ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:323/550)

Torcik karpatkowy o smaku kiwi 189

dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą

Wanilia i Kardamon
pączki z konfiturą różaną 187

podsypuj ciasta za dużą ilością mąki. Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte wyłóż na blat wysmarowany olejem. Wyrabiaj kilka minut i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wycinaj kółka szklaną o średnicy ok. 7 cm. Wycięte kółka przykryj ściereczką na ok. 20 minut

chili & sugar
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 137

wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam! Proste ciasto bananowo-karmelowe ciasto: 175 g masła, miękkiego 150 g cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione

Dzieje kuchennej Wiewióry
Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) 99

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię to ciasto. Wyczuwalne kawałki jabłek z dodatkiem cienkiego, kruchego ciasta, potrafią doprowadzić do szaleństwa kubeczki smakowe. Zawsze znika w … Przeczytaj cały artykuł Post Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Domowa tortilla pszenno- kukurydziana 133

właściwie wszystko i to właśnie tym skradły moje serce. Na zdjęciu gotowe placki zapieczone z pysznym serem. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 wody (wrzątku) 1/2 łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto ) ( pół na pół kukurydziana i pszenna)  Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz

Wielki apetyt
Ciasteczka prawie jak oreo 179

ucieram na puch. Masło siekam z mąką, szczyptą soli, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte  żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na 20-30 min do zamrażalnika. Wyjmuję i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 12-15 min. Gorące wyjmuję

Ciasteczkowy Potwór
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 192

minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem na łopacie wsunąć placek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Walentynkowe serduszka buraczane 233

były bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego serduszka. farsz Wszystkie  składniki łączymy ze sobą na gładką masę i doprawiamy do smaku

Niezły Młynek
Samotność, dzieci i ślimaki. 151

uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec

KUCHARNIA
Maślane rogaliki śniadaniowe 413

minut, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż krótszego boku. Zawijamy na kształt rogalika, układamy na blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Ciasto z masą budyniową 180

masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić

Moje domowe kucharzenie
Sernik gotowany 209

szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle

Kuchnia domowa Ani
Chlebki nadziewane gutap 385

ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy

UgotujmyTo.pl
Piernik staropolski - początek 342

Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie ! Do piernika potrzebna

Smaczna Pyza