ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:279/550)

Krakersy. Pochrupiecie? 196

wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypać z wierzchu solą gruboziarnistą - można docisnąć ją z góry do ciasta, tak by się z nim skleiła - dzięki temu po upieczeniu nie będzie odpadać:) Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż placki zrobią się brązowo-rumiane. Można odstawić do przestudzenia lub chrupać od razu na ciepło. W każdej wersji smakują wybornie(...)części ciasta dodałam starty ser rokpol i ta wersja krakersów również okazała się wyśmienita! Zdecydowanie każdy ma tu sporą dowolność w komponowaniu smaków. Dodatkowo, można całość ciasta rozwałkować i wycinać przy pomocy foremek mniejsze, zgrabne krakersy. Ja tym razem miałam ochotę na takie większe, trochę rustykalne i nieregularne:) Polecam! * informacje na temat "życiorysu" krakersa znalazłam na tej stronie (klik) ** przepis

KUCHARNIA
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 16.09.2016r. 114

Galaretka, dżem z ch illi   Danuta Amerykańskie rurki orzechowe   Małgosia  Zapiekane gruszki   Aga  Pasta z awokado , wędzonego łos osia i koperku   Marta Czekoladowe ciasto z cukinią   Diana  Wegańskie ciastka owsiane       Joanna   Potrawka z kury i czterech warzyw   Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki   Małgorzata  Wątró(...)Kukurydziana tarta ze śliwkami   Angelika  Muffiny jajeczne z pomidorkami i  kaban osami   Bożena  Placki z ja błkiem i cynamonem   Diana  Zupa szczawiowa   Magdalena  Czekoladowy pudding ryżowy    Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami         A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Owsiane placki bananowe 149

roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron. Gotowe placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Ciasto ze śliwkami 163

Dzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda?  Przepis od niezawodnej  Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty(...)cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą

Plate of Joy
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 125

znalazłam ten przepis wiedziałam, że ciasto będzie boskie. Po prostu nie mogło być inaczej. O prawdziwym Apple Pie marzyłam od dawna. Przed oczami miałam kreskówkowe placki z animowanym dymem zapachu niosącym się przez całe miasteczko tak, że każdy kto go napotkał kończył ze śliną zawieszoną do pasa. Nie wiem, czy tak to ciasto smakuje w Stanach Zjednoczonych. Jeżeli

Życie zamknięte w smaku
Ciasto Aniołek 467

udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się(...)jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty:  Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia  i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów

Czerwona Porzeczka
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 226

kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji czekoladowej Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować resztę składników z połowę ubitych białek. Delikatnie wymieszać łyżką ciasto z resztą białek i przełożyć do formy (forma o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego(...)sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników z połowę piany z białek 3. Ciasto połączyć z resztą białek 4. Upiec biszkopt 5. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i zmiksować z serkiem 6. Pokroić biszkopt 7. Przełożyć i wysmarować placki masą 8. Udekorować tort startą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Tort mocno

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki francuskie z czekoladą 282

wymiarach 20X25 cm. Rozwałkuj iasto, wałkując ku górze, tak by jeden z boków prostokąta był trzykrotnie dłuższy niż na początku. Gotowy placek powinien mieć możliwie jak najbardziej równe krawędzie. Staraj się nie rozcierać masła zbyt dokładnie – na cieście powinny być widoczne maślane „żyłki”. Ciasto złóż mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości ku górze oraz dwóch trzecich wysokości

I LOVE LIFE
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 250

miodzie, który jest bardzo zbliżony do przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Receptura wskazuje na zaledwie kilka dni, które wyrobione ciasto musi przeleżeć w zimnym miejscu. Stwierdziliśmy jednak, że zastosujemy procedurę podobną do tradycyjnego piernika dojrzewającego i przetrzymamy ciasto co najmniej dwa tygodnie (chociaż będziemy się wspomagać dodatkiem sody). 4-6 tygodni to optymalny czas leżakowania, ale do Świąt mało czasu(...)tyle, ile jest podane w przepisie. Ciasto po wyrobieniu jest nieco rzadsze niż to na tradycyjny piernik, dlatego jesteśmy bardzo ciekawi etapu II. Wyczekujcie dalszego ciągu i mamy nadzieję, że pokusicie się na test już teraz! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 229 kcal | 3 g białka | 36 g węglowodanów | 8 g tłuszczu PLACEK KORZENNY NA MIODZIE Wiedźmin

Nerds Kitchen
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 260

smaki się przeniknęły. 4. Kurczaka i ananasa pokroić w nieduże kawałki. Posiekać szalotkę i chilli. Mozarelle poszarpać na małe kawałeczki.  5. Ciasto podzielić na 5-6 małych kulek. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm, tak by swobodnie zmieściły się na patelni, na której będą smażone. 6. Placki smażyć na suchej patelni

DefinicjaSmaku
Makaron domowy 237

smakuje o niebo lepiej niż ten kupny. W moim domu, gdy byłam młodsza, jadło się praktycznie tylko i wyłącznie ten własnej roboty. Pamiętam jak moja babcia i mama zagniatały ciasto, w oparach mąki je rozwałkowywały a następnie przepuszczały przez specjalną maszynkę do makaronu, skonstruowaną przez mojego dziadka - złotą rączkę, z której wyciągały cieniutkie niteczki. Tak więc gdy kilka miesięcy temu(...)oliwy Generalnie przyjmuje się, iż na 100 g mąki potrzebne jest 1 jajko. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je następnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko placek na posypanej mąką stolnicy. Zwijamy w rulonik i kroimy makaron na cienkie wstążki.  Gotujemy w osolonej wodzie, aż makaron

W mojej holenderskiej kuchni
Przepis na kruche ciasto 221

Jeśli zamiast słodkiego ciasta kruchego , chcemy zrobić ciasto kruche wytrawne , to pomijamy dodawanie cukru, a ilość soli zwiększamy do 3/4 łyżeczki. Inspiracja: Tarty i Placki, Bardi Carla Składniki na formę o średnicy 28-30cm lub dwie po 20cm Mąka pszenna 250g Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder) Sól 1/4 łyżeczki Masło 150g Jajko […] The post Przepis(...)kruche ciasto appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Co Lila jadła w środę? 15 178

już 15 tydzień inspiracji! Nie mogę w to uwierzyć. Ten dzień był zdecydowanie cukiniowy. Cukinia na drugie danie i w cieście. Jeśli jeszcze nie robiłaś takiego czekoladowego ciasta to zachęcam, bo jest pyszne, a cukinia praktycznie niewyczuwalna. Dzieciaki będą zachwycone. Łódki też są smaczne i na pewno zrobią furorę wśród najmłodszych. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed(...)zrobiłam a'la po meksykańsku, bo akurat takie miałam składniki. Ale już mam pomysł na kolejne nadzienie. Podwieczorek 17:30 Ciasto z cukinią podbiło nasze podniebienia i pojawia się ostatnio bardzo często. Cukinii mamy duuuużo, a placki nam się znudziły. Za to takiej słodkości nikt nie odmówi. Przepis znajdziesz tutaj >>> Kolacja 19:00 Jajecznica i chleb

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 184

Poszukując kulinarnych inspiracji na sklepowych półkach, natknęłam się na pięknie wyglądające, gotowe placki tortilli o smaku suszonych pomidorów i bazylii - już same wyglądały kusząco a nasuwającej się wizji uzupełnienia ich o apetyczne dodatki nie sposób się było oprzeć. Pomysł pysznie się sprawdził na przyjęciu imieninowym mojego Mężczyzny - z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz:) Tortilla z suszonych pomidorów(...)ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała