kilka minut, dopraw solą, pieprzem,natką. Wystudź. Na ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej Bio płaska łyżeczka soli szklanka bardzo ciepłej wody Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu. Podsmaż pierogi
AZgotuj!złóż kilka kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik
codojedzeniałyżki jogurtu naturalnego -1,5 kg jabłek -1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek
Zdrowie i pysznie na talerzuInterwał wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h ciasto podzielić na 5 równych części z każdej rozwałkować placki na ok 15 cm 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm podzielić
Gotowanie z pasjąspecjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem
Kryzysowa Książka Kucharskadrożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco. Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami
codojedzeniażeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą). Składamy do środka
Walijskie Pichceniewstawić do lodówki, w celu schłodzenia, na 1,5 godziny. Po tym czasie, na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować pierwszą część ciasta (druga część ciasta, do momentu jej użycia, powinna pozostać w lodówce), podsypując mąką, na placek o grubości ok. 3 mm i wykrywać małe ciasteczka w kształcie zwierzątek. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze(...)układać rzędami, w niewielkich odstępach ciastka. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać
Gospodyni MiejskaBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe
Kuchnia od dwojgaserem pleśniowym. Mikserem z mleka, jajka, szczypty soli i mąki...robimy ciasto naleśnikowe, takie rzadko-gęste. Po prostu po zmiksowaniu sprawdzamy żeby ciasto się rozlewało na gorącej patelni. Na usmażone blade placki nakładamy po kawałku każdego z w/w serów i zawijamy. Tak przygotowane odkładamy do lodówki, żeby w odpowiednim dla nas czasie odsmażyć. Przed podaniem naleśniki smażymy
chleba naszegoJest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje
Ze smakiem bez glutenuzapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego
Kuchnia Bazyliiłyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój
codojedzeniaNastępnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka
Wanilia i Kardamonproszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
Gotowanie...to proste !wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym
Bulliomiski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła
Słodki Kompromispoczątku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę
VioletoweKucharzeniesałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy
rabarbarowoWszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku
Kulinarne przygody Gatitysodą wlać piernikową mieszankę. Całość zagnieść dłońmi na gładką, jednolitą kulę ciasta. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać jeszcze jedno żółtko. Tak przygotowane ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkowywać na cienki placek o grubości 3-4 mm. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne
Nastoletnie WypiekanieWszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku
Kulinarne przygody Gatitybędzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka
Szczęśliwa kuchniaPyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT
Gotuję TestujęDzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków
Posadzone i zjedzoneżeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i smarujemy nutellą. Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią
Walijskie Pichcenierąk i nie za twarde. Podzielić musimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy na bok i przykrywamy czystą ściereczką. pierwszą część ciasta musimy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami
Viola cooks with passionzrobiłam wg tego przepisu . Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie. Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi do środka, a następnie ciasto
Kuchnia u Krysiostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa. 2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego
My Culinary ArtSAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt
Grunt to przepis!Uformuj drożdżówki, po czym odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem. Zwiń w rulon jak naleśnik. Złóż na pół i zlep końce. Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu. Przetnij
greenscarfKwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym to tradycyjny wiosenny deser rodem ze Śląska Cieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek
Smakowity Blog Kulinarnysłoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniplasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy
VioletoweKucharzeniepozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy poklepując dłonią. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy
O kuchni z uczuciemsię wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś
Smiling Shrimpgodzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy
peggiwkuchniczasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach. Kiedy ciasto wyrośnie jeszcze raz lekko ugniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3-4 mm). Tniemy na paski o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Paseczki smarujemy jajkiem z czosnkiem, posypujemy roztartymi w dłoniach
Pelusiowa Kuchniawraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy. Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody
Kuchnia na wzgórzusoli olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku
Moje Kuchenne Rewelacjepodgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw
codojedzeniajajkami i solą. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia
Wrzosowa PolanaPrzepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam
Kubki smakuilość w zależności od preferencji gęstości) W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy odsączyć z nadmiaru
Di gotujedodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C jeżeli
W Moim Magicznym Domumasłem ( 100gram) i cukrem. Przestudzić. Mąkę przesiać razem z przyprawą korzenną, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać Nasz miód wystudzony i jedno jajko. Zagnieść ciasto do gładkości, dolewając po trochę ciepłego mleka Rozwałkować placek o grubości 1,5cm do 2cm . Wykroić foremkami pierniki. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. rozpuścić w rondlu masło, mleko i czekoladę, dokładnie
pichcisztogorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić
