ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:252/550)

Placki kukurydziane z serem żółtym 144

Kolejny pomysł na placki z kaszki kukurydzianej! Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę(...)osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu

Tradycyjna Kuchnia
.815. dyniowy stos 169

kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste), mieszamy, rozgrzewamy patelnię z małą ilością tłuszczu i smażymy placki na małym ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Ambasador 155

niestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła. Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru(...)ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem. Placek

PatiGotuje
PĄCZKI TRADYCYJNE 191

miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, trwa to około 1,5 godziny.   Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i krótko je wyrób. Rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm , podsypując mąką, aby się nie kleiło i szklanką wykrawaj paczki. Odkładaj je do wyrośnięcia na stolnicę (u mnie(...)około 30 minut ). Lub drugi sposób: nabieraj po kawałku ciasta, formuj w dłoni płaski krążek i nakładaj po pół łyżeczki nadzienia, zlepiaj brzegi, formując pączka. Każdy tak uformowany pączek odkładaj na stolnicę i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.  Smaż pączki w rozgrzanym do temperatury 175 stopni C*  oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowy wianuszek z Apetina 182

zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.   Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek. Nadzienie: Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym(...)cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c.  Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść! Smacznego. Wpis dodaję do konkursu Codziennie

Wanilia i Kardamon
Ciasto z jabłkami 147

Przepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje mi się, że jest go w przepisie za dużo i przeważnie dobrze mi się wydaje, bo ciasto i tak wychodzi słodkie i zawsze mówię, że jeszcze i tak było go za dużo ;) Jeśli jabłka

kruche babeczki
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 187

się  jest rumiane na górze i po  bokach. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę migdałową zastąpiłam orzechową

Stare Gary
Kruchy placek ze śliwkami 247

Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa , 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 1 łyżka

Aga w kuchni
Dietetyczna śniadaniowa tortilla 160

Pomysł na placek/ tortillę znalazłam TUTAJ , w związku z tym, że dziś nie musiałam wcześnie wstawać, mogłam sobie pozwolić na miksowanie, bez obaw, że obudzę domowników ;) Składniki (placek): 1 jajko 1 łyżeczka serka homogenizowanego szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano Co do środka (wg. upodobań), ja dałam: 1 jajko (ugotowane) biały twarożek (łatwy do rozsmarowania(...)białka z żółtkiem  talerz z mikrofalówki wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy papier na kształt talerza) na papierze rozsmarowujemy nasze ciasto wstawiamy na około 3 minuty do mikrofali delikatnie odklejamy upieczony placek od papieru smarujemy tortillę twarożkiem (na całości),  na środku wykładamy pokrojonego w plastry pomidora, jajko posypujemy solą i pieprzem, a następnie zwijamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 218

ścianek miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przed wyrośnięciem. Po wyrośnięciu. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółko. Nieco(...)rozpłaszczamy go w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy brzegi ciasta na górze, nieco zakręcamy i układamy łączeniem do dołu na papilotkach do muffinek. Tak przygotowanego pączka układamy na blaszce do pieczenia. Z pozostałym ciastem robimy tak samo. Pączki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Przed wyrośnięciem. Po wyrośnięciu. Piekarnik nagrzewamy

Kolizje Smaków
Placki marchewkowe (FODMAP) 182

przepisów na zdrowsze dania, także te z diety eliminacyjnej. Zaczynam od placków marchewkowych, które mogą być pyszną kolacją albo śniadaniem. (wszystkie przepisy dotyczące diety eliminacyjnej znajdziecie pod etykietą FODMAP) PLACKI MARCHEWKOWE Składniki: 1,5  szklanki mąki owsianej 1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego) 1/2 łyżeczki sody 1 jajko(...)najdrobniejszych oczkach tarki warzywnej i odciskamy lekko z soku. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy i smażymy na patelni na maśle.  Niestety placki maja jedna wadę, kiepsko jest je przewracać. Mi osobiście najbardziej smakują nie od razu po usmażeniu, ale kiedy "odstoją", takie przestudzone są bardziej

Bon appetit mon amie
Calzone 345

miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem(...)Można oprószyć ziołami. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta. Moje posty

Słodka Strona
Zielona pizza ze szparagami 197

składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w  ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój(...)dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy. Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 164

odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, za każdym razem obsypując stolnicę i wałek mąką (do czasu użycia, pozostałe części ciasta trzymamy pod przykryciem). Szklanką wycinamy kółka, na środek kładziemy pełną łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, uważając, aby nadzienie

cool and minty