dzień! Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru(...)wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,że w smaku było i tak pyszne! Przed podaniem
potrawyregionalneodpoczęło". Następnie po kawałku wałkować na dość cienki placek i wykrawać kółeczka. Możecie do tego użyć szklanki lub innych okrągłych rzeczy, ja np. używam lejka, który ma ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto
Zgrabne Gotowaniestole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane(...)pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem i przekładamy plastrami truskawek
Kulinarne Inspiracjeściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około(...)szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem drożdżowym w roli głównej
Codzienna kuchnia niecodziennaMokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszklimy na odrobinie oleju. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. W osobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi
ChilliJemydeser można nazwać na cztery sposoby: - prosty sernik z serków waniliowych - lekki suflet serowy - zapiekanka serowa - placek serowy.. .. i wszystkie nazwy pasują tutaj idealnie :-) Prosty i krótki skład oraz szybie wykonanie! Jeśli uwielbiasz śliwki i proste, wilgotne ciasta, to polecam proste ciasto ucierane ze śliwkami . Jeśli zaś preferujesz pieczone serniki z owocami, spodoba Ci się sernik
AniaGotuje.plmargarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek. W każdym placku zrobić wgłębienie. Ja zrobiłam to szklanką. Następnie w zagłębienia nakładać po łyżce truskawek z rabarbarem. Składniki
Agusiowe smakołykiCałość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. 3. Placki posypujemy przed zjedzeniem nie wielką ilością cukru pudru do smaku. Gotowe. ***Wpis zawiera lokowanie produktu
vaniliowoczekoladowasię mieszkających w nich robaczków. Z podanych wyżej składników miksujemy ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W cieście maczamy kwiaty, trzymając za łodyżki i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Po chwili delikatnie, za pomocą nożyczek, odcinamy zielone łodygi. Placki odwracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiproszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść syrop w wodzie i posmaruj placki, następnie posyp cukrem. Wstaw
codojedzeniaBiałka ubi ć , połączy ć z ciastem . Doda ć rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć placki. Sma ż y ć po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki posypa
Różne smaki w kuchnimąkę przez sitko i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać gorące mleko miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego). Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiałka ubi ć , połączy ć z ciastem . Doda ć rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć placki. Sma ż y ć po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki posypa
Różne smaki w kuchnikremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzsmaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka
Sama słodycz i szczypta chilidelikatnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż na małym dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2-3 minuty. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć
karmelowyziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek
kuchnia doskiciasto można przechować w lodówce do następnego dnia.. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją
Chilli Czosnek i Oliwaubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną
Z Majeczką w kuchniwymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić
Smakołyki Asiminut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy
Rozpustne gotowanieNastępnie dodać wymieszane, przesiane przez sito mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 stopniach. Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 placki. Wszystkie składniki ponczu mieszamy. Śmietanę ubijamy z śmietanfixem i cukrem pudrem, gdy będzie już gęstnieć, ale wciąż będzie
na moim stole...Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno
My Culinary ArtDziś cukinia na obiad, a wkrótce będzie też ciasto. I pewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej
les mirabellesduszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem] , robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki
Moje domowe kucharzeniezagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min w temperaturze 180 stopni.Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym. Najlepiej smakuje
W kuchennym oknie Ewymasę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około
Bon Appetit Małgorzatybuleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!1.Tortilla: Do miski z mąką wlewamy wodę z szczyptą soli. Ugniatamy energicznie składniki. W trakcie wlewamy olej. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie się przyklejać do rąk. Następnie od masy odrywamy małą część i wałkujemy ją na cienki okrągły placek (na kształt naszej patelni). Na dobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia
Gotuj Z Muzykąwyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki
Ala piecze i gotujeprzestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów. Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy. Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą
Anioły w kuchniminutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw na 10 minut przykryte czystą ściereczką. Każdą kulę rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki
Chilli Czosnek i Oliwaprzykryciem do podwojenia objętości (40-60minut) - borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki) - z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się
Smakołyki Berenikizagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski i przykryć ściereczką) i rozwałkować. Tak przygotowany "placek" podzielić na 8 części i na brzegu każdej z nich nałożyć nadzienie (nie za dużo- rogaliki nam się
Symfonia Smaków