ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:265/550)

Idealna domowa tortilla 542

Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już(...)mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (prawie przezroczysty) i za pomocą talerza o wybranej średnicy (u mnie

Kuchnia Łukasza
Tort Ferrero Rocher 270

wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.    Masa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy(...)mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy

Słodka Strona
Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi 172

nich coś dobrego i zdrowego.   Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii

Mania Gotowania
Piernik staropolski 121

grubość maksymalnie do 1 cm. • Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach. • Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut. • Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby. • Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut. • Po wystygnięciu przełożyć

To co kocham
Moskole. 165

regionalna  potrawa kuchni podhalańskiej. Podaje się je z masłem czosnkowym, ja jednak swoje podałam z ketchupem od Społem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania. Placki podałam na porcelanie Bogucice . Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 250 g mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka szczypta proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku(...)czosnkiem, dodać masło, następnie dodać jajka,przyprawy do smaku i mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło to dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta uformować wałek i kroić z niego około 1,5 cm grubości placki, każdy placek lekko spłaszczyć. Tradycyjne Moskole piecze się na blacie pieca lub na suchej patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Calzone z mięsem i warzywami 115

wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia

Smaczne Potrawy
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 145

Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 189

Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy

Rozpustne gotowanie
Ucierany placek z owocami 143

Ciąg dalszy moich wypieków z owocami. Tym razem przepis na wspaniały, delikatny ucierany placek z owocami. Polecam, jest tak miękki i puszysty, że nie można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Pizzerinki 593

elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części. Każdą część uformować w mały okrągły placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym placku ułożyć wedle uznania dodatki. Wszystkie placki z dodatkami posypać przyprawą oraz startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać(...)minut aż ciasto się zarumieni. Podawać z keczupem

Monia miesza i gotuje
Ciasto żołądek 201

Przepis mojej cioci z Bieszczad, placek jest smaczny i puszysty. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Mak ¾ szklanki Masło lub margaryna 25 dag Jajka 6 szt. Olej 6 łyżek Cukier 1 ½  szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 łyżeczki Kisiel cytrynowy 1 łyżka Cukier puder do posypki Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej(...)proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem

Tradycyjna Kuchnia
Domowa, miękka i elastyczna tortilla pszenna 904

możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia- aż szkoda kupować i truć się chemią! Ci, którzy chcą być fit i unikają mąki pszennej wystarczy zamienić ją na pełnoziarnistą, wtedy też należy ciut zwiększyć ilość gorącej wody, by ciasto dobrze się wyrabiało. Wałek więc(...)piękne koło Wam nie wychodzi, ja wykrawam z pomocą talerza, dzięki któremu moja tortilla jest idealnie okrągła. Nie wyrzucajcie też resztek ciasta, z nich wyjdzie 1 tortilla więcej :) Smażyć na rozgrzanej patelni, a kiedy placek zacznie 'bąbelkować' i podnosić się, to znak, że czas obrócić na drugą stronę. Każdy usmażony placek odkładać na talerz/deskę, jeden na drugim

Kraina Miodem Płynąca
Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem 222

placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe). Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto czekoladowe z borówkami 210

tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać(...)wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić

Kuchcik gotuje
makowiec drożdżowy... 138

dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku

W Mojej Kuchni Lubię