Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink EnvelopeKorzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki
Pink Envelopetemu przygotowałam muffinki z pajęczyną, specjalnie w klimacie Halloween. Teraz zdecydowałam się na babeczki. Z efektu końcowego jestem zadowolona. Jednak gdybyście zobaczyli moją kuchnię po wszystkim. Cała była w czerwone kropki. Podłoga i ściana ochlapane barwnikiem, którym na sam koniec przyozdabiałam babeczki. Przedstawiam moją słodką propozycję na Halloween, w lekko krwistym klimacie :) Składniki
Pink EnvelopeCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Pink Envelopeubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym. 3. Babeczki piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasioprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli
In my kitchenPrawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki , która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... Składniki na około 10-12 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki otrębów; 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru; 1 duże jajko; 150 ml świeżo
In my kitchenprzepadam za ananasem z puszki i bardzo sceptycznie podeszłam do tych muffinek, bo mimo braku miłości do puszkowego ananasa, muffiny upiekłam:) I nie żałuję, bo okazało się, że są pyszne, wilgotne i rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki na 12 średnich muffinek: 210 g mąki pszennej; 150 g cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
In my kitchenzmiksowane z utartą mikserem masą Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki ( bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka
DiteczWraz z pierwszym śniegiem, w moim domu po prostu musi pojawić się coś słodkiego z korzennym aromatem. Tym razem były to muffinki z żurawinami i białą czekoladą. Idealne, żeby usiąść na kanapie pod kocem (jak widzę śnieg, to koc również staje się obowiązkowy ;) ) z kubkiem kawy i patrzeć jak pada śnieg. Ciekawe, czy w tym roku zima też zaskoczy drogowców
Pełny talerzwymieszać trzepaczką wszystkie mokre składniki. Dolać składniki mokre do suchych i wymieszać łyżką do połączenia składników, mogą zostać grudki w cieście. Przełożyć do tekturowych papilotek lub formy do muffinów wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut w 200 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (funkcja rozmrażania), dodać cukier puder i wymieszać łyżeczką
W kuchni wieczoremtabliczki (posiekanej) czekolady. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. 5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Do każdej muffinki włożyć pół kostki czekolady. 7. Piec około 20-25 minut
UgotowaćWyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, dodając pod koniec cukier puder. Przełożyć do szprycy i udekorować muffinki tworząc gniazda. Na środku umieścić czekoladki
Czerwień i błękitmożecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej. Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski
W kuchni bez szafek