ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:286/550)

Oszukane Rogaliki z mirabelką 133

Dziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja

Słodkie Przyjemności
Podstawowy przepis na pączki 244

się pęcherzy powietrza. Dzielimy je na pół, żeby lepiej się z nim pracowało. Rozwałkowujemy na średniej grubości placek (około 1,5 cm). Szklanką wycinamy okręgi. * Na połowę z nich wkładamy marmoladę. Drugą połowę okręgów zanurzamy w białkach i przykrywamy nim ciasto z marmoladą. Przyciskamy brzegi pączka i troszkę mniejszą szklanką ponownie go wycinamy (żeby dobrze się skleił). Takie pączki

PatiGotuje
Przepyszne jabłka w cieście 382

zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach. Gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przepyszne jabłka w cieście, to nazwa nie na wyrost. Na śniadanie, drugie danie, deser, czy kolację. Szybko, prosto, pysznie i niedrogo. Z powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować, a gwarantuję, że warto. Gorąco polecam(...)Smacznego. Wydrukuj przepis The post Przepyszne jabłka w cieście appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Słodziaki sodziaki 462

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka(...)zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze

prawdziwe jedzenie
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 188

minut. Po tym czasie każdą wyrośniętą kulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut. Sposób drugi: Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut.  Kilka sztuk usmażyłam a'la donuty, czyli pączki z dziurką w środku(...)polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie w wykonaniu, nie wymaga wielogodzinnego wyrastania. Nie piją tłuszczu, w którym się smażą. Korzystam z tego przepisu od lat i paczki zawsze mi wychodzą :) wariacje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Uszka z barszczem 196

bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw(...)trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy.  4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec 393

koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać(...)trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 0 C. Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Racuchy drożdżowe jak pączki 180

kuchni ludowej. Iskier Przewodnik Sztuki Kulinarnej z 1976 roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane

mojewypiekiinietylko
Sezam 183

płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie  blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam  na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę. Kokos- Białka ubijam(...)cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam  ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę. Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z owocami na maślance 386

owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata! Ciasto z owocami na maślance : 500 g truskawek lub/i owoców leśnych

Poezja smaku
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 220

Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy(...)oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku

Na Ciasteczkowych Papierach
Miodownik, placek czeski, stefanka 234

Przepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy nie udało się

Smakowy Raj
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 209

Przepis autorski (mój). Z poniższego przepisu możecie przygotować małe placuszki lub przepyszne naleśniki. Obie wersję są rewelacyjne w smaku, mięciutkie, delikatne i kuszą swoim apetycznym aromatem. Placki są lekko korzennie, odrobinę cynamonowe i idealnie łączą się ze słodyczą ulubionej konfitury. Pychota! Przyznam, że mąka żołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać(...)Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek)   lub wylewać więcej - na naleśniki. Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i p odawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą. (Na zimno również świetnie

Di gotuje
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 215

oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych

Karo in the Kitchen
Torcik " Niebieska laguna " 245

należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego

Słodkości i nie tylko