Kulinarne Inspiracjełączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce sklejamy. Następnie kawałek papieru do pieczenia smarujemy margaryną
Passion of CookingNastępnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatityodstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Ostra na SłodkoSkładniki: ciasto 200 g mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżki oleju sól farsz 1/2 główki białej kapusty 400 g pieczarek 1
magiczna kuchnia Kasiokoło 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru
codojedzeniautartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez 15 min.Trzeba samemu pilnować
Gotowanie...to proste !Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy
CoolinarniePLrąk, ale tak ma być. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut
Domowa cukiernia EwyKulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta wylepiliśmy dużą blachę, ale ostatecznie okazało się, że i tak ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione
Przepysznik - BLW i nie tylkosposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem trójkątów. Każdy z osobna można też dodatkowo rozwałkować, żeby się ładnie zawinął. Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można
Przepysznik - BLW i nie tylkowodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st
Kuchnia w czekoladziecukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty
Motylkowa Kuchniaszkl cukru 5 jajek 1 margaryna 1 łyżeczka amoniaku Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać. Rozsmarować ciasto na blaszce, będzie cienka warstwa .Upiec 3 - 4 placki Masa: 1/2 l gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny Dodatkowo rozpuszczona czekolada Śmietanę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczym dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie
na moim stole...Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie(...)wyrośnięcia. Po tym czasie we frytkownicy bądź garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do 170 stopni C (jeśli nie mamy termometru czekamy aż tłuszcz się rozgrzeje i wrzucamy skrawek ciasta, jeśli zatonie musimy jeszcze chwilę poczekać, jeśli pływa na wierzchu olej jest dobrze nagrzany). Faworki porcjami wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy po około 1 minucie z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowaniepodwoi swoją objętość. Następnie ciasto podsypujemy mąką. krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem
e-PrzepisyKulinarnecebule dymki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sezamu Zrób ciasto na pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem
codojedzenia~ananas w cieście gryczano-kokosowym* podany z ricottą~ *mąka kokosowa Ale pyszny ananas mi się trafił! Taaaaaaki słodziuki, no po prostuu ♥ :D Idealne rozpoczęcie nieidealnego dnia
breakfast of dreamsktóre z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam! Scroll down for recipe in English Placek z rabarbarem i truskawkami (8 porcji, forma 26 cm) Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g mąki orkiszowej 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej
karmelowyprzemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgrupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając
NA MOIM TALERZUPomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem
Kolorowy Przepisownikpozostałą mąką, na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy
Maminek kulinarnyrozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na pół. Z jednej części zrobić okrągły placek,na którym układamy składniki nadzienia.Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy ranty. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytJabłka smażone w cieście naleśnikowym; z sosem karmelowym Dziurek w środku nie ma jak chciałam, ale za to mam więcej ciasta :D Zawsze trzeba
More food, love and dreamswyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym
Bullioorzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniawoda kilka łyżek oleju Nadzienie: 500 ml świeżych jagód cukier słodka śmietana Wykonanie: Z mąki, soli i wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się
Bea(u)ty kitchensamemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy porcjami kawałki ciasta, obtaczamy je w mące i formujemy wałkując okrągłe placki, które smażymy z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Polecam też inne przepisy na pasty z jajek: pastę jajeczną i Pasta z jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki(...)pszennej. Są też grubsze ze względu na zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki
Weekendy w domu i ogrodzieodkładamy w ciepłe miejsce. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego
KuukBuukmiksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku
Codzienna kuchnia niecodziennapiernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C. pieczemy około 20 minut
Smakowite Daniaminut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowaną i odcedzoną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Blendujemy niezbyt dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto przekładamy na blat mocno posypany mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Przy pomocy kubka wycinamy kółka. Na środek każdego kółka wykładamy ok. 1 łyżkę farszu; zagniatamy bardzo mocno krawędzie. Układamy na blaszce
My Culinary Artmieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu
vegetanieoliwę. Zagniatamy około 8 minut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę. W gotującej
BaRepaswyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym
Bulliobędzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsuchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki
Mia Cucina Sofietażółtka Mieszamy i na koniec dodajemy rum Wyrabiamy ciasto na gładką konsystencję, jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać więcej mąki Gotowe ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki Teraz dzielimy na paski i w każdym z nich wycinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden koniec paska W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C
Klaudynkowa kuchniaktórym ciasto przestało błyszczeć. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam
Blondynka Gotujeciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym
Blondynka Gotujeciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym
Blondynka Gotujejednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około
