ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:344/550)

Placuszki z jabłkami 188

Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na plasterki a później na jeszcze drobniejsze kawałki. Wrzucamy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do ze złocenia się, ale ma wolnym ogniu. Ja lałam odrobinę oleju ponieważ nie lubię tłustych placków

Życie zaczyna się w kuchni
Rurki z kremem kakaowym 202

mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać  kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy

VioletoweKucharzenie
Chleb-Naan 122

dosłownie dwie krople musimy ugniatać jednoczenie *nasze kulki odstawiamy na.10 min.znów pod przykryciem foliowym *wałkujemy.nasze ciasto porcja po porcji I formujemy w miedzy czasie (od was zależy jaki kszta łt  będzie miał nasz chlebek ) *gdy.już gotowe gore placka smarujemy woda odrobinę I na mokra strona kładziemy placka na blachę,patelnię odznaczając kilka naszych odcisków

Viola cooks with passion
Pancakes z truskawkami 377

łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 254

Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i chwilę wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Formujemy ciasto w kulę i dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich znów formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na 3-4 milimetrowy placek, smarujemy 1-2 łyżeczkami dżemu i nacinamy wzdłuż ostrym nożem, dokładnie tak jak w przepisie na  Tureckie bułeczki

Rozpustne gotowanie
Pizza na razowym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami 159

zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować

Passions hobbies life
Paszteciki 135

mąki z margaryną, dodajemy jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce

Czary - gary w kuchni
Cygańskie ścieżki 236

się składników. Blaszkę (u mnie 30x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać po 2 łyżki z każdego rodzaju ciast na środek blachy, tworząc rozlewające się kręgi. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Zimny placek przekroić na 2 blaty. 4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody i przelać do naczyń, w których

na moim stole...
Faworki 171

dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku

Kuchcik gotuje
Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 393

gotującej się wody, aby zmiękła. Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto.  Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C Upieczone placki wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką

Tagebuch po polsku
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 202

niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni lub składamy duży placek w trójkąt. Gdy mięso przejdzie składnikami, każdy kawałeczek kaczki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy bez tłuszczu dosłownie

Kuchenna Kontrrewolucya
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 179

ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, potem ponownie zagniatamy i ponownie odstawiamy, żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 159

wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części.  Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia

Kuchnia co dnia
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 163

można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

R'n'G Kitchen
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 183

sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na plackiPlacki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem

Moniki Smakołyki
Makowiec z pianką na szybko 116

lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowe ciasto bananowe 157

mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon) łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia, żeby nam się za bardzo nie spiekła  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita 159

oliwek świeża bazylia 2 szklanki mąki 20g drożdży ciepła woda sól, cukier, kminek, oliwa z oliwek Ciasto na Pite robimy zgodnie z tym przepisem cisto na pite Z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku Formujemy małe placki (ok 15cm).  Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia. Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć

MarciochaKucharzy
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 153

miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 224

potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody

Kolizje Smaków
Razowa pizza z kurczakiem 189

oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy

NaKońcuJęzyka
Tortilla 126

kolacja . Mam 100% pewność że wszystko będzie zjedzone . Składniki na placki 16 szt 1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 600ml wody . 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Wodę z margaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić(...)cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie  sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego

Eli Gotowanie
Super proste placuszki 215

ciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi(...)mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki

Stare Gary