ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:360/550)

Pita 200

miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki

Obiad gotowy
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 182

wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze..  Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego

Kuchnia Ellie
Staropolska ściągawka wigilijna 180

stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego

Tradycyjna Kuchnia
Lavash II 186

ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 2 mm.  Na patelni z nieprzywierającą powłoką stopić, na średnim ogniu, łyżkę klarowanego masła. Smażyć po jednym placku przez trzy do czterech minut, po 1,5 - 2 minuty z każdej strony,  aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia. Usmażony placek odłożyć, przykryć

Stare Gary
Podpłomyki pszenno-żytnie na zakwasie 124

lekko zagnieść (mąki trzeba podsypywać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić). Z ciasta uformować kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30-60 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Każdą kulkę, na lekko podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągłe, cienkie placki. Piec każdy placek z obu stron

Passions hobbies life
Pizza z szynką dojrzewającą 107

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać

królestwo garów
Pizza z boczkiem 116

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Plastry boczki przekroić w poprzek

królestwo garów
Pizza z anchois i oliwkami 112

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidorki przekroić w poprzek

królestwo garów
Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 164

domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego.  Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny

Bon appetit mon amie
Pizza margherita 251

wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidory osączyć z soku

królestwo garów
PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY 169

składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek

Anioły w kuchni
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 259

uciekającego powietrza i dosmażamy z drugiej strony. Pancakes lubią niski płomień i stałą temperaturę – ciasto lepiej wtedy rośnie. Lepiej robić je dłużej, będę wtedy wyższe niż te smażone na dużym ogniu, które potrafią się przypalić. Z tej porcji wyjdzie Wam około 25-30 naprawdę małych placków, takich na 2-3 kęsy. Ja swoje smażę na bezkonkurencyjnej patelni do naleśników

Karo in the Kitchen
Placuszki z ricotty 149

proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo

psgotujemy
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 162

połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką.  Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki.  Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki pita 120

minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny. Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał się

upichcic
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 260

Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku. Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą. Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy wierzch quiche się zarumieni, to znak

Taste Of My Day
Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem 109

piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni. Składniki; 2 gruszki, 2 jabłka

Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 179

składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)     /źródło Apetyt

Anioły w kuchni
Ciabatta 159

najwyższych obrotach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto delikatnie oprósz mąką. Wyjmij z misy na stolnicę posypaną mąką. Jeszcze raz dobrze zagnieć rękoma i podziel na trzy części. Każdą porcje rozwałkuj na ok. 1.5- 2 cm, uformuj owalne placki. Blachy wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nich placki, posmaruj z wierzchu stopionym masłem

Apetyczna babeczka
Ciasto gruszkowe 195

ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25  minut.  Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy  gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy

Niezły Młynek
Brak tytułu 157

obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania

kolorowotorcikowo
Tortilla szpinakowa 283

mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy

Czerwona Porzeczka
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 214

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 213

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fit pizza na brokułowym spodzie 246

jalapeno Przygotowanie: Ciasto: Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i zblendować lub rozgnieść, a gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić  solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum 5 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując placek. Piec(...)cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją pokroić i wziąć w rękę.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania