tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące
Niedzielny kucharzrozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby
Słodki Zakątekdodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka ( np. szklanką ), nakładamy farsz i lepimy. Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi
Smaki Ewymasy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać
Passions hobbies lifeOwoce sezonowe to coś wspaniałego dla domowych wypieków. Co rusz przychodzi mi nowy pomysł aby zagospodarować jakiś owoc w placku. Dziś padło na rabarbar, moc witamin i smakowych doznać słodyczy i kwaskowości. Idealnie sprawdza się do ciast ucieranych. Zapraszam. Skala smaku 10- wilgotne, delikatne, nie za słodkie z lekko chrupiącą kruszonką:) Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka
Kubki smakubędziecie zachwyceni! Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem je i wmieszałem po wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic. Inne placuszki, które musisz zrobić: Placki z amarantusa Placuszki z mąki gryczanej Placki z czerwonej soczewicy Placuszki kokosowe Placuszki żołędziowe Artykuł Placuszki z mąki kukurydzianej pochodzi
Blendmansobą dodać roztopione masło i wodę. Całość wymieszać i przenieść na stolnicę. Na stolnicy jeszcze chwilę wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na 5 równych części. Każdą z tych części należy rozwałkować na w miarę okrągły placek. Na suchej patelni piec na każdej stronie po ok. 30 sekund czynność tą należy powtórzyć. Moje tortille miały mniej więcej
rozgotowanamalinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy
Smaki Na Talerzuwlej mleko i wymieszaj. Kontroluj jednak gęstość ciasta. Ma być gęste, tak by na patelni się nie rozpływało. Do ciasta wsyp kwiatki cukinii (im więcej tym lepiej) i porządnie wymieszaj, by pokryć je masą. Możesz przygotować placki od razu, ja jednak odkładam miskę na 20-30 minut. Formuj małe placuszki, tak by w każdym znalazł się kwiatek. Usmaż
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkamiski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier trzcinowy i mleko kokosowe. Zmiksować na niskich obrotach na gładkie ciasto. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do czasu, gdy podrosną i się zarumienią. Banany przekroić na pół i później wzdłuż
Wołowina od rekinapodsypania blatu. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy
Smaczne Zdrowecukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką
Moje domowe kucharzenieminut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy wyrośnie przemieszać. Na patelni rozgrzać olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy naciąć nożem i nadziać dżemem. Dodatkowo można posypać
Nie tylko w kuchni