muffiny - 9030 przepisów (strona:289/602)

Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi 181

Otrzymany kiedyś od Dominiki i sprawdzony wielokrotnie przepis na muffinki wykorzystałam do przygotowania ich z nadzieniem czekoladowym i płatkami migdałowymi. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę z jednym zastrzeżeniem: powinnam zrobić ich więcej, bo w przedziwny sposób zniknęły w ciągu jednego popołudnia ;) Babeczki są bardzo wilgotne i nie zapychają. Ich czekoladowe nadzienie "stapia się" z ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bananowe babeczki z blond czekolą 196

foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu  Anielskie Przysmaki . Skład Czeko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 88

posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki czekoladowe 204

wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Przygotowaną masę przekładamy do foremek. Pieczemy przez 15-20 minut, aż muffinki się przyrumienią i zaokrąglą

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z serem i czereniami 139

łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z borówkami 137

lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki 70g masła 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 1/4 łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe muffiny z borówkami 122

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne.   Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B  Schär  ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 148

miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki. Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując.  Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st. C. przez 18-20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Białka z cukrem i solą podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, dopóki cukier się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki w paseczki... 136

naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować... Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt ciężkie...?  Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe. Już kiedyś robiłam takie z przepisu  Ever . Pozmieniałam nieco proporcje mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadmiar białek, i co począć z figami 126

przestudzić. Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi.  Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 163

misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.  4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 183

puszystą masę, po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.  Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 133

karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 149

Lubię robić muffiny. Szybkie, bezproblemowe, każdemu smakują. Mniej kręcą mnie minimuffiny, które trzeba upychać w tych minipapilotkach... Co czasami wcale nie jest takie proste. Niemniej, zdarza się, że podejmuję wyzwanie. Tym razem motywacją stała się reszta kremu od tortu (któremu nie zdążyłam zrobić zdjęć, a szkoda, bo wyszedł naprawdę smaczny; ale... Co się odwlecze... Taki dobry był, to zrobię jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 130

pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk. Orzechowe finansjerki z jabłkami i rodzynkami Składniki: (na 6 sztuk) 180 g masła 100 g cukru 155 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów

Pożeraczka, czyli raz adobrze