ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:306/550)

Ravioli z mięsem 99

ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem

Gotowanie jest łatwe
Bułki do kebebu 155

mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut

VioletoweKucharzenie
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 209

obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mleko i mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości

Basia w kuchni
Scones z dynią 152

Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy ciastka i układamy je na blaszce. Pieczemy około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki manakeesh z zaatarem 102

koniec dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą. Można też najpierw

Kulinarne przygody Gatity
pita 205

nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy do niego

Miód i pieprz
Pączki z pigwą 114

razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka  Zostawić ciasto do wyrośnięcia 3. - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać  zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy  skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły

W królestwie smaków Beaty
Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami 144

malin Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Robimy dołeczek i dodajemy żółtko i masło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy

VioletoweKucharzenie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 148

śmietanki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na 1-1,5 cm placek. Szeroką szklanką wycinamy krążki, a w każdym z nich wąskim kieliszkiem wycinamy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na ściereczce i zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 171

ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec

Apetyczna babeczka
.895. ukryte jabłko 152

~jabłko w wegańskim dyniowym cieście owsianym z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Dzięki temu, że poniedziałki zawsze mam wolne dzisiaj jeszcze nie poszłam do szkoły, jak pozostali

breakfast of dreams
Rogale maślane z nadzieniem 118

przykrywamy je ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. A wtedy wywalamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 3 częsci i każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek. I dzielimy na 8 trójkątów. I uwaga, to ważne: im bardziej trójkątne bedą nasze trójkąty, tym bardziej rogalowe (czyt. ładniejsze) będą nasze rogale

Marder&Marder Manufacture
Tortilla wersja hot 211

przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki

paapilotkaa
Maślane ciasteczka – bałwanki 122

kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można

Pink Envelope
Pączki + film 119

przesianą mąkę, rozkruszone drożdże oraz miękkie masło. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy rękoma, a następnie rozwałkowujemy na placek, szklanką wycinamy niewielkie krążki. Na każdym krążku układamy porcję marmoladyi przykrywamy go drugiem krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulę. Tak przygotowane

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania