ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:261/550)

Pizza z cukinią i pesto 163

żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego(...)pietruszki i orzeszkow listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 235

łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier(...)mieszamy na gładką masę. do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką masę do trzeciej dodajemy kakao, łączymy na gładką masę do czwartej dodajemy 2 łyżki mąki  Każdy placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej

Niezły Młynek
Placuszki twarogowe z sosem jagodowym 167

Róża) - 2 łyżki cukru trzcinowego dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu. Placki podaję zarówno na  ciepło, jak i na zimno

Kuchnia co dnia
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 227

Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku(...)odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao

My simple kitchen
Kofta kebab z chlebkiem pita 215

folią spożywczą i zostawić w cieple  na około 1-1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu w ciasto należy uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części i zrobić z nich kule. Każdą rozwałkować na placki o średnicy około 15 (im cieńsze placki, tym cieńszy i bardziej chrupiący chleb). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły(...)swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać

Cooking Monster
Proziaki 130

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią(...)mleka, lub maślanki 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam

MojaQchnia.pl
Puszyste placki z jabłkami 461

posypywała je obficie cukrem pudrem. Do zrobienia placków dodałam wody gazowanej zrobionej w ekspresie  Sodastream . Dzięki dodatkowi wody gazowanej placki są bardziej puszyste i delikatne.   Puszyste placki z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru 1 1/3 szklanki gazowanej wody(...)ładne okrągłe paserki. Obrane jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry jabłka obtoczone w gęstym cieście. Smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 121

Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się(...)cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g. Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około 1 cm. Na placki nałożyć się farsz z cebuli

królestwo garów
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 152

stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie

Mieszam w Garnku
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 730

oprószamy przyprawami. Smażymy na suchej patelni, przyprawy trochę szybciej będą się przypalać dlatego temperatura patelni musi być troszeczkę mniejsza. Po każdym usmażonym blacie ciasta, patelnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. I dalej smażymy kolejne placki. sos:  3 łyżki śmietany,  3 łyżki jogurtu,  3 łyżki majonezu,  2 łyżeczki smakowej oliwy,  1 łyżka zataru

SMYKWKUCHNI
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 171

żeby placki były złote i chrupiące, jak żadne inne i do tego nigdy nie ściemnieją ? Zapraszam Was gorąco, zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane:) A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca(...)rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku. DOMOWY TWAROŻEK SKŁADNIKI : 250g

Moja Książka Kucharska
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 277

pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno" nie myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość. Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie nie posiadam dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są. Składniki: (na około(...)Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało". 3.  Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek. 4.Sos Pomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części). 5.  Wyciskamy sok z cytryny

Gotuj Z Muzyką
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 621

część rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.  Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut(...)gładką masę, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu - do uzyskania gładkiego kremu. Krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ciasto ma niesamowity smak, musicie jednak sami to sprawdzić :) Smacznego! Firmie  VOG  dziękuję za możliwość sprawdzenia jakości orzechów Kresto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poduszkowiec z kremem 138

serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny(...)łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek. Na każdym kwadracie przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z gwizdką ułożyć rozetki i na każdej położyć truskawkę. Ciasto schłodzić przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Pączki pieczone z kremem czekoladowym 168

gładkie, lśniące ciasto, które odchodzi od ścianek miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy(...)kółka. Nieco rozpłaszczamy go w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę kremu. Zlepiamy brzegi ciasta na górze, nieco zakręcamy i układamy łączeniem do dołu na papilotkach do muffinek. Tak przygotowanego pączka układamy na blaszce do pieczenia. Z pozostałym ciastem robimy tak samo. Pączki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celcjusza

Kolizje Smaków