mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej wody lub mąki. Ciasto powinno być miękkie, przyjemne do formowania i wałkowania. Odstawić zawinięte szczelnie folią na 30 minut. Następnie na oprószonym mąką blacie uformować 12 równych kulek. Przykryć aby nie obeschły. Pojedynczo każdą rozwałkować na cieniutki placek. Piec na gorącej patelni około 40 sekund z każdej strony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplacuszków. Zwykle w weekendowe ranki rządzą jajka w różnej postaci. Wczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć ! A może skusisz się na Placuszki z borówkami albo Placki kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki 100 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec(...)masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto
Ladylaura.tarce. Do mąki z rozczynem dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrobić i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie zagnieść je ponownie i rozwałkować na placek ok. 1,5 cm grubości. Szklanką wycinać kółka i pozostawiamy na oprószonej mąką stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły.W tym czasie(...)których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Polukrować lub posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniesól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek czosnku Wykonanie Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski i dodaje : jajka, sol, pieprz ,mąkę, Dokladnie mieszam . Ciasto musi być gęste . Wodę na polewkę gotuję i dodaje soli i pieprzu . Łyżką nabieram ciasto
Eli GotowanieBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny
To co kocham~awokado w kakaowym cieście podane z ricottą i miodem różanym ~ Miodowa róża jest teraz przeceniona na anielskieprzysmaki.pl Żeby ją kupić kliknij TUTAJ POLECAM!!! :)
breakfast of dreamsPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę
Niezły MłynekPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
kolorowotorcikowomalinami. Jeśli malimy są kwaśne posypujemy je niewielką ilością cukru. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem
Walijskie Pichceniecukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h ) Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą(...)pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami bazylii. Podajemy z oliwą z oliwek. Moje posty
Słodka Stronasztywno białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika(...)Posypuję obficie cukrem pudrem, kroję w taki sposób, by każdy kawałek był ze śliwką. Ot i wszystko. Placek tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko. Smacznego! Myśmy naszym zagrali w tetris. Rozgrywka nie była długa :) * Śliwki do tego ciasta nie muszą być mocno dojrzałe, nawet lepiej, żeby były lekko twardawe, lepiej zaprezentują się w gotowym cieście
I tu będę miała takie tebiałek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe(...)zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając przestudzony budyń z kaszą. Masę przekładamy na przestudzony placek. Wszystkie składniki polewy łączymy, nastawiamy na ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną polewą polewamy ciasto
Zainspirowana w kuchni