ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:256/550)

Ciasto z cukinią 127

samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek

Bon appetit mon amie
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 332

części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy

Rozpustne gotowanie
Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa 129

szklanki mleka)  dosładzamy stewią wg. smaku  gotowy budyń miksujemy z serem i ewentualnie znów dosładzamy po 15 minutach wyciągamy placek czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik krakowski 252

mąki dodajemy cukier, masło, jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. SER - Składniki(...)miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy

psgotujemy
ROLADKI SEROWE 137

folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 h. 5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o dł. ok 40 cm NADZIENIE: 1. Konfiturę podgrzać w garnku i przetrzeć przez sito. 2. Ciasto posmarować ciepłą konfiturą i posypać orzechami. 3. Zrolować i włożyć do lodówki na 1 h. 4. Po wyciągnięciu pokroić na równe

Marcepanowa kuchnia
Strucla z masłem orzechowym 202

będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką rozwałkować na kwadrat o boku około 25cm i grubości około 1cm - na placku rozsmarować równą warstwę masła orzechowego - placek ciasno zwinąć w rulon - rulon przeciąć ostrym nożem na długości w połowie, nie docinając do końca, aby połówki(...)trzymały się razem na kawałku ciasta - obie połówki zawinąć ze sobą, tworząc struclę - boki podwinąć pod spód, struclę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (w zależności od temperatury, od 30 do 60 minut) - wyrośniętą struclę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około

Smakołyki Bereniki
Babcina szarlotka - najlepsza 715

cukier waniliowy i masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać mleko i jajka i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę lub wałek, obtoczyć w mące pszennej, przekroić na pół i rozwałkować na papierze do pieczenia (wielkości blaszki - 25x28 cm) dwa placki. Jeden placek przełożyć z papierem do blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze(...)zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić.   Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć

In my kitchen
Placek korzenno - jabłkowy 89

Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka(...)mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy. Placek korzenno

peggiwkuchni
Placek manny z brzoskwinią 105

Placek manny z brzoskwinią Składniki Danie dla czerech osób 2-3 brzoskwinie 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka brązowego cukru Masło Sposób przygotowania Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy cukier,  i całość ponownie mieszamy(...)ręcznikiem papierowym, tak aby pozostała tyko cienka warstwa. Na patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy krótko z obu stron na złoty kolor. Co kilka placków wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło  i przesmażamy cząstki brzoskwini przez 2-3 minuty. Układamy brzoskwinie na plackach i podajemy

Miód i pieprz
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 171

kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ). Rozwałkowany placek pokroić na paski długości krótszego boku prostokąta i szerokości około 5 cm.  Na rozwałkowany pasek wykładać porcję dżemu, rozsmarować. Pasek(...)ciasta składać, zwijając trzy razy. Brzeg ciasta posmarować wodą, skleić. Tak przygotowane drożdżówki ponownie odstawić do wyrośnięcia, na około 30-40 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury powietrza. Korzystając z uroków pogody, polecam postawić w tym najbardziej nasłonecznionym pokoju ;) Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym  jajkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte i posmarowane jajkiem bułeczki

kolorowotorcikowo
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 214

zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca. Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając. Jezierzany, bo to tam mnie(...)mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. kruche ciasto i kokosanka: Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam) i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemu wyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciasto nabierze złocistej barwy. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
,,Pizza z leśnymi grzybami” 124

podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki

Podróż w kulinaria
Racuchy z jabłkami 120

foremek silikonowych – mają one specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć. Po prostu wkładamy foremkę na rozgrzany olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się

Lamarida.pl
Kokosowe amoniaczki na maslance 132

wszystkich składników szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 - 30 min. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy dowolne kształty i przenosimy na natłuszczoną blachę. Ważne, aby zachować dość spore odstępy, ciasteczka naprawdę porządnie urosną. Pędzelkiem smarujemy każde ciasteczko roztrzepanym jajkiem, posypujemy

Kuchnia od dwojga
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 137

spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne przerzucanie placków! naleśniki się udały a ja już samodzielnie przystąpiłam do gotowania obiadu na dziś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebularz 215

ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy zagłębienia serem i cebulą, smarujemy rozbitym jajkiem

chleba naszego
Maślane faworki z piekarnika. 167

gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy jeden koniec przez powstały otwór. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na papierze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 368

minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) - wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na dość cienki placek (lub podzielić na 2 części i każdą rozwałkować) - placek pokroić promieniście na trójkąty, na końcu każdego (na szerszej stronie) nałożyć łyżeczką powidła, każdy kawałek

