ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:353/550)

QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM 140

Quiche to nic innego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)Składniki ciasta : 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 jako sól do smaku                                                                            Farsz :  200 g kabanosów pieczonych  Henryk

Kulinarne Fantazje Marioli
Francuskie pikantne kokardki w siemieniu lnianym 217

łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, pepperoni, starty ser, posyp przyprawami. Wysmarowany placek pokrój w nieduże kwadraty, zwiń na przemian rogi (róg dolny prawy z górnym

Zasmakuj Kuchni
Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) 209

samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. (W międzyczasie - w misce będzie wytwarzał się sok z cukinii, więc na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta, a sok zlać.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. (*) Użyłam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Di gotuje
,,Kebab w miseczkach z tortilli’’ 207

sposób przygotować przekąski na przyjęciu, urodzinach lub party? Możesz to zrobić dzięki własnoręcznie przygotowanym miseczkom z ciasta tortilla w których możesz podać kebab. Koniecznie wypróbujcie! Kebaby przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa

Podróż w kulinaria
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 193

ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Róże karnawałowe 152

ciasto. Gotowe wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce ok godziny. Po tym czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając na pół gdy troszkę się naciągnie (przez ok 10 minut). Wałkujemy na cienki 2-3mm placek i trzema różnymi rozmiarami foremki wykrawamy kółeczka lub- jak u mnie- kwiatki. Dodatkowo każde kółko nacinamy

Kuchnia w czekoladzie
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 137

dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.). Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :) ). Placuszki nakładam na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście

Bazując na smaku
Jeżynianki 177

godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki

moj przepis na
Gyros domowy w chlebku pita 145

kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy

Gotowanie moimi oczami
Chałwowiec z brzoskwiniami 185

rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 156

godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam

potrawyregionalne
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 287

całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi  i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej

Maminek kulinarny
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 145

ząbki czosnku 1/2 łyżki oliwy Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia. Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 212

oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką. Gdy ciasto nam wyrośnie rozwałkować je tak aby przyjęło kształt naszej blachy. Powinno wyjść dosyć cienkie.  Blachę, lub papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i ułożyć na nim placek.  Posmarować sosem pomidorowym i włożyć do pieca rozgrzanego

Jemy Pijemy
Krakersy niezwykłe i kruche 143

minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Każdy rodzaj ciasta ponownie dzielimy na pół (resztę zawijamy w folię spożywczą, żeby nie obeschło) i rozwałkowujemy bardzo cieniutko, podsypując lekko mąką.  5. Wykrawamy kształty foremkami lub zostawiamy duży placek, taki też jest świetny, można go później wdzięcznie połamać. Można też zrobić takie jak ja i Anna Maria, wielkości

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania