Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka. Z powstałej masy robimy placki, na które nakładamy ok. 1 łyżeczki mięsa, składamy i delikatnie formujemy kotleciki jak na zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość
Kuchnia od dwojgamąki pszennej cukier Na blat wysypać mąkę, dodać twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem posiekać dużym nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, delikatnie posypując mąką. Wykrawać lub wycinać ciasteczka, jedną ich stronę odcisnąć dokładnie w cukrze i odłożyć
Simply Fooddodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu (1/3 łyżeczki), lepimy małe pierożki, zawijamy je wokół palca i zlepiamy końce. Gotowe uszka
Smakowity Blog Kulinarnypatyczka. Wystudzić. Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykiszona-wcześniej ugotowana ] Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony
Moje domowe kucharzenieZamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany (12-18%), tylko wtedy znacznie mniej, ok 250 - 300 g na pół kilo mąki. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Można pomóc sobie wałkiem, by było równomierne. Teraz czas na główny składnik, czyli czosnek. Jego ilość zależy od nas. Hońka lubi bardzo(...)mrożona lub suszona). Dobrze go uprzednio przenieść na blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa
Karczma Honoriettytwarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy
Rozpustne gotowanieCiasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to
Smakołyki BerenikiKruchy truskawkowiec W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście
Ogrodnik w podróżymakaronu: Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy
Różowa kuchniawyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek
Radość kipiąca uśmiechem.potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane
MyCookBook.plłyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Cynamonowe szczęściepokrojone grzyby, kapustę i resztę przypraw. Wszystko dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Gdy trochę wystygnie wbić jajka i nakładać farsz na placki. Zlepiamy, lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, kminkiem lub sezamem. CIASTO NA BUŁKI Zrobiłam według mojego przepisy http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/
harrisa