ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:339/550)

ciasto z masą serową 262

stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na placek kokosowy: 80 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu sok z cytryny odrobina proszku

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie placki z kalafiora 302

Wegańskie placki z kalafiora są naszym ulubionym daniem wakacyjnym. Genialnie proste w przygotowaniu, przepyszne i nie wymagające wielu składników. Ileż to razy zaczynałam coś gotować

dolcevitainmykitchen
Domowa tortilla 146

stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy bo na patelnie nie lejemy w ogóle oleju ! to ważne ! Jak widzimy

Justa próbuje gotować
Bułki pszenne klasyczne 148

ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych części i formować z nich gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej najpierw uformować nieduży placek, a potem zawinąć jego brzegi pod spód do środka. Bułki, łaczeniem do dołu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem

kuchnia doski
Foccacia z botwinką 122

wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut. Sos: Buraka(...)mikserem. Solę, pieprzę. Botwinę myję dokładnie  i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach. Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut. Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą

wesoła kuchnia
Ciasto francuskie z kaszanką i jabłkiem. 177

kaszanki duże twarde jabłko jajko łyżka sezamu majeranek czarny pieprz szczypta soli Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ciasto kroimy na kwadraty, u mnie to było 12 x 12 cm, tak akurat płat pasował, Wszystko zależy od wielkości placka. Na środku każdego układamy po kilka plasterków kaszanki, kilka cząstek jabłka, posypujmy całość od góry przyprawami. Ich ilość zależy

Dieta moja pasja
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 196

rynku  (niedrogo, duże porcje i smacznie,  choć nie wszystkie dania; najlepsze żurek, zup jarzynowa i placki z soczewicą), na parterze znajdziecie kuchnię tradycyjną, na 1. piętrze dania z całego świata;     Cafe Rozrusznik : pyszna kawa i ciasta Mechanica Organica : kawa ok, orientalny wystrój, lepszy  Rozrusznik 5 . Podwórko z najstarszymi neonami w mieście (miejsce pomijane

Qlinarnie i Qlinarnie
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 189

blaszce która jet dołączona do piekarnika) Ciasto przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem pudrem

Delicious Titbits
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 157

niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję): 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka

Zdrowie na języku :P
Placek z masą grysikową 314

Jeden z tradycyjnych przepisów przekazanych mojej Mamie przez jej teściową :) Składniki ciasto: 45 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 jajko 5 łyżek mleka … Czytaj dalej Placek z masą grysikową

czarrna od kuchni
tortille z chrzanem i łososiem 163

serka białego z chrzanem (gęstego) 200 g wędzonego łososia sałata lodowej Łososia rozdrobnić i wymieszać z serkiem. Placki tortilli rozłożyć na blacie jedna obok drugiej tak, żeby na siebie zachodziły. Ułożyć na nich liście sałaty. Rozsmarować serek. Ciasto zwinąć całość w roladę. Co około trzy centymetry wbijać wykałaczki. Kroić w plastry na ukos pomiędzy wykałaczkami. Można udekorować małymi pomidorkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 140

składników. Wymieszać. Przelać masę na blachę z nagrzanym olejem. Piec ok. 45-50 minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogale 139

dobrze wyrobić do momentu gdy ciasto nie będzie się kleiło. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części [ u mnie 12 ].Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 148

ciepłe miejsce, tym razem na 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 230°C. 4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy 4 - 6 kulek, podsypujemy lekko każdą kulę mąką z wierzchu i wałkujemy na okrągły placek ok. 1 cm grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia Prezydentowej
Bułki do hamburgerów 176

mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut, aż podwoi objętość.  Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na porcje, u mnie 10.  Każdą porcję uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na płaski placek.  Następnie uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Pizza ze szpinakiem 122

Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy

Pink Envelope
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 171

Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i

Smakowy Raj
Nutka orientu. 148

robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy

Powiedz dietom nie
Knedle serowe z morelami 147

przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele

UgotujmyTo.pl
Kruchy placek z czerwonymi porzeczkami pod bezą 174

  Lubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto

Z miłości do słodkości
Francuskie świderki serowe 135

będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które  następnie skręcić wokół własnej osi. Świderki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym

Świat Smaku
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 371

umieścić w misce miksera z hakiem do ugniatania lub zagnieść ciasto ręcznie.  Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ).  Odłożyć do ostygnięcia. Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową. MASA MAKOWA(...)zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto.  MASA SEROWA twaróg 0.5 kg.  margaryna 100 g.  cukier puder 100 g.  jaja 5 szt.  mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Margarynę utrzeć

Kuchnia Paulettes
Tort płatkowy 155

średnicy 24 cm (fot.1) . Wnętrze każdego okręgu wypełniać ciastem (fot.2) (ja dawałam około 5 łyżek stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości(...)margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy

Świat Ciasta
Mazurek przekładany 209

kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar 22 cm x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Masa: Ugotować grysik na mleku; do lekko gotującego się mleka delikatnie wsypać grysik, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować na małym ogniu przez(...)miksując dodawać po łyżce zimnego grysiku, a na koniec wlać alkohol. Placki wysmarować masą grysikową w proporcjach 1:2 (Kolejno od dołu: pierwszy blat, 2/3 masy, drugi blat i 1/3 masy). Najwygodniej jest posmarować oba blaty, a dopiero później przełożyć. Ciasto udekorować i odstawić do lodówki na dzień lub dłużej (najlepiej

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 242

szarlotką , a może chcesz placka spróbować? Popijasz herbatę i słońce nad światem już świeci jak złoty samowar. ” No i wprowadziłam słowa piosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 198

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
PSZENNE TORTILLE 174

łamią. Mają zdecydowanie lepszy smak od kupnych i co najważniejsze nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej poza mąką, wodą i olejem.  Samo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a dzięki zaparzaniu gorącą wodą jest pulchne i elastyczne.  Takie placuszki idealnie nadają się do przygotowywania burrito , quesadilli , wrapów lub nachosów. Zawsze przygotowuję ich więcej(...)miksera. Następnie wyciągamy ciasto na blat i wygniatamy rękoma, aż zrobi się jednolite, mięciutkie i elastyczne. Gdyby po kilku minutach wyrabiania ciasto wydawało się nam kleiste, możemy podsypać blat mąką i chwilę jeszcze powygniatać. Gotowe ciasto formujemy w kulę, natłuszczamy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut, aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na pół

cool and minty
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 152

prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być(...)książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy. Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć

Ugotowane pozamiatane
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 132

powracać do smaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii

My simple kitchen
pocałunek cygana 451

piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki. Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Krem: Śmietanę ubić na sztywno(...)delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Krem rozsmarować na warstwie śliwkowej. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta

6niebo
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 196

jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką na patelnię. Smażyłam na złoty kolor.  Wykładałam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,  aby odsączyć olej. Podawałam posypane cukrem pudrem. Smacznego! Polecam placuszki

potrawyregionalne
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 164

wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./Łosoś:W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg).Studzimy, zdejmujemy skórkę./Pieczenie:Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną(...)przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków.Szybko, łatwo i przyjemnie powstaje nam przekąska. Sycąca, ale nie zatykająca. Aromatyczna i nietypowa! :) Oczywiście farsz i ciasto można dowolnie modyfikować bazując na podanych proporcjach. Takie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.:1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI.2. TURECKIE CHLEBKI PIECZONE

Wypisz Wymaluj
Placek na maślance z podwójną porcją kruszonki 132

Czołem :) ! Dzisiaj na słodko, szybkie ciasto, które pewnie większość z Was zna doskonale. Zawsze się udaje, idealne w połączeniu z kwaśnymi owocami i słodką kruszonką. Przepis mam z bloga Smaczna Pyza . Placek na maślance. Składniki: 2 szkl mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szkl maślanki 2 jajka 1/2 szkl oleju roślinnego(...)jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, w drugiej maślankę, olej, jajka i cukier waniliowy. Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy krótko mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40-45 minut. Gotowe

Trufelkowo
Pani Walewska z kremem orzechowym 703

być sztywna i lśniąca, wyłożyć w  równych proporcjach na przygotowane blaty z ciasta kruchego, posypać rozdrobnionymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piec  obydwa blaty w temp 165*c przez35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową. Placki wystudzić. Krem orzechowy: Orzechy włoskie zmielić  drobno. W gotującym się mleku rozpuścić cukier, podgrzewając(...)dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować. Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki do temperatury pokojowej wtedy mięknie i ładnie się kroi.  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon