niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona nie zachwyciło wcale, stwierdził, że tłuste... ja bym powiedziała maślane i wilgotne. Mi smakowało. Placek z borówkami 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)Dodajemy skórkę. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki z proszkiem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem i pistacjami
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie) - po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami - wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem(...)wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, następnie dekorować Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki. Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą
Smakołyki Berenikimąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne. Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut. TERAZ DODATKI. Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem(...)podsmażyła na gorącym oleju pieczarki , nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę. Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. R ozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg. Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś
Pasje JolkiPlacki z cukinii to smacznym dodatek do mięs. Podane z dipem mogą stać się samodzielnym, szybkim daniem obiadowym. Proponuję dip jogurtowo-czosnkowy o wyrazistym ostrym smaku. Qchnia po prostu Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek posiekanego czosnku 2 jajka 1/4 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej(...)razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie). Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Qchnia po prostuplacki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę(...)resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę i przewracam na drugą stronę
More food, love and dreamszagniatamy rękoma kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbytnio kleić się do dłoni, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy na koło o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni po około 3 minuty z obu stron. Meksykański torcik z tortilli
e-PrzepisyKulinarnetych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład. Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać(...)jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki można podawać z cukrem
Świat Domowej Kuchnifestiwalu filmowym:) Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Drukuj Prep time 20 min Cook time 35 min Total time 55 min Letni uniwersalny placek z mąki gryczanej - w środku cukinia, szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone oraz feta. Idealny do wszelkich modyfikacji Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie(...)suszone w plasterki. Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem. Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą. Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut. Lekko przestudzić przed podaniem 3.5.3226 The post Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilymasę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około(...)składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty
Bon Appetit Małgorzatypozostała. Placki i naleśniki to dwie formy jedzenia, które schodzą w oszałamiająco szybki tempie i zawsze pozostają po nich puste talerze. Czy to przypadek, że kaszkę wykorzystałam do zrobienia placków? Nie sądzę :P Składniki: 150 g kaszki mleczno- ryżowej waniliowej (Bobovita) 2 banany 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mąki pszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno(...)przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kaszkę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec obieramy banany i łączymy je w jednolitą masę. Rozgrzewamy olej rzepakowy i nakładamy łyżką placki. Smażymy z obu stron i wykładamy na ręczniczki papierowe do osuszenia. Przekładamy na talerzyki i jemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie sos karmelowy). Smacznego
ChilliJemyUwielbiam wykorzystywać śliwki do ciast i zawsze bardzo się cieszę, kiedy pierwsze owoce pojawiają się na straganach. Niedługo zaprezentuję Wam przepis na powidła śliwkowe, ale póki co: jogurtowy placek ze śliwkami! Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na nią ciasto i wyłożyć śliwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, który można wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny. Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej próbie użycia noża rozpaść się na kawałki;) Ale było powiedziane, żeby mu dać sporo czasu na okrzepnięcie i kroić najlepiej na następny(...)mnie bombaaaaaa:) ugotujmy 2012/03/23 15:29:08 ależ nazwa!:-))) urszula_d73 2012/03/23 15:56:46 Bardzo udana modyfikacja, wygląda świetnie! agattekh 2012/03/23 16:50:18 Super wygląda ten placek :-) sylwiam7 2012/03/24 10:38:07 gaździną nie jestem, ale taki placek to bym z chęcią zjadła :) aluubaluu 2012/03/24 17:53:01 Bardzo podoba mi się ten przepis, aktualnie kolekcjonuję
Zdrowa Kuchnia Sowyna drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym gulaszem wieprzowym. The post Placki ziemniaczane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa: Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!