Smakołyki Bereniki
Pomidorowa z domowym makaronem 124

sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy

Smakowity Blog Kulinarny
Lord Woolton Pie 127

muszkatołowa Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wrzucamy je do żaroodpornego naczynia. Z margaryny i mąki ugniatamy ciasto, do którego dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Wałkujemy na cienki placek, przykrywamy warzywa, odcinamy brzegi i wkładamy wszystko do nagrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu aż się zarumieni. Wysłałem na konkurs dotyczący kuchni brytyjskiej

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza marinara 166

kroimy w plasteki. Odrobinę drożdży rozpuszczamy w wodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Robimy cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy plasterkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Tort chałwowo - wiśniowy 179

wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy

VioletoweKucharzenie
Pierniczki last minute 225

Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem

Spektrum Smaku
Tortilla domowa w roli głównej, czyli idealny dodatek do meczu podczas EURO 2016 :) 146

bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 30 sekund z każdej strony ( kolejny ważny element wykonania tortilli- dzięki którym płatki będą miękkie

Receptura smaku
Buchty z owocami Hortex 147

mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta  i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze lub na sicie nad gotującą się wodą

Gotuj Sam!
Miodownik z nutellą 292

miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny

Cynamonowe szczęście
Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą 150

słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez

Szefowa kuchni
domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 219

trochę ciasta, spokojnie możecie je przechowywać w woreczku w lodówce, i usmażyć tortille następnego dnia. ja tak robiłam i były pyszne.  Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zdrowe przekąski - domowe nachosy 698

nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut.  Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Krokiety z pasztetem Profi 126

gazowanej wody 2 łyżki  oleju Dwie szczypty  soli *Wszytko  mieszamy dokładnie  mikserem Rozgrzewamy  patelnię i lejemy ciasto okrągłym  ruchami tak by pokryło całą  powierzchnię najlepiej  żeby  placki były cienkie  i smażymy z dwóch  stron. Nasze bliny możemy już faszerować Faszerujemy pasztetem Profi Metody  są różne  koperty

Viola cooks with passion
Jak zrobić knedle ze śliwkami w domu? Przepis rodzinny na knedle 27498

pszenną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta formujemy z niego kulę, którą spłaszczamy w dłoniach na placek. Układamy wydrylowaną śliwkę i dodajemy cukier (np. waniliowy, migdałowy, bądź brązowy z cynamonem), całość zagniatamy w formę kuli. Kule- knedle, układamy na tacy obsypanej

SMYKWKUCHNI
mus wisniowy dla zdrowia i urody 162

wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :)) Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom cholesterolu; oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów

w mojej kuchni
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 153

roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki

Walijskie Pichcenie
Tort makowy z białą czekoladą 158

uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!) Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Makaron domowy ze szpinakiem i serem 223

pieprz do smaku Makaron: Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju

Różowa kuchnia
Bułki chlebowe z pieczarkami 166

wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie

Nastoletnie Wypiekanie
Pieczona pierś kaczki 242

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy od piekarnika. Kawałek ciasta wykorzystujemy do podania kaczki – resztę można zjeść jako pyszny placek do kawy! Smacznego

MarcinChef
Domowe Bajaderki 127

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła

Gotowanie...to proste !
Podpłomyki z patelni 223

Uformować z ciasta kulę, przykryć miską i pozostawić na 10 minut, by odpoczęło.   W międzyczasie rozgrzać patelnię teflonową (nie dodając tłuszczu!). Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką.   Podpłomyki piec z obydwu stron na suchej patelni do zarumienienia (po ok. 1 minucie z każdej strony). Podawać na ciepło lub zimno

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza z serowym brzegiem 356

wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy

VioletoweKucharzenie
Pączki z marmoladą 135

składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę. Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia

Bon appetit mon amie
Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka" 166

ciasto będzie zbyt słodkie. Polewa: Masło przekładamy do rondelka i wrzucamy czekoladę. Na małym palniku mieszamy, aż całość się rozpuści. Wykończenie: Układamy 1 warstwę ciasta, na nią wykładamy masę i równie rozsmarowywujemy. Przykrywamy drugim plackiem, który polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pączki ziemniaczane 259

zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła(...)dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną).  Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu

Mia Cucina Sofieta
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 213

się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto

Wypisz Wymaluj
Róże karnawałowe mojej babci 460

albo kandyzowane czereśnie olej do smażenia 1 białko do lepienia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać kółeczka w trzech wielkościach (u mnie jako wycinarki posłużyły szeroka szklanka, kieliszek do wina i kieliszek do wódki). Większe kółeczka naciąć

Kulinarne Inspiracje
Faworki/Chrusty 170

Dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka . Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu   bardzo kruche. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy na głębokim oleju na złoty

