ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:350/550)

Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 247

Wyrośnięte ciasto podziel na 12-16 porcji, które bardzo cienko rozwałkowuj na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość kartki papieru. Rozgrzej piekarnik na możliwe najwyższą temperaturę: u mnie 260ºC. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème  fraîche   i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu

Food Square
Lawasz 176

miski, przykrywamy ręcznikiem, pozostawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym

Kopystką po garach
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 138

ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób

Z Kuchni Do Kuchni
Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym 148

Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników

Słodki Kompromis
Migdałowe Crumble z czereśniami 106

Któż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam

wesoła kuchnia
Pizzerki drożdżowe z salami i serem 130

olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Każdy

Z notatnika
Domowy makaron 162

jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja. Krok 2 Zagniatam ciasto pomagając sobie packą. Krok 3 Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut.Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki.Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały

Różowa kuchnia
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM KASZĄ GRYCZANĄ CEBULĄ I BIAŁYM SEREM 292

żeby ciasto ze szpinakiem było gładsze można je zmiksować blenderem. Smażyłam naleśniki na patelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby nie przyklejało się do patelni należy je podlewać niewielką ilością oleju. Na środek każdego placka nakładałam farsz. Zawijałam je kolejno. Posypałam naleśniki startym parmezanem i chwilę podgrzałam w piekarniku. Smacznego! Polecam również

potrawyregionalne
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 109

Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około 1-1,5 cm.  Nałożyć nadzienie i wzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki serowe z amoniakiem 163

posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy

Czary - gary w kuchni
Bataty – słodkie ziemniaki 212

gotować, smażyć, opiekać, dodawać do zup, sałatek i wielu innych potraw. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne są nie tylko bulwy, lecz także liście batata. Są one powszechnie znane w restauracjach

Ciasna Kuchnia
Oryginalne placuszki z cukini, polane sosem pomidorowym 153

oleju kokosowego) Sos pomidorowy: 2 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia (można zastąpić suszoną) pieprz  Przygotowanie:   Placki z cukinii: Otręby wsyp do miski i pomieszaj z odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Wymieszaj ze startą na małych oczkach cukinią. Dodaj cebulę i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki

Smiling Shrimp
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 376

zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki .   Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera

Grunt to przepis!
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 413

pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak

Wanilia i Kardamon
Paratha z zieloną pietruszką na ostro 146

misce pod przykryciem. Pietruszkę siekamy drobno i mieszamy z serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce serka i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki opiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Pod koniec pieczenia, kiedy będą się pojawiać brązowe, przypieczone pęcherzyki, placki

Moniki Smakołyki