Lawendowe NieboNaleśniki to weekend. Jak już smażę placki to w ilości podwójnej i nie dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem (nie pokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką
bistro mamanagrzej do temperatury 250 stopni C.Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy.Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około
Słodko-Słony Świat Ilonypieprzem składniki. Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce. Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez
Anielska Kuchnia Aniwałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków
Stare Garykwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka. Wstawic na 60 minut do lodowki. Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly. Zwijac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła syrop klonowy do polania Składniki wystarczają na przygotowanie około 14 placków. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól. Jajko roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić(...)minut. W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok. Rozgrzać patelnię (nie smarować jej żadnym tłuszczem). Nakładać po ½ małej chochelki ciasta i smażyć przez około 1 minutę, do momentu aż na powierzchni placków pojawią się małe otworki. Odwrócić i smażyć z drugiej strony do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Obok patelni ustawić talerz. Na usmażonych placuszkach rozłożyć kawałki
Świat Domowej Kuchnikrople aromatu migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkawymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem(...)wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze przez chwilę do czasu aż lekko zrumieni ły się z drugiej strony. Faworki układałam
NA MOIM TALERZUdodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy. Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową
charlotte gotujełyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki
Malinowe Pocałunkismaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem, układamy
Apetyczna babeczkaściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia
Aga w kuchnipapier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem
Moje domowe kucharzenieprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i mieszamy z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i ewentualnie rumem. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na bardzo cienki, prawie przezroczysty placek. Nadajemy mu prostokątny kształt. Ostrożnie przenosimy na ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą - na 2/3 długości placka. Na to wykładamy jabłka i przy
kolorowotorcikowomargaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć
Pasja Smakusoli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka
Z miłości do słodkościKamis), łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 250g białego sera, 3 łyżki śmietany
Z miłości do słodkościDziś post na szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem. Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków
Fabryka pomysłównagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 170°C. Ciasto najlepiej zrobić jedno po drugim – gotowe trzeba natychmiast wstawić do piekarnika, nie może czekać. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka, dokładnie rozcierając, aby nie było grudek. Pozostałe półtora szklanki zagotowujemy wraz z cukrami. Gdy zacznie się(...)równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy
Poezja smakułyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki skwarek ze smalczykiem sól według uznania Wykonanie Ziemniaki obieram i dokładnie myję , następnie ścieram ziemniaki na drobno jak na placki ziemniaczane , następnie dodaję posiekaną cebulkę z czosnkiem , doprawiam do smaku solą i dodaję nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszam . Jak mamy przygotowane ziemniaki , rozgrzewam skwarki ze smalczykiem na patelni teflonowej(...)miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody . Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy
Mój Smakzaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć(...)brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika). Podawać gorące
Nie tylko w kuchniprzesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie(...)posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu (ja wstawiłam do lodówki). Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mleka miksujemy żółtka z obiema mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zagotowania się. Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi
Walijskie Pichcenieowocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę
Ugotowaćsól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy(...)ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj mam dla Was przepyszne danie! Langosze , to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem(...)ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIbezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto(...)nakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp
moj przepis naCiasto w formie tortu. Czemu nie? Spód nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia u Krysikokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości(...)Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być
Smakołyki Berenikipieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C(...)Masa: Cytrynę dobrze umyj i wyparz wrzątkiem, następnie pokrój w plastry i usuń pestki ( jeżeli lubisz trochę goryczy całą cytrynę zblenduj, jeżeli wolisz mieć mniej goryczy w cieście najpierw starkuj skórkę i oddziel miąższ cytryny od białej otoczki, następnie zblenduj). Morele dobrze umyj i wyciągnij pestkę, również zblenduj. Owoce w konsystencji papki włóż do garnka, zasyp cukrem i smaż
Niezły Młynekracuchy z gruszkami Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek(...)najlepiej teflonową), dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem. Kawałki gruszek dodajemy do ciasta i mieszamy, jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego nieco wody. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy je na patelni, na niewielkim ogniu. Placki smażymy z obu stron, aż lekko zbrązowieją, a następnie przekładamy je na talerze
Miód i pieprzwlać resztę wody i dodać sól, zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą(...)ułożyć na nich przekrojone na pół pomidorki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A ja tymczasem kończę się pakować, i pędzę na umówione spotkanie. Po drodze mam zgarnąć jeszcze dwie uczestniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze