prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki pszennej i kukurydzianek, dla mnie
pieprzny smaczekOczarowana ciastem marchewkowym mamy mojego chłopaka postanowiłam zrobić muffinki marchewkowe. Okazało się to świetnym pomysłem bo nigdy u mnie w domu nie jadło się ciasta marchewkowego więc babeczki zrobiły furorę! Zniknęły szybciej niż się spodziewałam, a musiałam ich bronić bardzo zawzięcie żeby choć trochę się uchowało "na później". Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła
JedzeniomaniaKakaowa muffina z mąki kokosowej; z bananem, kawą, daktylami i gorzką czekoladą Całkowicie z mąki kokosowej, bez żadnej innej, strach był, bo ta mąka kokosowa, a ona jest... inna xd ale za to właśnie ją uwielbiam < 3 Był strach, czy coś z tego wyjdzie, ale wyszło i to jak pysznie
More food, love and dreamsfantastyczne muffinki właśnie z owocami kaki. Dodatek palonego masła to taka kropka nad I , która sprawia , że na jednej z całą pewnością nie skończymy ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) MUFFINY: * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – łyżeczka * masło – 40 g * duży owoc kaki – 1 szt * cukier – 40 g * brązowy cukier – 20 g * małe jajko
Ostra na SłodkoByły już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju
Mama Gotujemiesiące niczego nie upiekłam (poza ciastem na Wielkanoc). Dzieciaki chyba powoli zaczynają tęsknić za domowymi wypiekami. Córa nawet któregoś dnia przyniosła od koleżanki przepis na muffinki. Przepis bardzo podobny do tego, z którego zawsze korzystam. Postanowiłam, że się ugnę i przygotuję porcję babeczek. Podobno były smaczne (nie wiem, bo ja nie jadłam
Sto kolorów kuchniBananowy muffin* nadziany nutellą i dom. dżemem wiśniowy * z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Wracam do sprawdzonego połączenia dżemu wiśniowego i nutelli i przy okazji szukania dżemu, znalazłam małe pokłady dżemu borówkowego o którym prawie, że zapomniałam :O Udanej soboty ;) Ask Facebook
More food, love and dreamsKonfitur mam w brud! Od dziadka, babci, mamy swojej i nie swojej;) Tak zjeść bezpośrednio ze słoika to nie przepadam, wymyśliłam więc, że upiekę muffinki z łyżką konfitury w środku. Robiłam je po raz pierwszy, a przepis zapożyczyłam od Kluko. A więc idę po jeden ze słoików! Składniki suche3,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku
Pink Envelopedziś – mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u Pani Paszczakowej. Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche250 g mąki100
Pink Envelopechandra trzymała się ode mnie jak najdalej, idę do kuchni. Robię kolejne muffinki, tym razem z imbirem i gruszkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dużym kubkiem kawy z mlekiem i odrobiną cynamonu :) Składniki suche 180 g mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki imbiru mokre1 szklanka mleka2 jajka125 g masła Dodatkowo2 gruszki1/2
Pink EnvelopeJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink EnvelopeKorzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki
Pink Envelopetemu przygotowałam muffinki z pajęczyną, specjalnie w klimacie Halloween. Teraz zdecydowałam się na babeczki. Z efektu końcowego jestem zadowolona. Jednak gdybyście zobaczyli moją kuchnię po wszystkim. Cała była w czerwone kropki. Podłoga i ściana ochlapane barwnikiem, którym na sam koniec przyozdabiałam babeczki. Przedstawiam moją słodką propozycję na Halloween, w lekko krwistym klimacie :) Składniki
Pink EnvelopeCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Pink Envelopeubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym. 3. Babeczki piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasi