ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:268/550)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 246

zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 246

zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Knedle ze śliwkami 156

grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną całą śliwkę (jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy

bistro mama
Oładki z owocami 126

wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g owoców (dowolnych) olej do smażenia cukier puder do posypania placków Wykonanie: Owoce myjemy(...)potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy po 3-4 sztuki jednocześnie na złoty kolor (z obu stron). Usmażone placki przekładamy na półmisek wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy

MyCookBook.pl
Miodownik z orzechami 208

rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia 3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko(...)cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 210

przygotowanie tarty w grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;)  Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach, a Paweł pomagał udzielając wskazówek i rad.   Kolejnym punktem w menu był koktajl arbuzowo - melonowy :) Robiłem się coraz bardziej(...)już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła decyzja, że nie robimy już placka z owocami i mogliśmy się zająć delektowaniem smakami tarty i kruchego ciasta :) Spróbowałem tych, które robił Mistrz Paweł i były po prostu rewelacyjne. Po kawałku naszego, przygotowywanego przez moją grupę wziąłem na wynos i zawiozłem następnego dnia

Parowar Faceta
.906. trzy smaki 154

wiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem Wam, że ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie(...)pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy placki na małym ogniu, pierwszą stronę pod przykryciem. Smacznego

breakfast of dreams
Ogon pawia Siostry Anastazji 125

użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami(...)przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne placuszki z twarogu 141

mąka dowolna, ale nie z orzechów Sposób przygotowania Twaróg rozdrabniamy, miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę do zagęszczenia ciasta. Powinno być zwarte i gęste, ciężko odpadać z łyżki. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Jeśli placki przywierają do patelni i nie można ich przewrócić na drugą stronę, to należy dolać trochę mleka i dosypać mąki(...)zmiany konsystencji ciasta

Kucharzyca
Królewiec 206

każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze.  Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić. BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 175 stop. MASA  Do rondla wlać

Kuchnia Danusi
Ciasto makowo-orzechowe 168

białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier(...)paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika . 5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy. 6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem. 7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę. 8. Po upieczeniu dekorujemy

Kuchnia u Bietki
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 152

Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa,  skrobia ziemniaczana,  skrobia kukurydziana,  pektyna (substancja zagęszczająca),  sól,  cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić(...)śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych  W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy

ClauditteMissCooking
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 235

cebula. Natomiast kminek nadaje orientalnego charakteru i ciekawego posmaku. Z czystym sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka oliwy 500g mąki 50g (pół kostki) drożdży 3 duże łyżki otrąb 1 łyżeczka soli masa cebulowa: 1,5 kg cebuli(...)łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami, wlałam mleko, wkruszyłam drożdże i całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła

W kuchni Karmel-itki
Domowy kopiec kreta 164

pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta) UŁOŻENIE   Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorowa

Gotuję Testuję
Placki ziemniaczane z żółtym serem 157

Dziś dość nietypowe placki ziemniaczane.  Dlaczego nietypowe ? Ponieważ z dodatkiem sera Przepis jest nieco zmodyfikowany wedle moich smaków  Składniki: 6 ziemniaków 1 jajko 2-4 łyżki mąki 1 cebula (dodałam również szczypiorek) 2 ząbki czosnku około 15 dag startego sera Olej do smażenia około 3 łyżek mleka sól, pieprz, magi, kucharek Wykonanie:  Obrane i umyte dobrze(...)mleko ( by ziemniaki nie zrobiły się czarne), przyprawy wedle uznania i wszystko razem mieszamy. Jeżeli widzimy potrzebę dodania jeszcze mąki - dodajemy.  Wykładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnie i smażymy na średnim ogniu  rumieniąc placki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu wykładamy na talerz i wedle upodobań możemy podać placki z śmietaną

W Moim Magicznym Domu
Wigilijna gwiazda z makiem 125

rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy  papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone(...)bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem i przykrywamy czwartym plackiem.Farsz nakładamy tak aby był z pół centymetra od brzegów ciasta. Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę . Kroimy ja na około

Różowa kuchnia