ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:257/550)

Cebularz 215

ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy zagłębienia serem i cebulą, smarujemy rozbitym jajkiem

chleba naszego
Maślane faworki z piekarnika. 167

gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy jeden koniec przez powstały otwór. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na papierze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 368

minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) - wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na dość cienki placek (lub podzielić na 2 części i każdą rozwałkować) - placek pokroić promieniście na trójkąty, na końcu każdego (na szerszej stronie) nałożyć łyżeczką powidła, każdy kawałek

Smakołyki Bereniki
Pomidorowa z domowym makaronem 124

sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy

Smakowity Blog Kulinarny
Lord Woolton Pie 127

muszkatołowa Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wrzucamy je do żaroodpornego naczynia. Z margaryny i mąki ugniatamy ciasto, do którego dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Wałkujemy na cienki placek, przykrywamy warzywa, odcinamy brzegi i wkładamy wszystko do nagrzanego na 180 stopni piekarnika do czasu aż się zarumieni. Wysłałem na konkurs dotyczący kuchni brytyjskiej

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza marinara 166

kroimy w plasteki. Odrobinę drożdży rozpuszczamy w wodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Robimy cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy plasterkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Tort chałwowo - wiśniowy 179

wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy

VioletoweKucharzenie
Pierniczki last minute 225

Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty.  Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem

Spektrum Smaku
Tortilla domowa w roli głównej, czyli idealny dodatek do meczu podczas EURO 2016 :) 146

bardzo gorącej wody! (Bardzo ważny aspekt-woda musi być gorąca) Ciasto wyrabiamy ok. 6 minut, potem odkładamy na chwilę, przykrywając je ściereczką (15 minut). Ciasto dzielimy na 5 małych kuleczek i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 30 sekund z każdej strony ( kolejny ważny element wykonania tortilli- dzięki którym płatki będą miękkie

Receptura smaku
Buchty z owocami Hortex 147

mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta  i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze lub na sicie nad gotującą się wodą

Gotuj Sam!
Miodownik z nutellą 292

miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny

Cynamonowe szczęście
Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą 150

słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez

Szefowa kuchni
domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 219

trochę ciasta, spokojnie możecie je przechowywać w woreczku w lodówce, i usmażyć tortille następnego dnia. ja tak robiłam i były pyszne.  Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zdrowe przekąski - domowe nachosy 698

nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut.  Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący) na 1-2mm. Wykrawaj trójkąty i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nachosy nie rosną, mogą być więc blisko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Krokiety z pasztetem Profi 126

gazowanej wody 2 łyżki  oleju Dwie szczypty  soli *Wszytko  mieszamy dokładnie  mikserem Rozgrzewamy  patelnię i lejemy ciasto okrągłym  ruchami tak by pokryło całą  powierzchnię najlepiej  żeby  placki były cienkie  i smażymy z dwóch  stron. Nasze bliny możemy już faszerować Faszerujemy pasztetem Profi Metody  są różne  koperty

Viola cooks with passion