coś wyjątkowego. Dzięki dobrej jakości i odpowiedniemu ciastu - wzory zawsze się udają. Nawet za pierwszym razem nie miałam z tym problemu ( klik ). Ciasto: 200g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham 100g masła 35 smalcu 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki mleka (zimnego) Nadzienie: żółty ser (użyłam plastrów) Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą(...)posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto. (Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rąk.) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 1 cm i wykrawać z niego
Di gotujefarszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia(...)cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz tak, aby na bokach
vegetaniekostkę pomidory. Dusić do rozpadnięcia. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Wymieszać. Ciasto podzielić na kilka części w zależności jakiej wielkości chcecie mieć pide. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki(...)patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone w grube paski. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Uwaga dla niecierpliwych- próby przewrócenia na drugą stronę zbyt wcześnie kończą się fiaskiem i rozwaleniem placka;-) Na gotowe placuszki kruszymy odrobinę sera, układamy wymyte listki rukoli i jemy na ciepło
les mirabellesubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki(...)wyglądało na "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówdwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki(...)ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min. W tym czasie umyte i przebrane
Ciasteczkowy Potwórlodówce przez 30 minut. Formę o wymiarach 35 x 24 cm natłuścić i oprószyć mąką. Blachę wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 - 15 minut, do zarumienienia. Wystudzić. W ten sam sposób upiec drugi placek, wystudzić i pokruszyć. Odłożyć. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku(...)czekolady Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyposmarowania placków i blachy Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier. W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką(...)ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części . Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek., Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam
Różowa kuchniaszybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy
Nastoletnie Wypiekanienią 1 część ciasta. Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem(...)mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem i masą kokosową Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Pobite gary Barbarypiękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2016 roku! Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą(...)ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście
Be Fit Be Strongpęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab(...)minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut
Niezły MłynekSmakują i na słodko i na wytrawnie. Tym razem na podwieczorek przygotowałam mini torciki naleśnikowe. Same naleśniki wzbogaciłam dodając do ciasta dyniowe puree, dzięki czemu zyskały one niepowtarzalny kolor. Z podanych proporcji wyszły mi 3 mini torciki. Placki naleśnikowe smarowałam naprzemiennie lemon curdem i lemon curdem zmieszanym z mascarpone. Do tego świeże owoce (maliny są wprost stworzone do tego(...)dyni. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, szczyptę mielonego imbiru, cukier brązowy do smaku (u mnie ok 2 łyżki) oraz olej Wielkopolski i ponownie krótko miksujemy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju rzepakowego Wielkopolski) cienkie naleśniki. Lemon curd dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy dokładnie z serkiem mascarpone
Smaki Na TalerzuProziaki - placki mączne z Podkarpacia. Pieczone na blaszce, u mnie nowocześnie - akurat na patelni. Smak dzieciństwa - mojego i moich rodziców. Grube, sycące placuchy. Gdy robiła je moja babcia, często porywałam je do szkoły. Smarowałam masełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią(...)soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka
Czarnawisienka