ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:309/550)

Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną 172

śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami

Szefowa kuchni
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 133

ziarenka czarnuszki, sól i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody. Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki 550

przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy

Ciastkozercy
Szybkie placuszki z jabłkiem, na maślance 102

słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy do nich jabłko. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju

NiePieprz.pl
Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy 210

biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół i piecz jeszcze ok 25-35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera - jeżeli jeszcze przywiera podpiecz dłużej. Biszkoptu ostudź i przetnij na 3 równe placki. poncz do nasączenia Zagotuj mleko kokosowe z cukrem, aż powstanie klarowny syrop. Dodaj rum i pozostaw do wystygnięcia.  krem do przełożenia Budyń

Niezły Młynek
Pizza na gryczanym spodzie (bezglutenowa) 102

wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej a następnie stopniowo wlewaj wodę, ciągle wyrabiając ciasto. 2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś

Powiedz dietom nie
Szybkie ciasto na pizzę 164

kulę, smarujemy niewielka ilością oliwy/oleju, przykrywamy ściereczką/folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika

Przepisy na domowy ser i chleb
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 174

Jakie smakołyki czekają na nas w Polsce? Oto kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIEROŻKI Z GRZYBÓW SUSZONYCH ZE ŚLEDZIEM 144

drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem cebulą.Studzimy.Łączymy z  wymoczonym i usiekanym śledziem , dwoma jajkami , szczyptą soli i pieprzu .Zagniatamy ciasto na stolnicy z podanych produktów czyli mąki , wody ciepłej i jaj.Wałkujemy na cienki placek .Wyciskamy kółka . Nakładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy we wrzątku osolonym do czasu  aż wypłyną , odcedzić ,polać roztopionym masłem z bułką tartą przed

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drożdżowe serca z cynamonem 149

przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy, przecinamy i  formujemy serduszka (patrz

Gotowanie moimi oczami
Oktoberfest w Lublinie? 195

cenach na każdą kieszeń. Zaproszono  nawet Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach - panie zaprezentowały swoje smakołyki. Na uwagę zasługują placki piwoszki (na bazie mąki, sody i zsiadłego mleka z kminkiem). Nie zabrakło także różnych ciast, chleba ze smalcem itp. produktów.  Po czwarte - pomyślano także o osobach z dziećmi - jest mały placyk zabaw, w których urwisy mogą

Right Behind The Kitchen
Ravioli z mięsem 90

ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem

Gotowanie jest łatwe
Bułki do kebebu 146

mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut

VioletoweKucharzenie
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 200

obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mleko i mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości

Basia w kuchni
Scones z dynią 142

Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy ciastka i układamy je na blaszce. Pieczemy około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity