ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:335/550)

łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 175

przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Kaki w cieście 137

całe bogactwo witamin i błonnika jest niezniszczone. Jeśli jednak znudzi się Wam kaki surowe, zachęcam do zrobienia prostych acz smakowitych placków, gdzie jest smażone krótko i witaminy nie całkiem zginą. Jedzmy je na śniadanie albo na deser. Kaki w cieście. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 139

wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski  6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski

Słodki Kompromis
Kasztany pieczone 105

roku, jeśli jesienią wyjeżdżałam gdzieś na południe. Kiedy byłam na stypendium we Florencji w lokalnej piekarni kupowałam często ciasto z kasztanów – castagnaccio. Po raz pierwszy kupiłam je chyba ze względu na cenę, ale nauczyłam się lubić ten placek z mąki kasztanowej wody i oliwy. To wspomnienie biednej kuchni, kiedy na przednówku nie było już zwykłej mąki. Kasztany robi

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 143

placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna  Placki z cukinii i makaronu   Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym   Małgosia Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Marta  Łosoś na rukoli z cytrusowym

Magiczne Życie Marty
Drożdżówki z jabłkiem 168

miękkie i elastyczne ciasto, może delikatnie kleić się do dłoni. Pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim

Czerwony Gupik
Kilimandżaro babci Basi 145

kremie , na około układamy trójkąciki z ciasta, zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem , a na wierzch układamy odłożone dwie połówki brzoskwiń pokrojone w plasterki. UWAGA : tak jak każdy placek z kremem , najlepszy jest po dłuższym schodzeniu , czyli na następny dzień . Polecam Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Tort imieninowy 141

dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika  i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie

Motylkowa Kuchnia
Pierogi jagodowe z serem 151

płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy

Kuchnia w czekoladzie
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 212

się rozpadną, a woda odparuje. Pod koniec spróbuj czy nie trzeba dodać cukru. PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ , ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie (najlepiej mokrą łyżką), nałóż owoców i posmaruj białkiem. Nagrzej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Podsumowanie miesiąca - maj 187

maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony

Cooking Monster
Tarta z bitą śmietaną i owocami. 158

składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i przełożyć delikatnie zawinięte na wałku na foremkę .Dobrze docisnąć brzegi i piec w 180 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiemniedźwiedzim i olejem rzepakowym 152

oraz olej rzepakowy,  naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta  Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko

SzczyptaSmaQ
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 196

ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały

Ostra na Słodko
"Usta Adama" 241

miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastemCiasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać

Cakes By Kejt
Bezglutenowy mazurek z marcepanowymi jajkami, na wegańskim, kruchym spodzie. 159

miski, w której topiliśmy czekoladę. Takim sposobem nie zmarnujemy ani grama czekolady! Masę czekoladową odkładamy na bok. Wyciągamy surowe ciasto i wylepiamy nim tortownicę (najlepiej, żeby tortownica była pokryta papierem do pieczenia), ewentualnie, możemy uformować jajko lub płaski placek. Spód dziurawimy widelcem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu tartę lekko studzimy

Fill The Bowl
Serowa tarta z figami 131

suszone świeżo zmielony pieprz i sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h. Następnie formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem przykrywami folią aluminiową lib papierem pergaminowym obciążamy np. grochem i pieczemy

Niezły Młynek
Ciasto z jabłkami i masą serową 230

cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem

Kuchnia u Bietki
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 144

tłuszczu.  Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.  Rozgrzać

pieprzny smaczek
Stollen - drezdeński keks świąteczny 169

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.  5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(zdj. poniżej); wkładamy do keksówek, przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Tortilla pszenno-żytnia 170

sól do smaku por do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Mąkę, wodę, sól i olej łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki.. Formujemy 4 kulki takiej samej wielkości.   2. Każdą kulkę wałkujemy na cienkie placki (ok 2-3mm) na ok 28cm średnicy, podsypując blat mąką.  3. Fileta z kurczaka opłukać i pokroić

Kuchnia w czekoladzie
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 193

pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki.  Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy, na to plaster żółtego sera i placek zwijamy

MamaOskarka
Kruchy orzechowiec 225

blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się rozsmaruje). Ważne aby był w temperaturze pokojowej. Smarujemy nim drugi kruchy placek. Na wierzch wykładamy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim

VioletoweKucharzenie
Drożdżowy placek z ananasem 190

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Do trzech razy 396

formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 -12 minut.i powtorzyc to z drugą częścia ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem i nakryc plackiem trzecim

w mojej kuchni
Pączki tradycyjne / Polish doughnuts 240

etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm. Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około

karmelowy
Krajanka z dżemem i makiem 161

mieszamy.    Kruchy spód jest upieczony.    Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.    Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem. Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z makiem.    Obciążamy deską

Maminek kulinarny
Sernik gotowany 351

mleka 2 budynie śmietankowe  Wykonanie: Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem. Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placuszki z czarnym bzem 160

Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki na drugą stronę i usmażyć. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Chlebki z rozmarynem 143

ładnie wyrośnie, musimy je lekko odgazować i ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 160

opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Łazankowo 119

które wbiłam jajko i żółtko. Dodałam olej. Posoliłam. Dodawałam wodę i zagniatałam ciasto. Powinno być ono dość twarde. Gotowe ciasto zostawiłam na 30 min. przykryte ściereczką.  Po tym czasie podzieliłam na kilka mniejszych części, każdą rozwałkowałam na cienki placek. Ten z kolei poszatkowałam na ok. 1 cm paseczki i dalej skośnie na 1 cm romby. Gotowe łazanki pozostawiłam

bastalena
Indyjska zupa pomidorowa 276

woda sól opcjonalnie posiekany rozmaryn, który nadaje niesamowitego aromatu  Wszystkie składniki ze sobą mieszkamy tak by powstało ciasto, które następnie dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią dość cienkie placki- najlepiej pojedynczo. Gdy zaczną się mocno rumienić, wyginać możemy ściągnąć je z ognia.  Mogę tylko życzyć smacznego, sobie, moim bliskim

Mango Papaja
Zdrowy fast food, czyli miały być tortille;) 264

tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w domu, z tym, że ciasto na tortille z mąki kukurydzianej okazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego faktu zdecydowałam się na zrobienie naleśników z 3 rodzajów mąk i ta decyzja wyszła daniu na plus:) Czytaj

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jagodzianki na oleju 131

oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około

Ala piecze i gotuje
Omlet z cebula i kielbasa 135

jajka, chwilke mieszamy mikserem  Dosypujemy make i wlewamy mleko  Wszystko razem mieszamy mikserem  Do gotowego ciasta wsypujemy zesmarzona cebule z kielbasa i dodajemy do smaku soli  Wszystko mieszamy lyzka Rozgrzewamy patelnie z tluszczem  Smarzymy placki na cala patelnie  Gotowe omlety mozna jesc  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Paszteciki z morelami/wiśniami 105

Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:)  Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać! Swoje paszteciki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych

Fabryka pomysłów
Włoska wyprawa – pizza 189

Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto, od 1 do 2 cm. Ma również zaokrąglone brzegi, aby lepiej utrzymywać sos oraz dodatki. Natomiast Pizza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!