soli i odrobiną czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przyprawy również dodałem do mięsa. Całość dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek
Wyprawy kulinarneobie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem
Smaki Przyprawy i Koloryobie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem
Kulinarna rozmowaprostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz
dom-agi.plWstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik bez sera pochodzi z bloga
Poezja smakunożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub włożyć do woreczka foliowego i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy
Kuchcik gotujemasy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników na bardzo gorącym oleju kłaść dużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki są dzięki ubitej pianie puszyste, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej
Brzuszki ŁakomczuszkiLekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka
Zainspirowana w kuchnitego koloru. Ciasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki, tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś rozsądniejszą cenę: 1 € za 125 g i nawet nawet smakowały prawie jagodowo. :) I limonkowy placek z jagodami(...)otartą skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z 1 limonki, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko, ale dokładnie wszystko zmiskować. Dodać 3/4 jagód i wymieszać delikatnie z ciastem drewnianą łyżką. 3. Ciasto wyłożyć łyżką na blaszkę (będzie dość gęste), wyrównać i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. W tym czasie
Kuchnia Prezydentowejmożna więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję
Kuchenna Kontrrewolucyajury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami(...)palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy
Right Behind The KitchenTakie poranki uwielbiam celebrować. Wracam do kuchni i robię szybko ciasto na placuszki. Będą nietypowe bo z wiśniami, sama jestem ciekawa smaku, bo takich jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z tego co znajduję w lodówce. A tam niby nic, a tam tyle skarbów. Jajka kupione od Pani, która ma swoje wiejskie kury, i nie karmi ich paszami przemysłowymi, mleko wiejskie(...)które się zsiadło, bo "sklepowe" pasteryzowane albo UHT, więc się nie skwasi. Działam szybko i sprawnie bo już zaczyna mi się chcieć jeść. Po krótszej chwili są już pierwsze placki, grube, mięsiste i sycące. I zaraz kuchnia robi się pełna domowników ;-) Takie poranki to ja lubię ;-) SKŁADNIKI: - 750 ml mleka zsiadłego ze śmietaną - 3 szklanki mąki pszennej - 4 jajka
SMYKWKUCHNIdokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenprzecież ciekawość jest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego. Aż pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty
KUCHARNIA