świeżej, pulchniutkiej, jeszcze letniej drożdżówki, posypanej obowiązkowo maślaną kruszonką? I właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć odsączone wiśnie, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichcenieszczyptę soli i dodać masło pokrojone w kawałki. Całość zarobić i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki
Calzonella.comtortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Jadło i czytadłowymieszać. Postawić na palnik i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka pietruszki/sezam/przyprawy). Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą. Wylać powstałą masą i równomiernie rozprowadzić. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty. Odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić nożem na trójkąty
Jaglusiażółtko oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy do pozostałego gotującego się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy równomiernie i zwijamy w rulon, który składamy
Kuchnia w czekoladziebatata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki
Z Kuchni Do Kuchnitłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC. Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami
Gotuj Sam!kasza gryczana Czy istnieje lepsza kombinacja, która daje energetycznego kopa? :) A dzisiaj kolejny dzień przygotowań, także będzie on baaaardzo potrzebny! Ciasta już upieczone, podobnie jak większość dań. Do zrobienia zostały już tylko krokiety, barszcz i sałatka jarzynowa. Kasztanowe placki z kaszy gryczanej i awokado podane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj
Poranek na słodkoczasu, aż podwoi swoją objętość. ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem
Parowar Facetaminut , posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki , robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Wypieki Renemąką i przykrywamy ściereczką ,odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem i olejkiem waniliowym Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki , robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Wypieki Renewięcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek! ..z rabarbarem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapomysł dla osób, które nie lubią zbytnio się w kuchni przemęczać, ale jednak chcą na szybko zrobić sobie coś słodkiego. Ciasto ma w sobie coś brownie, dlatego wydaję mi się, że bardzo przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na placek czekoladowy z orzechami! Składniki na placek czekoladowy: 4 jajka 90 g cukru 140 g mąki pszennej tortowej 2 czubate
Słodkie Przyjemnościposypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek . Japoniec gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. Końcowe przygotowanie focacci: Blat smaruję olejem, kładę kulkę ciasta i rozwałkowuję na wielkość patelni, aby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję olejem. Po rozwałkowaniu na placku robię wgniecenia palcem, patelnię smaruję olejem i kładę placek. Patelnię stawiam na gazie i smażę focaccie pod przykryciem na średnim palniku na nie wielkim płomieniu
Uwaga Babcia Piecze Chleb