krótki przepis na placki kukurydziane, które świetnie nadają się do zrobienia domowych nachosów lub domowego quesadillas , Zapraszam :) Składniki (na 6 placków średniej wielkości): 75 gram mąki kukurydzianej 75 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 120 ml gorącej wody Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 2) Ciasto zagniatam, tak długo(...)Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony (bez tłuszczu). 6) Kolejno, kroję na trójkąty, aby uzyskać nachosy (używam kółka do pizzy). Gotowe:) P.S. Ciasto można dosolić, wzbogacić ziołami lub serem, jak kto woli :) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!razową.Zagniotłam ciasto dosypując dosypując resztę mąki. W misce ciasto rosło ok. 40 minut – do czasu podwojenia objętości. Podzieliłam ciasto na 9 części. Każdą rozwałkowałam cienko (im cieniej tym lepiej) na placek. Każdy płat przekroiłam na dwa paski, posmarowałam pozostałym roztopionym masłem i posypałam czarnuszką. Ułożyłam płaty na sobie i zwinęłam je w rulon(...)powstałe mini chlebki (bułeczki) ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiłam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozkłóconym jajem i posypałam czarnuszką. Ciasto wałkuje się bardzo dobrze. Nie rozrywa się podczas podnoszenia, jest bardzo elastyczne. Pieczemy w temp. 200st. C przez około 25 minut. Studzimy na kratce. A ta poniżej to bułeczka posypana zatarem
Gotuj Sam!kulki ( ja mam patelnię 23 cm, więc moje kulki były wielkości dużego orzecha włoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz jak się smaży – fajny widok, po chwili przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy
Kuchnia na wzgórzukarbowanej formy, podciągnąć brzegi i podpiec w temperaturze 250 stopni. Owoce posypać kilkoma łyżkami cukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie w piekarniku do zrumienienia. Ciasto podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchniamąki 1 jajko szczypta soli Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki
Podróż w kulinariapodwajając swoją objętość, ponownie krótko je wyrobiłem. Na blasze ułożyłem papier do pieczenia i posmarowałem go olejem. Po lekkim natłuszczeniu olejem rąk podzieliłem ciasto na 8 równych części i palcami uformowałem każdą część w cienki placek, który ułożyłem na blasze do pieczenia - na mojej jednorazowo zmieściły się po cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją(...)się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne 5 minut. Identycznie przygotowałem drugą porcję chlebków z pozostałego ciasta. Na głębokie talerze wyłożyłem mięso wraz z sosem. Udekorowałem listkami świeżej kolendry i podałem z ciepłymi chlebkami naan
Wyprawy kulinarnewodą oraz dodajemy olej. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez
paapilotkaasmaku. Przede wszystkim, już gdy ciasto rośnie, kamień się nagrzewa, dzięki temu po ułożeniu na niej składników samo pieczenie zajmuje 5 minut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze(...)pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkoczęścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do makaronu i oczywiście ciasto. W tym roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś
Cynamonowe szczęścieKolejny pomysł na placki z kaszki kukurydzianej! Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę(...)osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu
Tradycyjna Kuchniakokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste), mieszamy, rozgrzewamy patelnię z małą ilością tłuszczu i smażymy placki na małym ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsniestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła. Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru(...)ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem. Placek
PatiGotujemiskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, trwa to około 1,5 godziny. Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i krótko je wyrób. Rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm , podsypując mąką, aby się nie kleiło i szklanką wykrawaj paczki. Odkładaj je do wyrośnięcia na stolnicę (u mnie(...)około 30 minut ). Lub drugi sposób: nabieraj po kawałku ciasta, formuj w dłoni płaski krążek i nakładaj po pół łyżeczki nadzienia, zlepiaj brzegi, formując pączka. Każdy tak uformowany pączek odkładaj na stolnicę i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Smaż pączki w rozgrzanym do temperatury 175 stopni C* oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki
Słodko-Słony Świat Ilonyzostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek. Nadzienie: Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym(...)cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c. Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść! Smacznego. Wpis dodaję do konkursu Codziennie
Wanilia i KardamonPrzepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje mi się, że jest go w przepisie za dużo i przeważnie dobrze mi się wydaje, bo ciasto i tak wychodzi słodkie i zawsze mówię, że jeszcze i tak było go za dużo ;) Jeśli jabłka
kruche babeczki