Pancakes z borówką amerykańską Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny(...)roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać
Miód i pieprzpomysł wykorzystania marchewki zamiast ziemniaków. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. W końcu oczywiście zrobiłam wszystko po swojemu. Wyszło zaskakująco pysznie i co najważniejsze zdrowo. Placki można również wykonać w wersji na słodko, dodając np. cynamon i cukier waniliowy. Polecam!! Placuszki marchewkowe Składniki: 3 duże marchewki 1/2 cebuli(...)bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące możemy dodać jeszcze odrobinę maki. Rozgrzewamy oliwę i formujemy płaskie placki. Placki muszę być dość cienkie, by dobrze się upiekły i w środku nie pozostały surowe. Smażymy po 4-5 minut
Mania GotowaniaPlacki jogurtowe z truskawkami. Bardzo Wam polecam, bo są delikatne, smaczne i bardzo szybkie do zrobienia. Podawać można ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Teraz zaczyna się sezon na truskawki, dlatego wykorzystajmy ten wspaniały czas. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na dania z tymi smacznymi owocami. Składniki 780 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka cukier według smaku 1 łyżeczka(...)jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Wszystko zależy od gęstości jogurtu jakiego użyjemy. Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto, a na wierzchu układać plasterki truskawek. Smażyć z dwóch stron na rumiano. jogurtowe placki z truskawkami
O kuchni z uczuciemciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie jak biszkopt(...)jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka
psgotujemyfarszu wraz z przyprawami: solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część do uzyskania ok. 1 cm grubości placka. Kolejno foremką wykrawamy kształty serca. Na co drugi kształt nakładamy po 3/4 łyżeczki farszu(jak na zdjęciu). I kolejno każdą porcję(...)zaklejamy drugim sercem - musimy przy tym pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego
Symfonia Smakówpowala wyglądem, ale kojarzy się ze wspaniałymi czasami dzieciństwa, kiedy brało się w rękę kawałek jeszcze ciepłego placka i szło na podwórko bawić dalej z koleżankami i kolegami z osiedla. SKŁADNIKI: Na małą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta
W kuchni Katiemiejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Simply Fooduzdrowić przepis. Najpierw zaczęłam dodawać kefir lub jogurt, potem pestki a na końcu owoce. Poniżej wersja finalna bez mąki, a właściwie z mąką owsianą włąsnoręcznie zblędowaną z płatków górskich. Placki na podmianie mąki tylko zyskują jeśli chodzi o smak więc spokojnie można je robić dla dzieci i dorosłych. Kaloryczny dodatek syropu klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem. Składniki(...)jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami
Lubczyk i WaniliaZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się(...)cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła
W kuchni Karmel-itkiwyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy na placki. Placuszki rozkładamy na blasze w odstępach pamiętając o tym ze bułeczki jeszcze urosną. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy(...)czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki tez kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja piekarnika góra-dół aż bułeczki się zarumienią.Po wystudzeniu posypać cukrem
Mała w garnku mieszamąką i przykrywamy ściereczką na kolejną godzinę. Następnym etapem jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy). Ważna informacja! Jeżeli chcemy zachować świeżość chlebków na kolejne
ChilliJemypół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskanie 16 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika. Pączki posmarować białkiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut
Ewusiowe Smakikiedy już mam czas staram się zawsze przyrządzić domowe tortillas. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że smak domowej tortilla to zupełnie coś innego. To nic trudnego samemu upiec tortilla . Placki można z powodzeniem zamrozić, więc czemu poprzestać na jednej porcji, kiedy można upiec więcej i zrobić zapasy. Domowa tortilla Składniki: 10 tortilla 500 g pszennej mąki 230 ml wrzątku(...)ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę
codojedzeniazeszkliła. Dodałam pieczarki. Po chwili przyprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam jeszcze 5 minut, żeby odparował nadmiar płynu. Zestawiłam z gazu. Ciasto wyjęłam z lodówki, przekroiłam na pół i z obu połówek, każdą wałkowałam na placki grubości około 4-5 mmm. Placek przekroiłam wzdłuż i na każdym kawałku rozłożyłam po ¼ części farszu. Złożyłam boki(...)porcję, bo inaczej byłby niedosyt. Nam smakowały jak zwykle. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują, bo są wyjątkowe w smaku, bo są mięciutkie i pulchne jak z ciasta francuskiego. Można je przechować w pudełeczku a nawet zamrozić, jeśli nie zostaną szybko zjedzone. Życzę SMACZNEGO! Krys J Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
Kuchnia u Krysi