ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:263/550)

Domowa, miękka i elastyczna tortilla pszenna 926

możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia- aż szkoda kupować i truć się chemią! Ci, którzy chcą być fit i unikają mąki pszennej wystarczy zamienić ją na pełnoziarnistą, wtedy też należy ciut zwiększyć ilość gorącej wody, by ciasto dobrze się wyrabiało. Wałek więc(...)piękne koło Wam nie wychodzi, ja wykrawam z pomocą talerza, dzięki któremu moja tortilla jest idealnie okrągła. Nie wyrzucajcie też resztek ciasta, z nich wyjdzie 1 tortilla więcej :) Smażyć na rozgrzanej patelni, a kiedy placek zacznie 'bąbelkować' i podnosić się, to znak, że czas obrócić na drugą stronę. Każdy usmażony placek odkładać na talerz/deskę, jeden na drugim

Kraina Miodem Płynąca
Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem 240

placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe). Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto czekoladowe z borówkami 226

tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać(...)wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić

Kuchcik gotuje
makowiec drożdżowy... 154

dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem 138

miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody .  Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy(...)gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu wykładamy na talerz , a kiedy przestygną , przekładamy kolejny raz na czysty talerz aby nam się nie posklejały .  I tak postępujemy do wykorzystania ciasta i mięsa .  Pierożki możemy podać z przesmażoną cebulką , bądź skwarkami

Mój Smak
Kringel- estoński warkocz. 196

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, żeby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach 25x40 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Gotowe nadzienie smarujemy(...)placku  pozostawiając 1 cm rant. Zwijamy w roladę, zlepiamy brzegi. Przecinamy wzdłuż na pół pozostawiając jeden brzeg nie przecięty. Następnie zwijamy w warkocz. Pilnując, żeby strona z której wypływa nadzienie była na górze. Następnie warkocz układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około

Rozpustne gotowanie
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 122

przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę.  Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. razem z papierem przekładamy do formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30(...)minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki miodu i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. Każdą truskawkę kroimy

cool and minty
Langosz – drożdżowy placek węgierski 135

jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 400 g mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki soli Przygotowanie(...)miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam

e-PrzepisyKulinarne
,,Tarta z Malteserów’’ 159

kakao opakowanie Malteserów Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremkę, którą smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut

Podróż w kulinaria
Ciasto - krówka - pycha 1576

gotować, wlać rozmieszane budynie-gotować mieszając  Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego

Proste Potrawy
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 255

naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną(...)czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Pizzę podawać posypaną pietruszką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Cebularze. 319

Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 6 równych części. Następnie każdą kulkę rozwałkować na cienki okrągły placek. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowe, przygotowane dzień wcześniej. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu brzegi posmarować

zadanie-gotowanie
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 188

cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać z likierem ma być lekko lejący ale nie za bardzo. Wylać na ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym 271

Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki

Świat Domowej Kuchni
Banan w cieście & o współpracy z Frisco. 197

Banany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej  W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco

More food, love and dreams