ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:282/550)

Naleśniki z białym serem 350

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne pierogi ruskie 236

Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu(...)mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. My dodajemy dość sporo pieprzu, by pierogi miały wyrazisty smak. Nakładamy na przygotowane wcześniej kółka z ciasta i lepimy pierogi

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 236

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 244

cząstki. Ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w krążki. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidora w cienkie plastry. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowę. Rozciągamy dobrze w rękach i jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy(...)starty ser w ulubionej ilości. W następnej kolejności dodajemy cebulę, paprykę, kabanosy oraz pomidora. Gotową pizzę, posuwistym ruchem "zrzucamy" z deski na gorący kamień. Pieczemy do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od kamienia. Za pomocą łopatki zdejmujemy pizzę i podajemy gorącą na talerzu

Kuchenna Kontrrewolucya
Makuszek z ananasem 2695

Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam(...)Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.  3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 271

masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 186

ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i kontynuujemy zagniatanie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie

kulinarne odsłony pati
Ala' Langosz z gulaszem 218

jest gotowy w większej misce wyrabiamy ciasto - z zaczynu, pozostałej mąki, pozostałego mleka i soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej rękami formujemy na stolnicy placek o grubości ok. 1 cm . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. Smażymy na głębokim oleju . Może to być garnek lub duża

Domowa Kuchnia u Mamy
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną 220

waniliowym,śmietaną,jajkiem,żółtkiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i masło lub margarynę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto-podczas wyrabiania podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części,by łatwiej było je wałkować. Wałkujemy na duży placek zbliżony kształtem do prostokąta .Kroimy wzdłuż na paski szerokie na około 10 cm . Na środek paska dajemy marmoladę UWAGA dobrze by marmolada była

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Racuszki waniliowe. 192

wlej trochę oleju ( polecam olej kokosowy jest zdrowszy ). Nałóż dużą łyżka lub nalewką do zupy ( chochlą ) porcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte z patelni rozłóż na papierowym kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar oleju. Następnie jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z wanilią lub nałóż

Przepisy i porady kulinarne
Placuszki na maślance z serem żółtym-szybkie i pyszne :) 5289

125g sera  żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek  wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju, pod przykryciem na złoty kolor.  I gotowe :) Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Serowe placki z bananem i mąką ryżową 153

ubitą pianę i wszystko delikatnie mieszamy razem. Smażymy na złoty kolor po każdej ze stron. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/serowe-placki-maka-ryzowa/ MieszamWGarnku Artykuł Serowe placki z bananem i mąką ryżową pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto Pani Walewska 245

płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na domowe pączki z budyniem. 126

ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.  Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem (może być szklanka), by wyznaczyć obrys paczków. Na środku każdego kółka umieszczamy płaską łyżeczkę ugotowanego budyniu. Przykrywamy drugim plackiem

My World by Dagmara Rek
Półkruche palmiery z marmoladą 211

włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości 0,5 cm. Przekrój wzdłuż na pół. Każdy placek posmaruj cienko marmoladą i zwijaj z obu stron do środka. Pokrój na 2 cm grubości kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

codojedzenia