misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. 2. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na mniejsze kawałki, podsypując mąką rozwałkowujemy na placek o gr. ok. 1mm i kroimy w paski lub przekładamy przez maszynkę do makaronu. Tak przygotowany makaron gotujemy ale dente 5 min. w osolonej
Podwójnaporcjadodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym na słodko. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pięć części i każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm. Ułożyć jeden placek posmarować cienko serem posypać delikatnie cukrem i przyłożyć drugim plackiem, a następnie powtarzać tak z każdym
O kuchni z uczuciemkoperku Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco
Moja smaczna kuchniacukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem
Różne smaki w kuchnigotujemy na małym ogniu aż się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką
Radość kipiąca uśmiechem.wodę. Kopystką mieszamy, następnie wyrabiamy ręką ciasto przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej
Kopystką po garachplacków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz
Jaglusiabudyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiuzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut. Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut
Camilla w kuchnirozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki
Kryzysowa Książka Kucharskaspożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy
ale Pyszniepiekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu) (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół
Świat Ciastaspecjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się. Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód
Kuchnia PaulettesWszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach. (Ciasteczka powinny
Di gotujerobot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce
Gotowanie...to proste !proszę do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusoli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie
Niezły Młyneksię tym przejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią
NiePieprz.plcały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-8 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie
Niezły Młynekjednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone ciasteczka układamy na patelni i smażymy do zarumienienia
peggiwkuchnicukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem
Słodkości i nie tylkosamo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody
Bon appetit mon amieokoło 15 minut w lodówce, aby smaki uległy należytemu połączeniu. Sos można wykorzystać jako dodatek do wszelkich dań kuchni tureckiej lub arabskiej. Wyrośnięte ciasto podzieliłem na sześć równych części. Każdą część rozwałkowałem na cienki placek, starając się zachować formę koła. Na każdym placku równomiernie rozsmarowałem cienką warstwę przygotowanego wcześniej przyprawionego mięsa z warzywami, tak aby cały placek był
Wyprawy kulinarnesól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam
Łycha smakówpotrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć
O kuchni z uczuciemłyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataorzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybudyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 150 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 żółtka - 7 łyżek mąki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 3 równe części. Dwa placki pieczemy w wysmarowanej formie o wymiarach 25 cm x 35 cm przez około 15- 20 minut w 180 C ( aż się przyrumienią
Zainspirowana w kuchnisól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Odstawiłam do wyrośnięcia. Ciasto podzieliłam na dwie części.z każdej z nich uformowałam cienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki. Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki
Darcia w kuchninadziewane „rosołowym” i pieczarkami. Dzisiaj nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej. Nie poprzestaniemy bowiem na ich ugotowaniu
Kulinarna Pokusaodstawić na dwie, trzy minuty. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wkładamy na patelnię i formujemy z niego placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż lekko zbrązowieją. Usmażone placki przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem
Miód i pieprzśmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość
VioletoweKucharzeniepotrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić
O kuchni z uczuciemPita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Pity możemy zakupić w marketach jednak są one dość drogie i co najważniejsze często mają w sobie sporo zbędnej chemii. Domowe chlebki pita samodzielnie przygotujemy dość szybko i bardzo prosto - takie pity(...)lekko ciepłej wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich
Słodka Stronataka to ją miksuje lub blęderuje tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto . Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym
Eli Gotowaniemleko umieścić na rozgrzanej patelni i podgrzewać je do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. Schłodzić. Gdy ciasto na bułeczki podwoi już swoją obiętość, rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 5 mm i dokładnie wysmarować farszem. Następnie zawinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok. 12 części. Ułożyć je obok siebie
Przepysznik - BLW i nie tylkopodsmażyć na maśle. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać ketchup, przyprawić bazylią i oregano, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia. Cebularze: Gdy ciasto już wyrosło lekko zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować placki i położyć farsz na środek. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić lekko. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
