Przepis autorski (mój). Z poniższego przepisu możecie przygotować małe placuszki lub przepyszne naleśniki. Obie wersję są rewelacyjne w smaku, mięciutkie, delikatne i kuszą swoim apetycznym aromatem. Placki są lekko korzennie, odrobinę cynamonowe i idealnie łączą się ze słodyczą ulubionej konfitury. Pychota! Przyznam, że mąka żołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać(...)Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) lub wylewać więcej - na naleśniki. Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i p odawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą. (Na zimno również świetnie
Di gotujeoprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych
Karo in the Kitchennależy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego
Słodkości i nie tylkoproszku do pieczenia cukier do smaku olej do smażenia Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki. Cukru dodajemy według własnego smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron. placki z serka wiejskiego
O kuchni z uczuciemZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam(...)biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę. 3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach. Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej wody. Schłodzić
Praktyczna plPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)następnie wymieszać z siemieniem lnianym oraz płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej
Di gotujeminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy(...)rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym
Słodka Stronacynamonu 2 szczypty proszku do pieczenia łyżeczka cukru 35 ml mleka jajko jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut. Ciasto jest stosunkowo rzadkie. Po tym czasie rozgrzać patelnie, natłuścić w razie potrzeby. Na średnim ogniu smażyć placki z dwóch stron (przewracać, gdy na cieśnie zaczną pojawiać się "bąbelki". Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememplacki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli odrobina oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy owoce (w tym wypadku śliwki, najlepiej posypane(...)gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć jeszcze trochę, tak żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przy teflonowej można w ogóle
Przepysznik - BLW i nie tylkopierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając(...)pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów ) Gotujemy około
Proste PotrawyDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru(...)jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą
Tagebuch po polskupolskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...” Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka
królestwo garówciasta ręcznie.Podzielić ciasto na dwie części. Owinąć folią każdą część osobno i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyciągnąć jedną część z lodówki i rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem
Świat Ciastasera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości (ok 3 - 5 mm), wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem. I ponownie przekładamy do lodówki(...)minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz
Taste Of My Dayprzemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, twarożek i śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek(...)zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia
Gotowanie moimi oczamimakowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki 300 g margaryny 6 jajek – białka i żółtka(...)osobno 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g cukru do ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić
Trzeci talerzUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane
Kuchcik gotuje