ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:282/550)

Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 220

odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( w tym czasie zrobić nadzienie). Ciasto powinno podwoić objętość. Wyjąć na blat, lekko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozciągając w dłoniach (nie wałkować!) ukształtować placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż(...)obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.   Nadzienie: 30 dkg fileta z kurczaka łyżka jasnego sosu sojowego 1 cebula ząbek czosnku 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1/2 papryki  czerwonej ( zapomniałam

Maślane ciasteczko
Jabłko w cieście 130

dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi mieć ok, 2 mm) Po ok, 3 minutach przekręcam placek na drugą stronę . smaże następne 3 mimuty Po wyjęciu można posypac cukrem pudrem

Eli Gotowanie
Francja: Quiche Lorraine 146

margin-bottom: 0.21cm; } Ten specjał rodem z Lotaryngii wynalazł pewien piekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy(...)północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek.   W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki z lukrem 137

minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 177

podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej

Walijskie Pichcenie
Ciasto Wuzetka 111

przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przestudzone kakao oraz mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy 2-3 łyżki piany, wymieszać. Następnie dodać do ciasta pozostałą ilość piany. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone przekroić na pół. Krem: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas przygotowywania polewy czekoladowej włożyłam ciasto do lodówki i obciążyłam deską. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kremówki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie

Moja Galeria Smaku
Tarta z dynią 176

śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę.  Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości, wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut(...)zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły

Taste Of My Day
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 170

mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je powidłami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem

Walijskie Pichcenie
Placki z kukurydzy 168

Kukurydziane placuszki to idealna propozycja dla osób, które nie mają na przygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek. Składniki:  2 puszki kukurydzy 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki(...)miski wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, mąkę. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładamy kukurydzę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Jeszcze raz mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy ciasto (ok. 2 łyżki). Smażymy placuszki na złoty kolor. źródło: Encyklopedia Gotowania "Najlepsze przepisy na placki i placuszki" Ilość porcji: ok. 12 szt. Koszt przygotowania: ok. 10 zł Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Rolex :) 122

osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki

noteskulinarnyfiga
Razowy spód do pizzy 157

ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek(...)ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie. Zagniecione ciasto przed wyrastaniem. Ciasto po wyrastaniu, uformowane w okrąg i wyłożone na blaszce posmarowanej oliwą. Spody do pizzy

Passions hobbies life
Ciasto z słonecznikiem 242

Polecam ten przepis, ładnie prezentuje się na stole, a przez moich "testerów łasuchowych"  został oceniony na boski:)  Zostawiam was z przepisem a wracam planować świąteczna wypieki:) Składniki: ciasto: 6 jajek szklanka mąki pół szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny(...)kostkę margaryny miksujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy i stopniowo dodajemy  po łyżce masy krówkowej. Do gotowej masy dodajemy pokruszony  placek z słonecznikiem i dokładnie mieszamy.  Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część ciasta kładziemy 3/4 masy i przykrywany drugim biszkoptem które smarujemy pozostałą masą. Na wierzch ciasta  możemy ułożyć herbatniki namoczone wcześniej w wódce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z jabłkami i masą migdałowo -cytrynową 144

Pyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło  za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej

SMYKWKUCHNI
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 176

natkę, paprykę, cebulę chili, pozbawianego pestek i skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI

Kopystką po garach
Ryżowe placuszki śniadaniowe 135

roślinnym i wlać do składników suchych. Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Nadziane ziemniaczane kotlety 128

Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka.  Z powstałej masy robimy placki, na które nakładamy ok. 1 łyżeczki mięsa, składamy i delikatnie formujemy kotleciki jak na zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka serowe 127

mąki pszennej cukier   Na blat wysypać mąkę, dodać twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem posiekać dużym nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, delikatnie posypując mąką. Wykrawać lub wycinać ciasteczka, jedną ich stronę odcisnąć dokładnie w cukrze i odłożyć

Simply Food
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 686

dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu (1/3 łyżeczki), lepimy małe pierożki, zawijamy je wokół palca i zlepiamy końce. Gotowe uszka

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami 216

patyczka. Wystudzić. Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Farszynki z kapuchą kiszoną 198

kiszona-wcześniej ugotowana ]  Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Szybka pizza z rybą i szpinakiem 170

Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany (12-18%), tylko wtedy znacznie mniej, ok 250 - 300 g na pół kilo mąki. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Można pomóc sobie wałkiem, by było równomierne. Teraz czas na główny składnik, czyli czosnek. Jego ilość zależy od nas. Hońka lubi bardzo(...)mrożona lub suszona). Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa

Karczma Honorietty
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 195

twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy

Rozpustne gotowanie
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 279

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to

Smakołyki Bereniki
Kruchy truskawkowiec 282

Kruchy truskawkowiec W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście

Ogrodnik w podróży
Rosół z domowym makaronem nitki 142

makaronu: Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy  placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy

Różowa kuchnia
Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką. 121

wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 125

potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane

MyCookBook.pl
Czekoleonka 161

łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
BUŁKI Z GRZYBAMI 154

pokrojone grzyby, kapustę i resztę przypraw. Wszystko dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Gdy trochę wystygnie wbić jajka i nakładać farsz na placki. Zlepiamy, lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, kminkiem lub sezamem. CIASTO NA BUŁKI Zrobiłam według mojego przepisy http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/

harrisa
Szybka strucla jabłkowa 138

przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy

peggiwkuchni
Ciasto drożdżowe z jabłkami 124

Ciasto drożdżowe z jabłkami Składniki na blachę 25 X 35 1/2 margaryny 100g drożdży 1 szklanka mleka 4 jaja 1 białko 1 szklanka cukru 3/4 kg

peggiwkuchni
Kruche różyczki 217

składników zagniatamy ciasto. Moje wyszło bardzo kruche, już chciałam się poddać ale doczytałam, że można dodać zimnej wody. Tak też zrobiłam i uratowałam ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy cienki placek, z którego szklanką wykrawamy kółka. Układamy jedno na drugim , zwiajmy w luźny rulon, który przekrajamy na pół i w ten sposób otrzymujemy

Moje Słodkie Piekiełko
Pączki kokosowe z budyniem 258

małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje.  Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką. Pozostawić jeszcze 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Do naczynia

Na słodko lub wytrawnie
12 BLOGOWYCH HITÓW 2015 ROKU! 297

nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak w papirusie

Przepisy Aleksandry
Domowe kartacze 169

ziemniaków. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i  zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około

O kuchni z uczuciem
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 186

lodówki na całą noc. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.   Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Maślany chlebek "Słonecznik" 171

okrągłego kształtu. Jeden placek wysmarować roztopionym masełkiem, przykryć drugim plackiem. W ten sposób postępować do końca, nakładając placki na siebie (ostatniego nie smarować już masłem). Polecam robić to na blaszce, na której chlebek będzie pieczony. Unikniemy niepotrzebnego przenoszenia ciasta. 2. Ostrym nożem naciąć ciasto na 8 części pozostawiając około 1,5 cm na brzegach. 3. Każdą z części

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 136

żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą

Tradycyjna Kuchnia
,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’ 379

placki tortilli 20 dag startego sera 2 kabanosy drobiowych 4 łyżki kukurydzy Około 100 ml przecieru pomidorowego Tymianek, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami. Z placków tortilli wykrawamy małe placuszki i przekładamy do formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce

Podróż w kulinaria
Pączki z pieca 135

misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy

Gotowanie moimi oczami
Drugie śniadanie do szkoły #3 481

Zestaw I: 4 szt.  placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka

Atlas Smaków
Rogaliki krucho - drożdżowe 227

dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu

Na słodko lub wytrawnie
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 207

Focaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego

https:KKuchniaMniam
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 152

sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego

VioletoweKucharzenie
Najdelikatniejsze pączki. 69791

ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy podsypując mąką. Wałkujemy na dość gruby placek (2 cm) i za pomocą szklanki wykrawamy pączki. Placuszki układamy na stolnicy i pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosły, następnie obracamy krążki

Rozpustne gotowanie
Tarta francuska - absolutna rewelacja 186

Pyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje

Spektrum Smaku
BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ 173

Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości), u mnie trwa to max.30 minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka "České koláče" 181

dużej miski wysmarowanej masłem, posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 3. Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm, wycinamy kwadraty (wielkość dowolna, ja robiłam małe ok. 5cmx5). Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy rogu, lekko wyciągając końce

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w podwójnym cieście 267

drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki

VioletoweKucharzenie
Pizza z wędzonym kurczakiem 130

Pizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według  tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasteczka z makiem 154

obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka. Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą

Kuchenne zapiski Edyty
Racuchy z jabłkami pod cukrem pudrem i czekoladą 123

pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Sernik miodowo-kajmakowy 327

Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić

Praktyczna pl
Pizza wegańska- mój pierwszy raz 121

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- musi podwoić swoją objętość. Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera

greenscarf
Faworki (ale nie chrust!) 104

zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche). Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy

Kolorowy Przepisownik
Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 240

margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu

Na słodko lub wytrawnie
Wiosna na talerzu, czyli szybkie i smaczne placuszki z kiwi 173

kuchennej trzepaczki (ciasto ma nie mieć grudek). Miskę z ciastem odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni porcje ciasta. Na środku każdego placuszka układamy plasterek kiwi. Po zarumienieniu jednej strony placki obracamy, delikatnie przytrzymując owoc. Usmażone placuszki podajemy np. posypane cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Kruche rogaliki dyniowe 161

łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem

Pełny talerz
Rogaliki z cynamonem, pomarańczą i czerwonym pieprzem 199

ozgrzać  piekarnik do 190 stopni. Pozostałe masło roztopić razem z    brązowym  cukrem i cynamonem, wystudzić.   Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. Trójką ty posmarować masłem z cynamo nem, na wierzchu położyć płaską łyżeczkę  konfitury i zrolować

SzczyptaSmaQ
Chrust czyli faworki + film 123

oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. Pasy nacinamy wzdłuż przez środek

Smakowite Dania
Rogaliki z czeremchą 174

drożdżami. Nakryć folią spożywczą, o dstawić na godzinę do wyrośnięcia.         R ozgrzać  piekarnik do 190 stopni.  Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. N a każdym położyć płaską łyżeczkę  konfitury i zrolować w rogalik

SzczyptaSmaQ
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1148

godzinę do podwojenia objętości.Ciasto będzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka II 111

wszystkich składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę aby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Strucla z marmoladą z róży 153

składniki. Wyrobić dokładnie miękkie, elastyczne ciasto .   Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,   podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć

Na słodko lub wytrawnie
854. Awokado w plackach. 155

Kokosowe awokado pancakes*  z sosem wiśniowym  *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko

More food, love and dreams
Bakeo.pl - Część III :) 144

Mąkę, jajko, mleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce.  2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta.  3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki przewracaj na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków.  3. Podawaj obsypane pozostałą częścią bakalii.  Co znalazłam w swojej świątecznej paczce: Czego

Zdrowie na języku :P
Krokiety 157

większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy. Składniki na ciasto: 2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli mąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki) Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni.  A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów: pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju

upichcic
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 198

sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi  można wzbogacić nasze naleśniki  na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10         Składniki: 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki orkiszowej(...)cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3. Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki. Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem. Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii

SzczyptaSmaQ
Warzywne racuchy 167

pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego

charlotte gotuje
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 192

Pancake rolls with strawberries. Składniki. Ciasto naleśnikowe. 100g mąki 250ml mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1

Kulinarny karnet Christophera
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 144

pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu

głodny alergik
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 187

Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów. [ja posłużyłam się rogalomanią ] Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 598

momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć ku węższej części. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Pierogi z mięsem i kapustą 129

ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze się skleiły Samo

Proste Potrawy