Passion of Cooking
Wegański przepis na pierniczki 139

stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkuj na placek grubości 1 cm i za pomocą różnych foremek wykrawaj pierniczki. Ułóż je na przygotowanej blasze i za pomocą pędzelka delikatnie zwilż mlekiem kokosowym. Wstaw

Roślinna - blog wegański
Tort makowy kawowy 159

wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy

codojedzenia
Sernik jaglany bez pieczenia 142

Kasza jaglana gości na naszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta

Smakuje zdrowo
Domowa kremówka 110

masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut. Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Naleśniki z białym serem 159

strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką.  Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy

prawdziwe jedzenie
Polaka niedzielny obiad - rosół 102

naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka

Right Behind The Kitchen
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 154

małego rondelka, dodając brązowy cukier, dżem i sok z owoców. Mieszałam i gotowałam przez około 5 minut aż powstała jednolita masa. Upieczone ciasto przekroiłam na pół Posmarowałam je masą daktylową. Przykryłam drugim plackiem i posypałam cukrem pudrem. Smacznego

potrawyregionalne
NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM I SERKIEM MASCARPONE 155

szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce.  Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego

potrawyregionalne
Maślana tarta z owocami z kompotu 232

Kiedy w warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta

kawawszklance
Klasyczne kruche ciasteczka 143

ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec w 160'C około 10 minut. Ostudzić na kratce. Gotowe ozdabiamy według uznania i potrzeby

Cakes By Kejt
Moskole z masłem czosnkowo - ziołowym 125

lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moscole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem czosnkowo - ziołowym

Apetyczna babeczka
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 143

misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec na środkowym poziomie ok. 25 minut aż wierzchy tarteletek będą złoto-brązowe

Pełny talerz
Kluski na parze z jagodami 190

końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około

Ala piecze i gotuje
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 494

mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA

psgotujemy
Jagodzianki 309

temu jagodzianki będą puszyste i delikatne. Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze

Cakes By Kejt
Sylwestrowe menu-orzechowe ciasteczka z pleśniowym serem i gruszką 304

szklanki mielone orzechy włoskie 150 gr 4 żółtka masło słone użyłam Lurpak 100 gr białko z jednego jaja szczypta cukru Zagnieć ciasto ze składników. Schłódź w lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym serem, gruszką i rodzynką a także z winogronami

AZgotuj!
Jagodzianki --- Jagody 163

miękkie i nie zbyt zwarte. Gotowe  ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na około 40-45 minut.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut

w mojej kuchni
placuszki ze zsiadłego mleka i z owocami 152

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z owocami lub konfiturą

Domowy Smak Jedzenia
Tortilla z mąki żytniej- dietetycznie 216

dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z różą 140

formy Wykonanie ciasta: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, jajko rozmącić ze śmietaną, wymieszać z mąką i wyrobić ciasto dodając resztę składników.  Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy serowej: Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami

Tradycyjna Kuchnia
Tarta otrębowa 108

około 5 minut żeby otręby spęczniały ciasto przekładamy do formy, najlepiej silikonowej  ale jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia  ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu smarujemy koncentratem  a na sos wykładamy równą warstwę odcedzonego serka grani górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich  wstawiamy do nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza Margherita 132

minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min. Sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę

Oryginalny smak
Kluski śląskie 187

praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą

Mama Gotuje
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 195

odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy ranty i wykonujemy falbankę. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia

MarciochaKucharzy
Faworki - smak dzieciństwa 128

łyżki spirytusu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać podłużne ciasteczka (ok 15x4cm). W każdym kawałku zrobić na środku podłużne nacięcie o długości ok 3-4cm. Jeden koniec ciastka przewlec przez

Kulinarne Inspiracje
Babeczki kruche na wielkanocny stół 180

tradycyjnego ciasta kruchego.  Przepis (70 sztuk babeczek): 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany,pół szklanki cukru.  Wykonanie:   Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.    Część nadziana

Mój Smak na Życie
Chlebek naan 128

odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190C (z blachą w środku). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Spłaszczyć je ręką i formować placki (uwaga! stolnica musi być grubo podsypana mąką). Wierzch chlebków posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między

CookYourself
Takie wiosenne malowanie-sok 201

wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

w mojej kuchni
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 189

roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki

Walijskie Pichcenie
Pizza na ziemniaczanym spodzie 202

razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną w plastry karkówkę, całość

My Culinary Art
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 210

drobno startego parmezanu -papryka słodka sypka Mieszamy widelcem wszystkie sypkie składniki poza papryką. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto podlewając je wodą. Zużywamy tyle wody, by ciasto było zbite i odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę

BaRepas
Gryczane placki na maślance 226

mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. Placki podałam na porcelanie Bogucice

Aga w kuchni
Drożdżówki z serem i jagodami 121

należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4   części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.     Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć

Na słodko lub wytrawnie
Włoski placek z jabłkami 159

Jaki on włoski? Mam ochotę zapytać.Zwykłe polskie ucierane ciasto z jabłkami :)Może z tą różnicą, że do włoskiego placka kroi się jabłka razem ze skórką.Ale zostańmy przy tej nazwie i kraju pochodzenia.W końcu przepis pochodzi od samej Nigellissimy :)Czytaj więcej

bistro mama
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 181

jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką

Słodkie Przyjemności
Ciasto Aniołek 1104

margaryny 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego 2 łyżeczki  amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza 164

przyprawy , tak aby Ci smakował. Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką. 3.  Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką. Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera. 4. Gotową pizze piec w 200C przez

Gotuj Z Muzyką
Nachosy 275

smażenia – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy letnią wodę oraz rozbełtane jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cieniutki ( ok. 1 mm ) placek. Szklanką wycinamy kółka. Każde kółko rozcinamy na pół. Smażymy po kilka sekund na bardzo gorącym oleju! Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy jeszcze

Ostra na Słodko
Pierogi "ruskie" 178

masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzem i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem

Maminek kulinarny
Bułki pszenne 239

wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier

Basia w kuchni
Tortilla z bobem 165

kostka żółtego serka topionego  1/3 papryczki chilli  przyprawy  Sposób przyrządzenia: Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby

pieprzny smaczek
Pizza z dynią i jarmużem 210

drożdże zaczną pracować. Dolać resztę wody i sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części.  Z każdej uformować placek. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w oliwie.  Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu

Sto kolorów kuchni
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 180

lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół). Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 5-10 min. Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich

Oryginalny smak
Szarlotka 383

ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe rogaliki 2 142

wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy

charlotte gotuje
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 111

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).  Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości

charlotte gotuje
Pizza z Łososiem i Warzywami 242

każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Dodatki: 1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex 1 puszka (150 g)  łososia w sosie

Blondynka Gotuje
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 123

roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 145

Miało być coś całkiem innego. Plany takie, że głowa mała. Po przeanalizowaniu wszystkiego co posiadałam okazało się, że brakuje mi podstawowego składnika. Nie miałam ochoty biegać

Malinowe Pocałunki
Tacos na winie dna wczorajszego. 348

może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille

Malinowe Pocałunki
Snikers 1340

cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec z pozostałymi. KREM I Śmietanę schłodzoną ubić ze śnieżką na krem . SKŁADANIE CIASTA 1.ciasto 2.krem ze śmietany 3.ciasto 4.masa krówkowa 5.nakryć plackiem z polewą orzechową.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Bananowy placek. 224

Banana cake . Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki

Kulinarny karnet Christophera
Domowa tortilla. 307

dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku

Kuchnia Łukasza
Kruchy placek królewski 229

Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru pudru 25 dag masła (1 kostka) 4 jajka 10 dag bezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek

Gorący kąsek
Piernik korzenny - świąteczny 180

wkładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy ścieraczką lnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na dość cienkie placki i pieczemy każdy oddzielnie Po upieczeniu będą twarde, układamy je na deseczce, smarujemy powidłami śliwkowymi, masami orzechowymi i układamy jeden na drugim, obciążamy czymś

Proste Potrawy
Faworki 153

tego na kluski Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki

Proste Potrawy
Pierogi bez lepienia 172

ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki i kładziemy je na formie metalowej W każde wgłębienie wkładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem Wałkiem przyciskamy placki i wałkujemy by rozdzielić(...)rosołowe) cebula, pieprz , olej Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić  Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:) Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki

Proste Potrawy
Burrito w tortilli kukurydzianej 287

odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.   Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.   Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze

Moje Kuchenne Rewelacje
W malinowym chruśniaku 132

jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już po 15 min.).  Wyjęłam z wody, na oprószonej mąką stolnicy wyrobiłam ciasto, które podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i podzieliłam na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkątów położyłam łyżeczką dżemu i zwinęłam, formując rogalika. Piekłam przez 15-20 min. w 180st

bastalena
Błyskawiczne bułeczki 156

wyrobić.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć na placek o wysokości około 2 cm.Ostrą szklanką wycinać koła, każde zwijać jak roladę i delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki na twarożku 168

Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek

Ala piecze i gotuje
Brak tytułu 216

chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne są: - 1 rolka gotowego ciasta francuskiego - 3 -4 łyżki marmolady Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą... ... i zwijamy. Kroimy na plasterki ok. 2-3 cm. Układamy na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Pieczemy

kolorowotorcikowo