ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:338/550)

Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym 165

też niezła frajda. ;) U nas często w weekendy pojawiają się placki lub naleśniki. Na jutro proponuję wersję z mąką pełnoziarnistą, kefirem i olejem rzepakowym. Pomimo mąki razowej placki są bardzo puszyste, ale jednak zdrowsze. Jeżeli dodamy do tego jeszcze "oliwę Północy", to śniadanie tylko zyska na wartości, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego(...)rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy * 2-3 łyżki dżemu jagodowego duża garść jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki wody Dżem podgrzać. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać trochę wody. Zmiksować. Placki polać sosem, posypać jagodami. Smacznego! * używałam dżemu jagodowego z domowej

Pełny talerz
Domowy makaron 175

mieszamy jajka z mąka, tak aby za bardzo nie rozlały się nam jajka. Zagniatamy aż wyrobimy gładkie ciasto, możemy podsypać niewielka ilością mąki aby się nie kleiło do stolnicy. Domowy makaron Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Rozwałkowane placki odkładamy na ściereczkę płócienną do przesuszenia. Jak już wszystkie rozwałkujemy, możemy po chwili zacząć

Pomysłowa kuchnia
Naleśniki z parówką. 165

Doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad.  W mikserze szybko robimy ciasto z mleka, jajka, mąki i szczypty soli. Możemy dodać z 3 łyżki oleju i trochę wody z gazem. Na gorącej patelni smażymy blade placki, żeby potem móc je odsmażyć. Przygotowujemy parówki, ser żółty, paprykę i cebulę. Potem zawijamy wszystko po kolei w placki i już

chleba naszego
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 273

Wyrośnięte ciasto podziel na 12-16 porcji, które bardzo cienko rozwałkowuj na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość kartki papieru. Rozgrzej piekarnik na możliwe najwyższą temperaturę: u mnie 260ºC. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème  fraîche   i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu

Food Square
Lawasz 204

miski, przykrywamy ręcznikiem, pozostawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym

Kopystką po garach
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 179

ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób

Z Kuchni Do Kuchni
Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym 179

Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników

Słodki Kompromis
Migdałowe Crumble z czereśniami 130

Któż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam

wesoła kuchnia
Pizzerki drożdżowe z salami i serem 155

olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Każdy

Z notatnika
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM KASZĄ GRYCZANĄ CEBULĄ I BIAŁYM SEREM 320

żeby ciasto ze szpinakiem było gładsze można je zmiksować blenderem. Smażyłam naleśniki na patelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby nie przyklejało się do patelni należy je podlewać niewielką ilością oleju. Na środek każdego placka nakładałam farsz. Zawijałam je kolejno. Posypałam naleśniki startym parmezanem i chwilę podgrzałam w piekarniku. Smacznego! Polecam również

potrawyregionalne
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 134

Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm.  Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki serowe z amoniakiem 186

posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy

Czary - gary w kuchni
Oryginalne placuszki z cukini, polane sosem pomidorowym 180

oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz  Przygotowanie:   Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Wymieszaj ze startą na małych oczkach cukinią. Dodaj cebulę i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki

Smiling Shrimp
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 395

zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki .   Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera

Grunt to przepis!
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 430

pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak

Wanilia i Kardamon
Paratha z zieloną pietruszką na ostro 171

misce pod przykryciem. Pietruszkę siekamy drobno i mieszamy z serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy będą się pojawiać brązowe, przypieczone pęcherzyki, placki

Moniki Smakołyki
Rogale śniadaniowe :) 144

mnie ciasto jak zwykle wylądowało w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni na 50 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej z 12 części uformować kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Potrzebujemy jeszcze: 40 g masła małe jajko  ziarna sezamu amarantus ekspandowany, u mnie z Piątnicy

MamaOskarka
Pierogi z serem 230

Czy da się zrobić gorsze ciasto na pierogi,niż w kupionych pierogach kiepskiej jakości? Doskonale wiem, że tak. Sama stworzyłam kilka takich. I nie wiem, ile

Pełny talerz