muffiny - 9030 przepisów (strona:289/602)

Muffiny z borówkami 140

lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki 70g masła 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 1/4 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe muffiny z borówkami 126

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne.   Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B  Schär  ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 152

miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując.  Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Białka z cukrem i solą podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, dopóki cukier się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki w paseczki... 137

naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować... Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...?  Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe. Już kiedyś robiłam takie z przepisu  Ever . Pozmieniałam nieco proporcje mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 128

przestudzić. Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi.  Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 168

misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.  4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 187

puszystą masę, po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.  Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 137

karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 154

Lubię robić muffiny. Szybkie, bezproblemowe, każdemu smakują. Mniej kręcą mnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie. Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 135

pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk. Orzechowe finansjerki z jabłkami i rodzynkami Składniki: (na 6 sztuk) 180 g masła 100 g cukru 155 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mglisty listopad i babeczki Rocher 105

grudek. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać ekstrakt, połączyć. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodawać partiami mąkę na zmianę z kwaśną śmietaną. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Na krem zmiksować serek z nutellą. Przełożyć krem do woreczka z dużą, okrągłą tylką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny truskawkowe 167

Muffiny truskawkowe... Puchate, wilgotne, pachnące! Z kawałkami soczystych truskawek. Pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 375 g mąki pszennej; 175 g białego

Gospodyni Miejska
Muffiny z rabarbarem 150

Muffiny z rabarbarem... Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście. Słodko-kwaśne połączenie smaków. Idealnie miękkie i wilgotne ciasto. Zapraszam! Zajadajcie ze smakiem!   Składniki: 2 szklanki

Gospodyni Miejska
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 170

temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta

kuchcikownia
580. Jabłkowa, z masłem orzechowym. 134

jabłkowa muffina z orzeszkami ziemnymi, podana z kremem orzechowym* i bananem *masło orzechowe utarte z cukrem pudrem i mlekiem(nie widać na zdjęciu) Mój komputer znowu się buntował, ale już wszystko na szczęście naprawione. Serce dziwnie mi jakoś bije, tak szybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda...  Składniki: 55g mąki jajko

More food, love and dreams