proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek wlać wodę, przesiać składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia po czym przekroić na dwa placki. Masa brzoskwiniowa: Do garnuszka wlać 140 ml soku odsączonego z brzoskwiń i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę(...)wsypać brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć masę na dolnym placku. Na masę brzoskwiniową nałożyć górny placek i włożyć do lodówki. Toffi: Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak miksując. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie zmiksować. Masę toffi wyłożyć na wierzchu ciasta i ponownie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania
Passions hobbies lifemalinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową, maliny to miły(...)cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć
moj przepis naczosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią. Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy
DefinicjaSmakumieszamy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy z niego papier i umieszczamy(...)masie układamy malinki. Galaretki zalewamy 3 szklankami gorącej wody, mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy, a gdy zaczną tężeć wylewamy je na placek (należy wyczuć ten konkretny moment galaretki, ponieważ gdy będzie ona za późno wylana na ciasto to będzie bardzo brzydko wyglądać, a znowu jeśli wylejemy ją za wcześnie to może nam się wchłonąć w ciasto. Gotowe ciasto
kulinarne odsłony paticiasto strasznie się klei, a oto mój sposób: na papierze do pieczenia rysuję ołówkiem prostokąt o wymiarach blaszki, na środku kładę ciasto, przykrywam folią spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia(...)powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce budyń. Na sam koniec dodajemy mus jabłkowy, dokładnie mieszamy. Składamy ciasto. Blachę, w której piekliśmy spody, wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta
Rozpustne gotowanieWykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie(...)odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym
Tradycyjna Kuchniawiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się
Kraina Miodem Płynącamamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej wody lub mąki. Ciasto powinno być miękkie, przyjemne do formowania i wałkowania. Odstawić zawinięte szczelnie folią na 30 minut. Następnie na oprószonym mąką blacie uformować 12 równych kulek. Przykryć aby nie obeschły. Pojedynczo każdą rozwałkować na cieniutki placek. Piec na gorącej patelni około 40 sekund z każdej strony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplacuszków. Zwykle w weekendowe ranki rządzą jajka w różnej postaci. Wczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć ! A może skusisz się na Placuszki z borówkami albo Placki kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki 100 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec(...)masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto
Ladylaura.tarce. Do mąki z rozczynem dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrobić i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie zagnieść je ponownie i rozwałkować na placek ok. 1,5 cm grubości. Szklanką wycinać kółka i pozostawiamy na oprószonej mąką stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły.W tym czasie(...)których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Polukrować lub posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieRodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm) Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki(...)placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną w 3 szkl gorącej wody galaretką brzoskwiniową. Ciasto schłodzić w lodówce całą
Nastoletnie Wypiekaniesól,pieprz do smaku 1 łyżeczkę majeranku 1 ząbek czosnku Wykonanie Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je wody ) wkładam wyciśnięte ziemniaki do miski i dodaje : jajka, sol, pieprz ,mąkę, Dokladnie mieszam . Ciasto musi być gęste . Wodę na polewkę gotuję i dodaje soli i pieprzu . Łyżką nabieram ciasto
Eli GotowanieBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny
To co kocham~awokado w kakaowym cieście podane z ricottą i miodem różanym ~ Miodowa róża jest teraz przeceniona na anielskieprzysmaki.pl Żeby ją kupić kliknij TUTAJ POLECAM!!! :)
breakfast of dreamsPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę
Niezły MłynekPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
kolorowotorcikowo