podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniewysypanej mąką na około godzinę, do podwojenia swojej objętości. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ostry nóż i ręce obsypać mąką, ciasto podzielić na 4 części i uformować bułki: każdą część ułożyć jak mały placek, złożyć boki do środka, a następnie kłaść na blaszce łączeniem w dół. Można posmarować roztopionym masłem lub jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia
Czerwony Gupikktóre uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona! Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko
Dzieje kuchennej Wiewiórygładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około
talerz przyjemnościodstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placuszki, układamy je na blachę. Na plackach układamy plastry cebuli, pokrojone oliwki a następnie skraplamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny
Radość kipiąca uśmiechem.blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch delikatnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- góra i dół. Po włożeniu placka wyłącz górną grzałkę i podnieś temperaturę do 170 stopni. Po upływie 20 minut , włącz górną grzałkę i piecz do uzyskania albo suchego patyczka
Z Kuchni Do Kuchniniech sie łona [31] tera trocha łodpocznie. [32] Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie [33] – wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie [34] na 3 placki. Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie [35] aż uwre [36] (mogecie tam jeszcze dać ze 2 łeżki wody), dejcie łyżka cukru pudru
Chop w kuchnifrancuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem. 2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę
Szefowa kuchnipowodu dodanego proszku kakaowego. W innym naczyniu, stopniowo dodawać pozostałe 500 g mąki i zagnieść ciasto ponownie bardziej miękkie. Każda część ciasta podzielić na 4 części, a potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc na blasze
w mojej kuchnitarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem
Kubki smakuDodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut. Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę. Białka
Sto kolorów kuchnidrobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy
Gotowanie moimi oczaminasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego
Be Fit Be Stronginne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie: W zależności od pomysłowości i smaków można komponować dowolnie. Ja rozmieszałam w miseczce puszkę pokrojonych pomidorów (w sezonie letnim oczywiście
potrawyregionalnerąk. odstawić na ok pół godziny. nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki pieczarki przyprawa do pizzy Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości ok 12 cm. Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp
Gotowanie jest łatwesię elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia
Wyprawy kulinarnecukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy
e-PrzepisyKulinarnebudyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut
Kuchnia w czekoladziemąka połączy się z maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj
AZgotuj!miodu łyżeczka gęstej esencji waniliowej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 3/4 szklanki ciepłego mleka mąka do posypywania Ze składników zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkuj na 0,5 cm placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały
AZgotuj!flat bread 500 gram mąki 500 ml jogurtu szczypta kurkumy sól łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy
AZgotuj!przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło, ale w miarę gniecenia, ciasto nabierze elastyczności. Ciasto będzie twarde. Podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję bardzo cienko wywałkować. Pozostawić placki na 10-15 min do wysuszenia. Następnie każdy placek oprószyć mąką, rozprowadzić dłonią mąkę po powierzchni placka i zwinąć w rulon
na moim stole...odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika
Rozpustne gotowaniesolą i pieprzem. Wszystko wymieszać Ciasto Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko,masło sól, mąkę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Można podsypać mąką , ale nie zbyt dużo. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować placek o grubości 0,5 cm . Podzielić go na prostokąty równej wielkości i na każdy prostokąt nałożyć farsz, a następnie zrolować wzdłuż
O kuchni z uczuciemktórą mamy. Tak postarajmy się zwizualizować to sobie i oceńmy ile kulek nam się tam zmieści. U mnie wyszło 15. Podzieliłem więc ciasto na 15 części i każdą część po kolei rozwałkowałem na dość cienki placek. Na środek kładziemy łyżeczkę lub dwie powideł i lepimy kulkę. I tak po kolei. Kulki kładziemy na porządnie natartej masłem (lub innym tłuszczem
Marder&Marder Manufacturedorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy ciepłym sosem
My simple kitchenprzesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy placek i nakładamy na niego wcześniej przygotowaną cebulę. Cebulaki wkładamy do nagrzanego
paapilotkaacukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki truskawek. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty
