ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:310/550)

Kuchnia gruzińska 331

zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba? Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużne Właśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do pieca Sery Po pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo(...)trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii

Poezja smaku
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 515

czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy możemy użyć większej blaszki. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wymiarów blaszki, w moim przypadku 21cm x 25cm). Trzy spody pieczemy osobno w 170 st. C przez ok. 20-25 min. na rumiano. Pozostałe(...)krem: 750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy pokruszonym ostatnim blatem. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki francuskie Crêpes z lemon curd, bananami i polewą czekoladową 163

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części. Polać płynną czekoladą

Di gotuje
Mazurek bakaliowy babci Basi 150

wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek można upiec wcześniej. ( ja 1,5 tygodnia przed świętami).i pozostawić w chłodnym miejscu(...)rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 257

pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas(...)bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;)  Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody:   - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier

Sajkofanka smaku
Tort intensywnie czekoladowy 320

same biszkopty. Jeśli mamy dwie identyczne tortownice (o śr. 22 cm), możemy zrobić od razu podwójną porcję i upiec placki jednocześnie. Gdy posiadamy tylko jedną tortownicę, przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić kolejny. Biszkopt czekoladowy: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki(...)Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka

Poezja smaku
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 696

masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min) Masa ajerkoniakowa: Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami(...)temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Smakołyki Asi
Placuszki z masą twarogową i owocami 161

Puszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki(...)ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce.  Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero

Ugotować
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 153

spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy(...)urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W  tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta.      Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 188

zgrabne kulki. Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą i odwracamy roladę łączeniem do spodu. Cienkim wałeczkiem oplatamy ciasto po środku, tworząc czułki motylka. Teraz jeszcze tylko skrzydełka. Brzegi rolady przecinamy ostrym nożem, ostrożnie przekładamy

Rozpustne gotowanie
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 177

mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy patelni (skurczy się

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowe z kaszą manną 208

kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy(...)będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień

Cynamonowe szczęście
Pierożki z makiem 123

gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż

365 dni dookoła kuchni
Knedle ze śliwkami 157

należy dodać więcej mąki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około

Lena Gotuje
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 160

minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Ciasto podzielić na 5 równych części, uformować kulę i dość mocno ją spłaszczyć. Na środku każdego placka układać pokrojone na 4 części truskawki. Teraz pora na kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagniatać tak by powstała drobna

Zrób to smacznie
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 156

dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta

Moja Książka Kucharska
Pączki z miodem 178

utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką z placków krążki. Krążki odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (smalec albo olej) obracając

Bon appetit mon amie
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 129

godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości ok pół centymetra. Wycinamy koła a nastepnie np. kieliczkiem ich środki. Oponki i małe kółeczka układamy na blasze wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe bananowe placuszki jaglane 183

duże dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu  (można zastąpić brązowym cukrem)   Przygotowanie:   W misce umieszczamy wszystkie skła dniki placków, oprócz bananów . Miksujemy na gła dką masę. Obieramy banany ze skórki i do dajemy do ciasta. Blen dujemy dokła dnie. Rozgrzewamy patelnię i wykła damy na nią po łyżce masy i smażymy do zarumienienia z obu stron

ChilliJemy
Cebularze wypiekane na śniadanie 208

Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie  odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków  (12 cebularzy) , robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym

Gotuj Sam!
ambrozja- składany sernik z bezą 271

mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować  i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut(...)jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części  i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować. Beza: białka ubić, kiedy będą sztywne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowa pizza z drożdżami instant 164

ciasto zwiększy swoją objętość. 5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą. 6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).  7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni

Bez Cebuli
Sernik z rosą 155

Przepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy! Czytaj więcej

Biały fartuszek
Korzenne ciasto z dynią 156

Korzenne ciasto z dynią Moi chłopcy uwielbiają to korzenne ciasto . Jest wilgotne , słodkie i bardzo , bardzo aromatyczne . Najlepsze , jakie można sobie wyobrazić, do kubka, ciepłego, mleka

Ogrodnik w podróży
Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami - szybkie gotowanie #2 161

Dziś kolejny szybki przepis na letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu . Czytaj więcej

Pychotkaaa
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 148

worząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości

Food Square
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 167

porcje placuszków i smażymy na rumiano z każdej strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada duńską. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bakaliowa kostka 140

wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym i posypujemy (oklejamy)uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone panzerotti. 323

seler zmięknie.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie
Bułki z pieczarkami 164

rozpuszczone masło i dalej miksować aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na 8 równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym  placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Pizzerinki 318

oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować

moj przepis na
Cranberry Noël 162

ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną

MyCookBook.pl
Kokosowo-kajmakowe drożdżówki 144

podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy

Gotowanie moimi oczami
Tarta serkowo-gruszkowa 136

stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 218

wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę

Pelusiowa Kuchnia
Indyjskie placki 114

pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 192

gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy na kształt okrągłego placka. Następnie dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką marmoladę i zawijamy w rogaliki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

KasiekGotuje
Cebularze 166

Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 113

wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie ciasto z samych białek 166

formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami

Tradycyjna Kuchnia
Grecka Pita 186

mieszając z solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym

MarciochaKucharzy
Super szybkie ciasto ucierane 221

Potrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od  Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Cebularze 223

dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni przez około 30 minut. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia

cookpl
PĄCZKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM 243

dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Dodatkowo należy przykryć ściereczką.  Po tym czasie, ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ugniatać, żeby pozbyć się powietrza. Następnie delikatnie rozwałkować na placek i za pomocą szklanki wycinać krążki, które należy przykryć ponownie ściereczką i odczekać pół godziny do wyrośnięcia.  Dżem przełożyć

pieprzny smaczek
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 607

masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę.Następnie  posypujemy zmielonymi orzechami

w mojej kuchni
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 165

pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 274

stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy

OstryKęs
Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson 232

ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie. Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek

Wypieki i Rumieńce
Piernik 197

Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W

Kuchnia Pełna Pasji
Indyjskie placki 156

Posiekana pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
Meksykańskie tacos 251

kukurydzianą mieszamy z pszenną. Dodajemy pół łyżeczki soli. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą kulką. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy przyprawą tacos. Smażymy obustronnie na suchej patelni. Dociskamy placki widelcem ( przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki

Ostra na Słodko
Pyszne kajzerki 2506

miski; miskę smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Ciasto wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat, kroimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem.  3. Blaszkę

My Culinary Art
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 204

Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z burakami 257

kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas(...)polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się nie przypaliła. Polewamy nią ciasto, równomiernie rozprowadzając po całości. Smacznego

Taste Of My Day
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 336

powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek  lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z każdym

W kuchni Karmel-itki
Lavas, turecki chlebek z patelni 193

maki.  Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około 20 cm. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Ravioli z trzema rodzajami sera 201

mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia

W mojej holenderskiej kuchni
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 198

jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru

Truskawkowa Fiesta
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 300

stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy

OstryKęs
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 204

bardzo się cieszę, że testujecie moje przepisy i oczywiście, że Wam smakują:) Jeśli chodzi o marchew, to rzeczywiście ona chyba dodaje plackom miękkości i delikatności, a jednocześnie samego jej smaku nie czuć. Chyba to podobnie jak w ciastach marchewkowych, gdzie nikt nie wyczuwa marchewki, a ciasto jest pysznie delikatne i puszyste. rain1drop 2011/12/23 22:52:08 Radosnych, zdrowych

Zdrowa Kuchnia Sowy
Piernik z kabaczka 161

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 170 stopniach. Ostudzony placek przekroić wzdłuż. Posmarować marmoladą wieloowocową, np Jamar. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania