odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy(...)koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkościcukru Wszystkie składniki mieszacie ze sobą i wyrabiacie ciasto. Dość długo, by w końcu pokazały się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto ma odchodzić od miski/stolnicy/ręki. Nie czekacie aż wyrośnie, tylko od razu wałkujecie długi i cienki placek o grubości 5-8 mm, oczywiście „na oko” bez spiny, ma być mniej więcej nie za cienkie(...)środka układacie paski pionowe- tak jak w koszyczku. Następnie lecicie z poziomymi. Górę możecie lekko spłaszczyć, np dociskając na moment talerzykiem, by po upieczeniu koszyczek mógł stać. Z ciasta które zostało pleciecie warkocz (z trzech pasków ciasta) z którego robicie okrąg (o średnicy Waszej formy) i ucho koszyczka. Smarujecie całość rozmąconym żółtkiem. Wszystko pieczecie w piekarniku nagrzanym do 180º
Arbuziakimiarę równych części. Z każdej części robimy kulkę i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy go na pół i nacinamy zostawiając ok. 2 cm nie przeciętej części (w galerii przepisu
MyCookBook.plucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszki To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie. Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki(...)łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy
Cynamonowe szczęściedokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również(...)serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki
Rozpustne gotowanieosłodzą każdą, nawet tę najgorszą chwilę. Poza tym - nie znam żadnej osoby, która widząc ładny kawałek placka bądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości. I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu
W kuchni Karmel-itkiSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być(...)słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić ja na dwie części - 2/3 (na spody
pink envelopeplastry. Siekamy cebulę (możemy ją chwilę podsmażyć). Sos przygotowujemy mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy(...)temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut (pizze mniejsze i cieńsze pieczemy krócej). Czas pieczenia zależy też od tego, czy wolimy ciasto bardziej przyrumienione i chrupiące, czy też mięciutkie. Jako dodatek do pizzy możemy podać np. rukolę z sosem winegret. Smacznego
MyCookBook.plPrzepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag masła
Praktyczna plKruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie
Praktyczna plNa początek składniki - 7 jajek - 2 i poł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1
Zainspirowana w kuchniwymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony
kolorowotorcikowoubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm około 35 minut w 180 C. Upieczone blaty studzimy. Gdy blaty się pieką(...)wlewamy do gotującego się mleka, dodajemy capuccino i wszystko chwilę gotujemy a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto. Wierzch dekorujemy cienką warstwa masy i posypujemy pokruszonymi krakersami
Zainspirowana w kuchnikapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał(...)waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu
les mirabelleskawą i plackami usmażonymi na oleju kokosowym... Posmarowałam je wiśniową konfiturą od mojej mamy. Uwielbiam takie aromaty tuż po przebudzeniu, bo zdecydowanie stanowią miłą zapowiedź dnia! :) SKŁADNIKI (3 placki) : 1 jajko 100 ml mleka roślinnego (np. sojowego) 120-150 g mąki szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli olej kokosowy (do smażenia) ulubiona(...)celu użyłam shakera, który przy małych ilościach idealnie się sprawdza. Oczywiście można go zastąpić np. trzepaczką albo blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gdyby było zbyt płynne można dosypać mąki. Smażymy na oleju kokosowym, dzięki czemu placki będą bardziej aromatyczne. Na wierzchu układamy ulubioną konfiturę. Smacznego
wege i kropka