ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:322/550)

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie) 148

piekarnika i piec (do tzw. "suchego patyczka") około 50 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. (*) Ciasto piekłam w formie o średnicy 23 cm (wyszło dość wysokie), ale można użyć większej blaszki i upiec  pyszny placek. (**) 1 szklanka = 250 ml.  (***) Można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z syropu

Di gotuje
Placki ziemniaczane 168

Dawno nie było placków ziemniaczanych..tak więc oto są, jeszcze ze starych ziemniaków, ale niedługo będą i z młodych.., tym razem do ciasta dodałam resztki rzeżuchy i zamiast cebuli dałam pora. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki por sól, pieprz majeranek rzeżucha Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać pokrojony

Moje domowe kucharzenie
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 204

przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Kaki w cieście 167

całe bogactwo witamin i błonnika jest niezniszczone. Jeśli jednak znudzi się Wam kaki surowe, zachęcam do zrobienia prostych acz smakowitych placków, gdzie jest smażone krótko i witaminy nie całkiem zginą. Jedzmy je na śniadanie albo na deser. Kaki w cieście. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 170

wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski  6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski

Słodki Kompromis
Kasztany pieczone 125

roku, jeśli jesienią wyjeżdżałam gdzieś na południe. Kiedy byłam na stypendium we Florencji w lokalnej piekarni kupowałam często ciasto z kasztanów – castagnaccio. Po raz pierwszy kupiłam je chyba ze względu na cenę, ale nauczyłam się lubić ten placek z mąki kasztanowej wody i oliwy. To wspomnienie biednej kuchni, kiedy na przednówku nie było już zwykłej mąki. Kasztany robi

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 164

placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna  Placki z cukinii i makaronu   Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym   Małgosia Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Marta  Łosoś na rukoli z cytrusowym

Magiczne Życie Marty
Kilimandżaro babci Basi 178

kremie , na około układamy trójkąciki z ciasta, zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem , a na wierzch układamy odłożone dwie połówki brzoskwiń pokrojone w plasterki. UWAGA : tak jak każdy placek z kremem , najlepszy jest po dłuższym schodzeniu , czyli na następny dzień . Polecam Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Tort imieninowy 173

dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika  i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie

Motylkowa Kuchnia
Pierogi jagodowe z serem 175

płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy

Kuchnia w czekoladzie
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 235

się rozpadną, a woda odparuje. Pod koniec spróbuj czy nie trzeba dodać cukru. PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ , ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie (najlepiej mokrą łyżką), nałóż owoców i posmaruj białkiem. Nagrzej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Podsumowanie miesiąca - maj 211

maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony

Cooking Monster
Tarta z bitą śmietaną i owocami. 231

składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i przełożyć delikatnie zawinięte na wałku na foremkę .Dobrze docisnąć brzegi i piec w 180 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiemniedźwiedzim i olejem rzepakowym 180

oraz olej rzepakowy,  naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta  Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko

SzczyptaSmaQ
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 220

ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały

Ostra na Słodko