ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;) Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej … A knedle z ciasta parzonego … Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis! Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku
Ostra na Słodkokosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka). Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli. Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu
Moje pyszne gotowanierozczynu. Rozczyn wyrośnięty. Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku rozgrzewamy olej
Maminek kulinarnywyrośnięcia. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi
Niezły MłynekJeżeli cierpisz, płaczesz. Jeżeli ogarnia cię wściekłość, wyprowadzasz cios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkami Miało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego. W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu
More food, love and dreamsTeraz dobrze wyrobić ciasto, zagniatając przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek. Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min. Smacznego
Złote przepisyciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php
Apetyczna babeczka150g serka twarogowego garść jagód (u mnie mrożone) stevia/cukier/miód Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy jajko, coś do posłodzenia i miksujemy. Następnie wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię teflonową i podsmażamy z obu stron. Ostudzony placek naleśnikowy smarujemy serkiem twarogowym i składamy w trójkącik. Tak przygotowanego naleśnika wstawiamy do lodówki. Rano podgrzewamy jagody tak, aby puściły sok i polewamy
Kuchenny Skrawek Niebachilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze
Aga w kuchniponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około 40 min w tem 200st
NaKońcuJęzykaszczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem
Słodkości i nie tylkonożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
sama złodyczoleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł. Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka. Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony. Tortille smarujemy majonezem, układamy
Moje Kuchenne Rewelacje