ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:313/550)

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 207

Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :) Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie ----->  TU Składniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam < TAKI > 200 g twarogu

Olikowa kuchnia
Domowa pizza na spodzie z mąką pełnoziarnistą 207

koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 15-17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 153

garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek Przygotowanie:   Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła.  Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut.  Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem

kolorowotorcikowo
Pączki 219

ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję -około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawić

Ala piecze i gotuje
Cebularze 144

Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie : Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor . Ja podaję z sosem

Magiczne Życie Marty
Placki z serkiem homogenizowanym i morelami 160

proszek do pieczenia i cukier. Myjemy morele, kroimy na ćwiartki albo jeszcze drobniej (jak na zdjęciu) i dodajemy do ciasta. Teraz dodajemy powoli pianę z białek, mieszamy najpierw 1/3 a następnie resztę. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy niewielkie placki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu- tak by się nie przypaliły. Podajemy z cukrem

Mango Papaja
Domowa tortilla (placki pszenne) 192

temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne i o niebo lepsze od tych ze sklepu. Sami spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków )  2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)   1/2 łyżeczki soli(...)być zbyt gęste, ani luźne - a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej - na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia.   Tortille smażyć na suchej patelni

Di gotuje
Moldawskie placki leniwe 581

mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak placki... naprawdę intrygują! Mordawskie placki leniwe 150 ml kefiru 50 ml oleju + 1/4 łyżki po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli 1/4 łyżki cukru 200 g sera feta, pokruszonego 1 cebulka dymka(...)Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem. Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser. Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień

Dzieje kuchennej Wiewióry
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 364

minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się podpiekł, delikatnie i starannie obracamy je na drugą stronę i jeszcze

Be Fit Be Strong
Pieczone pancakes 169

zmierzającym w stronę ceglanego muru, a wszyscy się dochodzą o to, gdzie zamierzają usiąść. David Suzuki     Nie przepadam za pancakes'ami, naleśnikami i innymi tego typu plackami , mimo że zawsze uśmiech pojawia się na mojej twarzy na ich widok. Są takimi mącznymi zapychaczami. Ale z czekoladą... Z czekoladą... Ach. Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej(...)połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie nabieramy 2 łyżki ciasta i wylewamy je na blachę natłuszczoną olejem lub pokrytą papierem bądź folią do pieczenia. Rozsmarowujemy je na kształt okrągłych placków. Pieczemy w piekarniku ok. 15-25 minut.      3 kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub poprzez

Weganizm infantylny
Mleczna kanapka 136

ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła.  Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki. Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać(...)ciągle miksując.  Masa jest bardzo gęsta i stabilna.  Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać  dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką

Gotowanie jest łatwe
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 512

składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy mieć problem z ich odklejeniem

Be Fit Be Strong
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 334

propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki można też piec w piekarniku

moj przepis na
Domowe pity 196

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić(...)twardniały, że można je było łamać i chrupały jak sucharki. Ale nie odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę

Proste-przepisy.pl
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 666

dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki.  Z podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować z cukrem. Obie mąki i żółtka(...)budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii.  Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę

Kolorowa kuchnia Elki