ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:302/550)

Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 180

wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem

Rozpustne gotowanie
Podpłomyki 108

ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy

Moja smaczna kuchnia
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 180

Zielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki z piekarnika 407

ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm.  Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę i formujemy pączka.  Ukształtowane pączki

Smak mojego domu
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 153

proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać

W Mojej Kuchni Lubię
Tort orzechowo-kokosowy 134

nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać

Passions hobbies life
Torcik kawowy z bitą śmietaną 173

ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron 191

folią spożywczą i odstawiamy na 30 min. aby odpoczęło. To tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy, obficie obsypujemy ciasto mąką. Pozostałe części ponownie owijamy folią lub  nakrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowane placki zwijamy w rulon i kroimy - grubość zależy od tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać. Ja użyłam maszynki. Pocięte kluski rozsypujemy na lnianą

Miksturownik
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 171

ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól  i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części.Dwie części przykryć ściereczką .Jedną część rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką krążki.Nadziewać farszem z grzybów i zlepiać pierogi.Ugotować we wrzącej ,osolonej wodzie .Smacznego!. Farsz: ************* 1mała główka słodkiej kapusty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wigilijna gwiazda makowa 493

rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek kajmakowy 158

formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto królowej 173

torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach

sierotka maRysia w kuchni
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 130

pół limonki  ząbek czosnku  sól pieprz  dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania:  Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki.  Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również

pieprzny smaczek
Lahmacun - turecka pizza 178

ostygł. Sos czosnkowy : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią

Codzienne Gotowanie