lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć(...)spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy Makowce
Proste Potrawyusmażyć na patelni z przyprawą gyros. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w krążki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. należy rozwałkować je na bardzo cienki, okrągły placek. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie
Cook&Loveminut do lodówki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy koło ok 20-25cm. Powtarzamy tak z każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy(...)łączymy z masą kajmakową. Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej
Tagebuch po polskuViolaPassion Składniki do placków: 2 jajka 1.1/2 szklanki mąki przennej Tyle samo letniej wody 1/2 szklanki gazowanej wody 2 łyżki oleju Dwie szczypty soli *Wszytko mieszamy dokładnie mikserem Rozgrzewamy patelnię i lejemy ciasto okrągłym ruchami tak by pokryło całą powierzchnię najlepiej żeby placki byly cienkie
Viola cooks with passionCiasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i
Świat Domowej KuchniPolecam przepis na maślany placek z truskawkami ..
Ugotujmy Cośpiany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka). Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami Placek z jabłkami i orzechami SMACZNEGO
peggiwkuchniCiasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo
Kubki smakuNietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka
Tradycyjna Kuchniagładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm. Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta
Weekendy w domu i ogrodziezagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200 ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy: Jabłka obrać i zetrzeć
Mania WypiekaniaSmakowite ciasto z truskawkami to idealna propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy. Smakuje wyśmienicie i znakomicie poprawia nastrój. Wyjdzie każdemu laikowi kulinarnemu . składniki na okrągłą tortownicę
Smakowite Daniapszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej(...)znowu minutę z pierwszej. Na cieście pojawią się pęcherzyki, ale tak właśnie powinno być :) Ciasto odłożyć na talerz i odczekać chwilę - po zdjęciu z patelni może zrobić się twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Jeśli będzie zbyt lepkie, podsypać delikatnie mąką. Podzielić na dwie części, uformować placki o średnicy ok. 18 cm i wysokości ok. 3 mm. Brzegi ciasta wywinąć do środka. Sos pomidorowy Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min. Dodać sól, cukier
zabawa smakiemIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i
BullioCiasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta
Świat Domowej KuchniPyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym . Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego
Kuchnia Łukaszalnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy(...)makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Makowce ułożyć na dużej blaszce
Pudełko rozmaitościoraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. 5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm) . Następnie każdy krążek(...)przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.) Ja piekłam w czterech partiach. 9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Domowa Cookierenka Agijest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka). Na rozgrzaną patelnię z olejem(...)kokosowym nakładamy porcje ciasta (1 łyżka stołowa), ciasto podczas smażenia (na małym ogniu) powinno się lekko rozlać. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem, a na każdą porcję wykładamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Smacznego Do przygotowania placuszków użyłam mąki pszennej tortowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta
Słodkie okruszkigranic, umiaru, mogę jeść, jeść, jeść... chwila przerwy i znów jeść, jeść... tak jeśli chodzi o truskawki jestem obżartuchem ! Lubię jeść je kilogramami, same, z jogurtem, zapiekane, w cieście, jako koktajl, krojone, rozduszone, zmiksowane... tym razem pokusiłam się o szybki sycący deser, który idealnie sprawdzi się na śniadanie. Wykorzystałam do niego jeden z produktów które dostałam ostatnio do testowania(...)węglowodany 37,5g tłuszcze (kwasy tłuszczowe) 7,5g Moja opinia: Len wykorzystuję jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie oraz jako zagęstnik do większości placków mojej produkcji dzięki któremu uzyskuję idealną konsystencję ciasta. Smak jak najbardziej przyjemny dla mojego podniebienia ;) a co najważniejsze jest zdrowy! ;) Składniki (na jedno-porcjowy deser): garść truskawek łyżka płatków z otrąb pszennych dostępnych w sklepie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową(...)dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia się ze śmietaną. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy
Domowy Smak Jedzeniaciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł(...)marmolady. Składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi ( jak przy lepieniu pierogów) i zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd. Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją góra
cool and mintywyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek. Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min. Po upieczeniu koszyczki pozostawiamy(...)przestygnięcia. Rada: jeśli nie macie 2 takich samych form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce. Koszyczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. MONTE COTTA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego
Moniki Smakołykitartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta
Moje domowe kucharzeniemięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka Składniki: Ciasto (4 duże łódeczki): · 450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy) · 30 g świeżych drożdży(...)kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki
Mania GotowaniaBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Na słodko lub wytrawnieszklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Ze składników zagniatam ciasto... ...dzielę je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy
Taste Of My Daymasła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą(...)mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżki masła 1 łyżeczka soli kawałek słoniny Wykonanie: Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, odstawić na godzinę i jeszcze raz wyrobić na gładko. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 10 porcji i rozwałkować na cienkie , długie placki. Smażyć na patelni, lekko posmarowaną słoniną z obu stron i po chwili skropić masłem. Dosmażyć na rumiano
Tradycyjna KuchniaCiasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej
Mia Cucina Sofieta