ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:351/550)

Pyszne ciasto Delicja babci Basi 279

Polecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel .   Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno

Pysznosci Babci Basi
15 pysznych przepisów na piknik 149

farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić.  Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą(...)całe. Moja druga propozycja to gallete z pesto bazyliowym i pomidorami . Pokrójcie ją w domu na trójkąty i takie porcje zapakujcie do pojemnika. Placuszki z marchewki Te pulchniutkie marchewkowe placki przypominają konsystencją racuszki. Można wziąć je w łapkę i zajadać. Myślę, że spodobają się dzieciom. Desery Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pita 218

miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki

Obiad gotowy
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 203

wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze..  Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego

Kuchnia Ellie
Staropolska ściągawka wigilijna 198

stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego

Tradycyjna Kuchnia
Lavash II 208

ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 2 mm.  Na patelni z nieprzywierającą powłoką stopić, na średnim ogniu, łyżkę klarowanego masła. Smażyć po jednym placku przez trzy do czterech minut, po 1,5 - 2 minuty z każdej strony,  aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia. Usmażony placek odłożyć, przykryć

Stare Gary
Podpłomyki pszenno-żytnie na zakwasie 142

lekko zagnieść (mąki trzeba podsypywać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić). Z ciasta uformować kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30-60 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Każdą kulkę, na lekko podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągłe, cienkie placki. Piec każdy placek z obu stron

Passions hobbies life
Pizza z szynką dojrzewającą 122

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać

królestwo garów
Pizza z boczkiem 134

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Plastry boczki przekroić w poprzek

królestwo garów
Pizza z anchois i oliwkami 125

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidorki przekroić w poprzek

królestwo garów
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 184

domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego.  Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny

Bon appetit mon amie
Pizza margherita 266

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidory osączyć z soku

królestwo garów
PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY 182

składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek

Anioły w kuchni
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 285

uciekającego powietrza i dosmażamy z drugiej strony. Pancakes lubią niski płomień i stałą temperaturę – ciasto lepiej wtedy rośnie. Lepiej robić je dłużej, będę wtedy wyższe niż te smażone na dużym ogniu, które potrafią się przypalić. Z tej porcji wyjdzie Wam około 25-30 naprawdę małych placków, takich na 2-3 kęsy. Ja swoje smażę na bezkonkurencyjnej patelni do naleśników

Karo in the Kitchen
Placuszki z ricotty 168

proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo

psgotujemy