W kuchni u Monikizrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty
Kuchnia w czekoladziepłaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru. Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki
VioletoweKucharzeniedopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego
AZgotuj!posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut
Ostra na Słodkoposiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut
Ostra na Słodkopotrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić
O kuchni z uczuciemprzez około 10 minut, albo nieco dłużej. Jak szpinak znacznie zmniejszy objętość dorzucamy na patelnię ser ricotta. Mieszamy całość i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto na pizzę dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na okrągłe placki, mniej więcej wielkości małych talerzy. Właśnie żeby były to idealnie okrągłe kształty my posłużyliśmy się małymi talerzami. Wałkowaliśmy jakkolwiek, przykrywaliśmy talerzykiem i odcinaliśmy kształt
Marder&Marder Manufactureubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu. Nadzienie: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę
Wanilia i Kardamondodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość
Tradycyjna Kuchniawyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić na 15 minut. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki. Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku
Tradycyjna Kuchniacukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę ciągle mieszając mikserem . Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych
Sama słodycz i szczypta chiliidealnie gładkie. Odstawić na kilkadziesiąt minut (w moim przypadku była to godzina) pod przykryciem, żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund
Weekendy w domu i ogrodziecukrem na puch. Do mąki dodać mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem
Pełny talerzdokładnie zamieszaj, przelej do suchych składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż
Roślinna - blog wegańskiśrednich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnysmażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety
Jadło i czytadłoziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam połówki pomidorków śliwkowych, na całą pizzę wysypałam kosteczki sera
Blondynka Gotujeziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam
Blondynka Gotujeziarenka czarnuszki. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem
Blondynka Gotujesama pizza z salami i anchois na sosie słodko ostrym chili , tylko..... rozkręcać placka mi się już nie chciało. Szybciej mi poszło z rozwałkowaniem ciasta, poukładaniem składników, zwinięciem ciasta, a potem tylko kilka ciachnięć nożem i do piekarnika. Fajnie wyszło, można było sobie kawałki odrywać i maczać w sosie czosnkowym. Każdy kawałek zawierał zarówno salami jak i anchois
Blondynka Gotujeminut. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, wbić jajka. Całość połączyć z zaczynem. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1-1,5 cm. Za pomocą talerza obiadowego wykroić koło, przekroić na 4 części. Na najszerszy brzeg każdej ćwiartki nałożyć powidła
A Ty Smakuj Mnieorzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka 20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka
Zapiski Młodej Żonysmażenia Cukier puder do posypania. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej rozwałkujemy bardzo cienki placek. Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm. Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez
Na słodko lub wytrawnieciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kwadrans
wyzwania kuchennesuszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu
Mienta blogwlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki
Gotowanie to kochaniemąki .Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć
Sama słodycz i szczypta chiliporcje. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać
Codzienna kuchnia niecodziennamasła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie
Świat Domowej Kuchniziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;) Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej … A knedle z ciasta parzonego … Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis! Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku
Ostra na Słodkokosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka). Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli. Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu
Moje pyszne gotowanierozczynu. Rozczyn wyrośnięty. Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku rozgrzewamy olej
Maminek kulinarnywyrośnięcia. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi
Niezły MłynekJeżeli cierpisz, płaczesz. Jeżeli ogarnia cię wściekłość, wyprowadzasz cios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkami Miało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego. W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu
More food, love and dreamsTeraz dobrze wyrobić ciasto, zagniatając przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek. Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min. Smacznego
Złote przepisyciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php
Apetyczna babeczka150g serka twarogowego garść jagód (u mnie mrożone) stevia/cukier/miód Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy jajko, coś do posłodzenia i miksujemy. Następnie wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię teflonową i podsmażamy z obu stron. Ostudzony placek naleśnikowy smarujemy serkiem twarogowym i składamy w trójkącik. Tak przygotowanego naleśnika wstawiamy do lodówki. Rano podgrzewamy jagody tak, aby puściły sok i polewamy
