ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:341/550)

Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 248

kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
Chaczapuri z kurczakiem i z żółtym serem. 997

smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta robimy gruby wałek i dzielimy go na kilka równych kawałków.Z każdego placuszka formujemy placuszek i nakładamy na niego kulkę serową. Placek zlepiamy jak pączka i lekko go rozpłaszczamy tworząc cienki placek.Odstawiamy na kilka minut do porośnięcia.Na środku każdego placka

Sama słodycz i szczypta chili
Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes 282

delikatnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smaż na małym dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2-3 minuty. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć

karmelowy
Knedle z truskawkami 140

ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek

kuchnia doski
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 486

ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia.. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją

Chilli Czosnek i Oliwa
TORCIK WANILIOWO OWOCOWY 170

ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną

Z Majeczką w kuchni
Mazurek orzechowo-kajmakowy 140

wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do 2 jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić

Smakołyki Asi
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 202

minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy

Rozpustne gotowanie
Tort śmietanowy 198

Następnie dodać wymieszane, przesiane przez sito mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 stopniach. Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 placki. Wszystkie składniki ponczu mieszamy. Śmietanę ubijamy z śmietanfixem i cukrem pudrem, gdy będzie już gęstnieć, ale wciąż będzie

na moim stole...
Cow Pie (krowi placek) 219

Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno

My Culinary Art
Cukiniami sierpień się zaczyna... 157

Dziś cukinia na obiad, a wkrótce będzie też ciasto. I pewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej

les mirabelles
Cebularze i wypiekanie na śniadanie 194

duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem] , robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Snikers 390

zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni.Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciastka maślane z M&M’s 182

masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Bułeczki wrocławskie z makiem 158

buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla z warzywami i kurczakiem 218

1.Tortilla: Do miski z mąką wlewamy wodę z szczyptą soli. Ugniatamy energicznie składniki. W trakcie wlewamy olej. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie się przyklejać do rąk.  Następnie od masy odrywamy małą część i wałkujemy ją na cienki okrągły placek (na kształt naszej patelni). Na dobrze rozgrzanej patelni, z małą ilością tłuszczu smażymy nasz placek do zarumienienia

Gotuj Z Muzyką
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 227

wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki

Ala piecze i gotuje
Torcik orzechowy z masą kawową 178

przestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.  Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy. Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą

Anioły w kuchni
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 224

minutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw na 10 minut przykryte czystą ściereczką. Każdą kulę rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki drożdżowe z borówkami 381

przykryciem do podwojenia objętości (40-60minut) - borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki) - z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się

Smakołyki Bereniki
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 210

zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski i przykryć ściereczką) i rozwałkować. Tak przygotowany "placek" podzielić na 8 części i na brzegu każdej z nich nałożyć nadzienie (nie za dużo- rogaliki nam się

Symfonia Smaków
dietetyczne placki z łososiem 166

Proponuję Wam przepis na dietetyczne placki otrębowe - możecie je zrobić w swojej ulubionej wersji, ja lubię te placki z dodatkiem pieczarek i szczypiorku albo kawałkami gotowanego kurczaka. Dziś zrobiłam je w wersji podstawowej, a żeby nie było nudy podałam z serkiem czosnkowym, kawałkami wędzonego łososia i dużą ilością koperku.  składniki: (na 2 duże lub 4 mniejsze placuszki(...)Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą stronę. Na gorące placki nakładam nieco serka o smaku czosnkowym oraz kawałki wędzonego łososia, dekoruję świeżym

babka w formie