korzenne placki (pancakes) z mąki jaglanej podane z jagodami Placuszki są ciut suche, więc polecam podanie ich np. z jogurtem. przepis: / 1 porcja - przepis własny / 40 g mąki jaglanej szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego(...)jogurtu naturalnego małe/średnie jajko Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce, dodaję jogurt i wbijam jajko, ponownie mieszam. Odstawiam ciasto na pół godziny. Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oleju, smażę na średnim ogniu placka około minuty z każdej strony. Podaję z ulubionymi dodatkami. smacznego. Dawno mnie tu nie było i mam świadomość, że większość osób, które mnie czytała już
tost z dżememWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i
Smaczne Zdrowedaję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego) na elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko na kółko nieco większe niż blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym spodem, o średnicy 32cm). Wyłożyć(...)Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać
Cakes By Kejtcukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być
Kolizje Smakówmargin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój(...)cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę
Przepysznik - BLW i nie tylkojesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś na blachę. Postaraj się ugnieść w miarę okrągły placek (co mnie nie zawsze się udaje). Jeżeli chcesz zrobić dwie mniejsze pizze, podziel całość na dwa etapy. Przykryj ściereczką(...)ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na ciasto nanieś pachnący sos pomidorowy oraz czosnkowy, posyp bazylią, po czym nałóż warzywa, jakie tylko chcesz. Piecz ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika
Roślinna - blog wegańskimisę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 h). Blat stołu oprószyć delikatnie mąką, wyjąć ciasto na pączki , energicznie wyrobić. Jeśli klei się do rąk, podsypywać je niewielką ilością mąki. Rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Szklanką i kieliszkiem (lub szklanką i zakrętką od butelki) wykrawać donaty (szklanką obwód, kieliszkiem dziurkę w środku(...)Skrawki ponownie wyrobić, rozwałkować i znów wycinać krążki na pączki z dziurką aż do skończenia ciasta. Wycięte donaty odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć donaty z każdej strony około 1 minuty, aż nabiorą złocistej barwy. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu donaty oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i dekoracyjną posypką. Przepis na lukier ----> LUKIER Smacznego
Moje Qulinarianaczynia, szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm. Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka(...)składniki mokre - mleko, olej i roztrzepane jajka. Suche składniki dodać do mokrych, całość bardzo dokładnie połączyć, dodać czekoladę posiekana na małe kawałki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 350 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 mix do ubijania śmietany Delecta
Domowa cukiernia EwyPlacuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki(...)oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu (placuszki powinny się zarumienić). Usmażone placki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćnajmniej mocnego żaru, podczas gdy BBQ to metoda powolna, polegająca na przygotowaniu jedzenia za pomocą obiegu ciepła i dymu w zamknięciu. Postanowiłem zrobić coś podobnego kładąc foremkę z ciastem na ruszt tuż nad rozgrzanymi węglami i wszystko przykryć specjalną pokrywą. Sama foccacia pochodzi z Włoch. Tzn. kiedy została wymyślona, to jeszcze włochy nie były włochami, co nie zmienia faktu(...)typowo dla swojej cywilizacji, wchłonęli zdobycze cywilizacyjne podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego przez Fenicjan, czyli lud zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań
Kryzysowa Książka Kucharskamożna cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty. Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami
Cooking Monstersmażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego
Kraina Miodem Płynącatrzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka(...)przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą
Domowy Smak Jedzeniamąki. Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze(...)składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre. Pizza stworzona na potrzeby posiadanych składników. Jest pyszna!! Nie potrzeba nawet sosu
W Moim Magicznym Domu