ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:344/550)

Faworki 164

dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku

Kuchcik gotuje
Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 382

gotującej się wody, aby zmiękła. Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto.  Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C Upieczone placki wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką

Tagebuch po polsku
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 194

niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni lub składamy duży placek w trójkąt. Gdy mięso przejdzie składnikami, każdy kawałeczek kaczki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy bez tłuszczu dosłownie

Kuchenna Kontrrewolucya
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 173

ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, potem ponownie zagniatamy i ponownie odstawiamy, żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 153

wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części.  Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia

Kuchnia co dnia
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 154

można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

R'n'G Kitchen
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 177

sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na plackiPlacki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem

Moniki Smakołyki
Makowiec z pianką na szybko 109

lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowe ciasto bananowe 145

mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon) łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia, żeby nam się za bardzo nie spiekła  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita 147

oliwek świeża bazylia 2 szklanki mąki 20g drożdży ciepła woda sól, cukier, kminek, oliwa z oliwek Ciasto na Pite robimy zgodnie z tym przepisem cisto na pite Z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku Formujemy małe placki (ok 15cm).  Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia. Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć

MarciochaKucharzy
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 149

miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 219

potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody

Kolizje Smaków
Razowa pizza z kurczakiem 179

oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy

NaKońcuJęzyka
Tortilla 115

kolacja . Mam 100% pewność że wszystko będzie zjedzone . Składniki na placki 16 szt 1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 600ml wody . 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Wodę z margaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić(...)cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie  sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego

Eli Gotowanie
Super proste placuszki 199

ciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi(...)mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania