ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:265/550)

Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 191

idealnie gładkie. Odstawić na kilkadziesiąt minut (w moim przypadku była to godzina) pod przykryciem, żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki najlepsze 138

cukrem na puch. Do mąki dodać mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem

Pełny talerz
Bananowe placuszki 299

dokładnie zamieszaj, przelej do suchych składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową.  Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż

Roślinna - blog wegański
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 218

średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 176

smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety

Jadło i czytadło
Pizza z Serem Korycińskim i Pomidorkami Śliwkowymi na Sosie Słodko-Ostrym Chili 262

ziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam połówki pomidorków śliwkowych, na całą pizzę wysypałam kosteczki sera

Blondynka Gotuje
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 213

ziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 178

ziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem

Blondynka Gotuje
Leniwa Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 294

sama pizza z salami i anchois na sosie słodko ostrym chili , tylko..... rozkręcać placka mi się już nie chciało. Szybciej  mi poszło z rozwałkowaniem ciasta, poukładaniem składników, zwinięciem ciasta, a potem tylko kilka ciachnięć nożem i do piekarnika. Fajnie wyszło, można było sobie kawałki odrywać i maczać w sosie czosnkowym. Każdy kawałek zawierał zarówno salami jak i anchois

Blondynka Gotuje
Drożdżowe rogale z powidłami śliwkowymi 135

minut. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, wbić jajka. Całość połączyć z zaczynem. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1-1,5 cm. Za pomocą talerza obiadowego wykroić koło, przekroić na 4 części. Na najszerszy brzeg każdej ćwiartki nałożyć powidła

A Ty Smakuj Mnie
Pani Walewska 393

orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka

Zapiski Młodej Żony
Faworki II 143

smażenia Cukier puder do posypania. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej rozwałkujemy bardzo cienki placek. Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty  o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm. Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez

Na słodko lub wytrawnie
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 227

ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.  Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kwadrans

wyzwania kuchenne
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 246

suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu

Mienta blog
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 201

wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki

Gotowanie to kochanie