Domowa cukiernia Ewyjabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem i udekorować
Zakamarki mojej kuchnijednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą
Z Kuchni Do Kuchnikaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki. Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam
Bea(u)ty kitchenPiegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Pełny talerznasze ciasto wymaga jeszcze pieczenia, jeżeli suchy, to ciasto jest już gotowe. Nie powinno się jednak piekarnika otwierać zbyt wcześnie, bo ciasto może przez to opaść. Na zdjęciu poniżej biszkopt przekrojony już na dwa placki, nasączony cappuccino i przełożony kremem
Passions hobbies lifeWymieszać i odstawić, aby wyrosło. Krok 2 Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać
CoolinarniePLprzez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap
KUCHARNIASzczypta soli Dodatkowo: Marmolada do nadzienia do posypania cukier puder Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek. Każdy okrąg podzielić na osiem części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej
Na słodko lub wytrawniesię do wałkowania. Weź wałek , stolnice lub blat podsyp odrobiną mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek. Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu: Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna
Gotuj Z Muzykąłyżką, aby otrzymać gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (kiedy ciasto jest za suche) lub dosypujemy trochę mąki (jeśli ciasto jest zbyt klejące). Formujemy z niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka
Walijskie Pichceniewiększą miłością. Pasuje niemal do wszystkiego i zainspirowało mnie niesamowicie czego dowodem są właśnie te krakersy. Muszę Wam powiedzieć, zapach przy zagniataniu ciasta jest tak orzechowy, że ledwo mogłam powstrzymać się żeby nie ugryźć surowego placka ;) Tak więc, tego... osoby z problemami w kwestii "silnej woli" powinny uważać używając tego masła(do czegokolwiek), jest ryzyko ze zjecie
Farmażonycałość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam
Kulinarny PamiętnikNastępnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka
Monia miesza i gotujeminut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską. Piec około 25 minut
Z miłości do słodkościkwaśny jest ser ) 1 jajko 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części , rozwałkować każdą z nich kolejno na cienki placek (ok pół cm ) Formować drożdżówki wg schematu zamieszczonego poniżej U mnie te drożdżówki sa w wersji mini , maja ok 8 cm wysokości , ale rónie
Malinowa KawiarenkaSkładniki na ciasto białka jajek, 8 szt cukier, 2 szkl ocet, 2 łyżki sól, szczypta płatki kukurydziane, 4 szkl Składniki na krem żółtka jajek, 8 szt mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 łyżki cukier waniliowy, 2 opak masło lub margaryna, 250g cukier puder, 4 kopiaste łyżki Dodatkowo masa kajmakowa, 2 łyżki mleko, 3-4 łyżki Przygotowanie W dużym naczyniu(...)masę. Nadal miksując dodajemy stopniowo po łyżce masy żółtkowej. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem. Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika
Gotowanie moimi oczamicukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy posiekane orzechy ziemne . Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać(...)gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła . 2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia Warstwy ciasta : ciasto budyń ciasto masa krówkowa pokrojone w plasterki brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliorzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę
More food, love and dreamssodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia(...)lodówce) MASA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na dość drobne kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać - ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do puszystej masy maślanej dodawać
Smakołyki Berenikisamej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki(...)słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać się do rąk. Można dosypać więcej mąki (może zajść taka potrzeba w przypadku, gdy używamy tej poniżej i grubości
Kuchenna KontrrewolucyaSchłodzoną masę wyjmij i rozwałkuj na dość cienki placek (ok. 3mm grubości). 7. Z tak rozwałkowanego placka wycinaj filiżanką krążki i układaj niezbyt ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz 10min w temperaturze 180*C. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche i łatwo rozpada się przy wałkowaniu. Z całości ciasta powinno wyjść około 40 ciasteczek
Kuchnia w Słońcu Skąpanakońcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo
Złote przepisychwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego sos czosnkowy, swojski, ziołowy sos pomidorowy i kieliszek wina. Pycha!!! Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła go z Włoch znajoma mojej mamy. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest idealny. Ciasto jest miękkie i wspaniale smakuje. Nie ma znaczenia(...)Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe!!! Warto przygotować sos czosnkowy do polania pizzy
Rozpustne gotowanie