miód i rodzynki. Odparować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i migdały. Ostudzić masę. Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka okrągłych placków o grubości ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża pokroić placki na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć do środka, tworząc kształt rogalika. Rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem
Nastoletnie Wypiekanietakiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić
moj przepis naszklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1,5-2 kilogramy wiśni Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy na sicie i pozostawiamy . Z podanych składników z składników zagniatamy ciasto. Cienko wałkujemy na okrągłe placki, podsypujemy mąką . