oprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli
In my kitchenPrawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki , która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... Składniki na około 10-12 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki otrębów; 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru; 1 duże jajko; 150 ml świeżo
In my kitchenprzepadam za ananasem z puszki i bardzo sceptycznie podeszłam do tych muffinek, bo mimo braku miłości do puszkowego ananasa, muffiny upiekłam:) I nie żałuję, bo okazało się, że są pyszne, wilgotne i rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki na 12 średnich muffinek: 210 g mąki pszennej; 150 g cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
In my kitchenzmiksowane z utartą mikserem masą Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki ( bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka
DiteczWraz z pierwszym śniegiem, w moim domu po prostu musi pojawić się coś słodkiego z korzennym aromatem. Tym razem były to muffinki z żurawinami i białą czekoladą. Idealne, żeby usiąść na kanapie pod kocem (jak widzę śnieg, to koc również staje się obowiązkowy ;) ) z kubkiem kawy i patrzeć jak pada śnieg. Ciekawe, czy w tym roku zima też zaskoczy drogowców
Pełny talerzwymieszać trzepaczką wszystkie mokre składniki. Dolać składniki mokre do suchych i wymieszać łyżką do połączenia składników, mogą zostać grudki w cieście. Przełożyć do tekturowych papilotek lub formy do muffinów wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut w 200 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (funkcja rozmrażania), dodać cukier puder i wymieszać łyżeczką
W kuchni wieczoremtabliczki (posiekanej) czekolady. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. 5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Do każdej muffinki włożyć pół kostki czekolady. 7. Piec około 20-25 minut
UgotowaćWyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, dodając pod koniec cukier puder. Przełożyć do szprycy i udekorować muffinki tworząc gniazda. Na środku umieścić czekoladki
Czerwień i błękitmożecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej. Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski
W kuchni bez szafekMuffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko. Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych. Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki nasion sezamu 1 łyżka nasion lnu 1 łyżka nasion dyni 1 szklanka kefiru
Zakamarki mojej kuchniprzynajmniej mam nadzieję, bo jeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś wykonanych babeczek ;) Wpadłam na pomysł że upiekę sobie dziś jakieś muffinki.. ale nie całe czekoladowe.. ile można? Jasne z kawałkami czekolady! Tak, ale nie mam czekolady ;( To mieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało
W kuchni bez szafekMuffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny
Kto ugości moich gości?Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach Przepis wprost ekspresowy ;) Mieszamy wszystko, przelewamy do foremek i pieczemy 20 min ;) Składniki: 250 g mąki niepełna szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka
W kuchni bez szafekLubicie ciasta marchewkowe? My uwielbiamy! Dzisiejsze muffiny to połączenie moich ulubionych smaków: korzennego i pomarańczowego. Polecamy! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry