miałam pomysłu jak mogę je wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślalam o cieście z porzeczkami i bezą, ale zamiast lekko rozmiękczyć masło, całkiem je roztopiłam... tak więc powstały muffinki :) Słodko-kwaśne i idealnie wilgotne :) Czytaj więcej
bistro mamaMuffinki robione na szybko. Szukałam przepisu na takie babeczki, na które składniki będę miała w domu i nie będę musiała wysyłać o 20 męża na zakupy ;) Miały być dodatkiem do porannego śniadania. Nic szczególnego. Jakże milo się rozczarowałam, kiedy spróbowałam pierwszej babeczki... a później drugiej. Są pyszne! Z wyczuwalną cytrynową nutą, lekkim makowym posmakiem, puszyste i wilgotne. Na pewno
bistro mamarazem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy. Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mamaMuffinki wytrawne robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Banalnie proste w wykonaniu, mogą zastąpić codzienne śniadaniowe pieczywo, można je zabrać do pracy, dać dziecku do szkoły, albo do koszyka na piknik :) Czytaj więcej
bistro mamaczego tu zacząć... :) Po pierwsze - muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem. Przepis od zawsze "pożyczałam" z forum cincin . Po drugie - pozwoliłam sobie tym babeczkom nadać nazwę "cupcakes", bo jak wiadomo, cupcakes to muffinka, tylko ozdobiona czymś więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes
bistro mamaKlasyczny przepis na muffinki. Składniki suche, składniki mokre. Łączymy szybko. Bawimy się dodatkami. Postawiłam na maliny i białą czekoladę. Ciasta wystarczy na 12 standardowych muffinek. Lub na 7 w wersji XL :) Czytaj więcej
bistro mamarobiła od lat. To właśnie z blogu Kingi pochodzi przepis na te babeczki :) A na wspomnienie tego wyjątkowego wieczoru jeszcze przyjdzie pora. Po drugie - formę z Ikei na muffinki zdecydowałam się kupić akurat wtedy, gdy Szanowna Ikea postanowiła przestać sprzedawać do niej papilotki. Nie dość, że w zakup zaangażowałam pół Krakowa, to papilotek do niej szukała już połowa Polski południowej
bistro mamaWeekend a wraz z nim przepis na szybki deser do kawy. Sezon truskawkowy w pełni także dziś zaproponuję delikatne, puszyste muffiny bananowo-truskawkowe. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś polecam przepis na pyszne muffiny o cytrynowym aromacie. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś polecam przepis na pyszne wiśniowe muffiny. Bardzo szybki pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsól masło czosnkowo-tymiankowe do podania Sposób przegotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie. Doprawiamy do smaku. Smarujemy oliwą formę na muffiny i przekładamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w 190-200 stopniach. Ja w ostatniej wersji piekłam ok. 30 minut i zostawiłam babeczki w stygnącym piekarniku
W kuchni wieczoremJajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być. Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha. Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita
W kuchni wieczoremmąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut. W tym czasie j abłka
Słodkie Przyjemnościsobą. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, ewentualnie przyprawy). Połączyć skłądniki mokre i suche i dodać wiśnie. Przełożyć do foremki na muffinki i piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st C. Smacznego
happycreatiff.blogspot.commuffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy
Mix smaku