ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:300/550)

Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 235

miażdżymy w moździerzu i również dodajemy do masy. Do miski dodajemy także mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane). Na rozgrzaną patelnię wkładamy pojedynczo placuszki. Najlepiej, by każdy był utworzony z jednej łyżki stołowej, wtedy wyglądają i smakują najlepiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto kawowe w paski 142

cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki

My simple kitchen
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 282

dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy

Bon Ton Italia
Ciasto kawowe 224

cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Pszenne tortille 184

wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, dobrze połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego

Plate of Joy
Torcik "Pokusa" 114

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając

Wielki apetyt
Jabłecznik ucierany - inaczej :) 212

Bardzo prost y, smaczny i efektowny jabłecznik z ćwiartkami jabłek :) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 218

natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 205

się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki

Kulinarne Inspiracje
Tarta Tatin z patelni 228

upływie ok 20 - 30 minut na wierzch patelni kładziemy talerz i trzymając go sprawnie obracamy patelnię do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną

Taste Of My Day
Ciasteczka kruche różyczki 150

podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki  takiej samej wielkości a następnie składać po 4 tak aby na siebie

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki 203

mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości. Świąteczne mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kruche rogaliki z marmoladą 256

nieco zmiękła. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe

Monia miesza i gotuje
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 131

trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés , spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites

Grahamka, weka i kajzerka
Miodownik 245

kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować

Sama słodycz i szczypta chili