ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:304/550)

Domowa pizza z drożdżami instant 194

ciasto zwiększy swoją objętość. 5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą. 6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).  7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy mieszanką serów. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni

Bez Cebuli
Sernik z rosą 186

Przepis dla tych, którzy lubią serniki delikatne i rozpływające się w ustach. Ciasto jest na kruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy! Czytaj więcej

Biały fartuszek
Korzenne ciasto z dynią 185

Korzenne ciasto z dynią Moi chłopcy uwielbiają to korzenne ciasto . Jest wilgotne , słodkie i bardzo , bardzo aromatyczne . Najlepsze , jakie można sobie wyobrazić, do kubka, ciepłego, mleka

Ogrodnik w podróży
Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami - szybkie gotowanie #2 189

Dziś kolejny szybki przepis na letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu . Czytaj więcej

Pychotkaaa
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 175

worząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości

Food Square
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 199

porcje placuszków i smażymy na rumiano z każdej strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada duńską. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bakaliowa kostka 179

wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym i posypujemy (oklejamy)uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone panzerotti. 363

seler zmięknie.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie
Bułki z pieczarkami 205

rozpuszczone masło i dalej miksować aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na 8 równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym  placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Pizzerinki 355

oczkach. Piekarnik nagrzać do 200 st. Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować

moj przepis na
Cranberry Noël 209

ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu foremki). Ostrożnie przekładamy je na wyłożoną

MyCookBook.pl
Kokosowo-kajmakowe drożdżówki 176

podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy

Gotowanie moimi oczami
Tarta serkowo-gruszkowa 171

stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 255

wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę

Pelusiowa Kuchnia
Indyjskie placki 143

pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Smaki Przyprawy i Kolory