniaCiasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej
Mia Cucina SofietaCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut
VioletoweKucharzenieKolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast
Domowa cukiernia Ewypewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka(...)jakąś miseczką bądź szklanką, na środek nałożyć farsz, skleić boki, które następnie przyciskamy widelcem. Jeśli zostało wam farszu, należy dorobić sobie ciasta co trwa naprawdę bardzo krótko, a jeśli zostało Wam ciasta to możecie wykrawać takie frędzle, które można potem ugotować w wodzie po gotowaniu pierogów i zjeść z roztopionym masłem i odrobiną cukru. Gotujemy wodę z solą
upichcicłyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować
In my kitchenskładniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy 20 x 30 cm. Przełożyć na blaszkę i zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki(...)Piekarnik nagrzać do 160 ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce
Atlas Smaków