Kuchenny Skrawek Niebachilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze
Aga w kuchniponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około 40 min w tem 200st
NaKońcuJęzykaszczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem
Słodkości i nie tylkonożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
sama złodyczoleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł. Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka. Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony. Tortille smarujemy majonezem, układamy
Moje Kuchenne Rewelacjedużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle
Moja smaczna kuchniawzględu na upały, misę przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną, doprawiamy ziołami Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz delikatnie wlałam zaczyn drożdżowy. Całość zagniotłam. Uformowaną kulę umieściłam w wysmarowanej oliwą misce i pozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem. Przygotowany sos beszamelowy w połowie
bastalenakształt kwiatów na ciepłym dżemie. WERSJA 2 Zagnieść ciasto tak samo jak w przepisie powyżej. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Ciasto rozwałkować formując prostokąt, dociąć boki radełkiem lub nożem. Dwa jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam
kolorowotorcikowołyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Rada: podać posypane cukrem pudrem lub z dżemem
Pasja Smakukostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć
Pasja Smakutheme-font:minor-bidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową. insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d
Pasja Smakuwyschło. Do sera dodaję cukier waniliowy i 1 łyżkę płaską mąki pszennej , Nadzienie serowe będzie wtedy twardszej konsystencji. Gdy nadzienie mam już gotowe, ciasto dzielę ma mniejsze kawałki i po kolei ,bardzo dobrze wałkuje placki i wycinam szklanką kółka. Nastepnie w każde kółko nakładam ser i dobrze sklejam. Wrzucam do wrzącej osolonej wody. Jak zaczną wypływac to wtedy zagotowac
Słodkości i nie tylkogniecenia ciasta, bez miksera, bez ucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania! Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka(...)oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Smacznego
Biały fartuszekdodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec mąkę Mąki wychodzi różnie,proponuję dodać tyle mąki aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana. Powstałą masę razem wymieszać i smażyć małe placki na oleju
W królestwie smaków Beatyubijamy jeszcze chwilę. Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków smarujemy kremem, na którym układamy owoce. Ostatni placek smarujemy tylko kremem, bez owoców. Obsypujemy go pokruszonymi (lub zmielonymi w blenderze) skrawkami ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ja nie wytrzymuję jednak tak długo ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne, pyszne placki z dodatkiem sezonowych owoców. Ostatnio ciagle się takimi zajadamy ;) Tym razem z malinami, również oprószone cukrem pudrem. Mniam, idealne rozpoczęcie dnia! Polecam :) PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć
Domowa cukiernia Ewyokoło 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce rozpuścić czekoladę z masłem(...)puszysty kogel-mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w 175`C. Biszkopt studzić początkowo w foremce, uwolniony z foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Całość podsmażać na małym ogniu w przykrytym rondelku ok 10 minut mieszając delikatnie nie więcej niż 3 razy. Gotową masę wystudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej i zawinąć tak jak makowca(...)zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMożna eksperymentować, z kolorem, smakiem, samego placka jak i z nadzienia. Jeśli nas coś ogranicza to tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Dziś skupimy się na nadzieniu. reszta będzie tradycyjna. Postawiłam na ser i pomarańczę, ale tego było mi za mało, miałam ochotę na coś ekstra i sobie zaszalałam.😊 Ciasto: szklanka mąki szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki(...)ciasto miksujemy razem, odstawiamy na około 20 min aby sobie odpoczęło. Chodzi o to aby mąka namokła i zagęściła odpowiednio ciasto. Wafelki kroimy w drobną kostkę, nie może być za gruba, ponieważ utrudni nam zwijani placków. Do serka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie kawałki. Gorącą patelnię przecieramy kawałkiem masła, smażymy
Dieta moja pasjarozpuszczone masło i miód, wymieszać. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić(...)puch z cukrem pudrem, wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretki w czekoladzie pokroić w większą kostkę i wymieszać ze śmietanką. Polewa: Śmietankę i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na spód ciasta wylać śmietankę z galaretkami, posypać pokruszonym piernikiem i polać polewą. Odstawić do lodówki do stężenia
Smakołyki AsiJako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 6 jajek 300g cukru kryształu 50g cukru waniliowego 140g dżemu z owoców leśnych 250ml oleju rzepakowego 600g marchwi 30g kokosu 30g płatków migdałowych 100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka(...)pieczenia.Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu
Kuchnia w czekoladziewymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą(...)wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzenia