ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:255/550)

Paszteciki z wieprzowiną 213

koło i przełożyć do wgłębienia w formie - następnie wylepić spód i brzegi formy, tak, żeby zostawał lekko wystający brzeg. Tak zrobić z każdym plackiem. Do każdego wgłębienia włożyć farsz - powinno go starczyć na wszystkie wgłębienia. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki - przykryć wierzch i skleic boki

Cooking for Emily
Pizzowe roladki 229

Czesławy Zarzeckiej  Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek.   Ketchup  lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z konfiturą różaną 201

misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką - dzięki temu ręka nie jest ulepiona;)). Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy(...)formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia). Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem. Rada: gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać odrobinę kwaśnej śmietany

Kolorowy Przepisownik
Sekret skrywa Charlotte 233

dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy(...)mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą różaną, wykładamy mus i przykrywamy drugą porcją ciasta. W górnej warstwie wycinamy kilka otworów. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy

les mirabelles
Pyszny piegusek 337

naszej kuchni nie moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy(...)mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się polacza , dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C na 20 min. po czym zwiększamy temp. do 180 i pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pizza z cukinią i pesto 189

żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego(...)pietruszki i orzeszkow listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 266

łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier(...)mieszamy na gładką masę. do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką masę do trzeciej dodajemy kakao, łączymy na gładką masę do czwartej dodajemy 2 łyżki mąki  Każdy placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej

Niezły Młynek
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym 191

Róża) - 2 łyżki cukru trzcinowego dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu. Placki podaję zarówno na  ciepło, jak i na zimno

Kuchnia co dnia
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 255

Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku(...)odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao

My simple kitchen
Kofta kebab z chlebkiem pita 247

folią spożywczą i zostawić w cieple  na około 1-1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu w ciasto należy uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części i zrobić z nich kule. Każdą rozwałkować na placki o średnicy około 15 (im cieńsze placki, tym cieńszy i bardziej chrupiący chleb). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły(...)swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać

Cooking Monster
Proziaki 152

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią(...)mleka, lub maślanki 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam

MojaQchnia.pl
Puszyste placki z jabłkami 483

posypywała je obficie cukrem pudrem. Do zrobienia placków dodałam wody gazowanej zrobionej w ekspresie  Sodastream . Dzięki dodatkowi wody gazowanej placki są bardziej puszyste i delikatne.   Puszyste placki z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru 1 1/3 szklanki gazowanej wody(...)ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 149

Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się(...)cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g. Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1 cm. Na placki nałożyć się farsz z cebuli

królestwo garów
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 201

stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie

Mieszam w Garnku
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 759

oprószamy przyprawami. Smażymy na suchej patelni, przyprawy trochę szybciej będą się przypalać dlatego temperatura patelni musi być troszeczkę mniejsza. Po każdym usmażonym blacie ciasta, patelnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. I dalej smażymy kolejne placki. sos:  3 łyżki śmietany,  3 łyżki jogurtu,  3 łyżki majonezu,  2 łyżeczki smakowej oliwy,  1 łyżka zataru

SMYKWKUCHNI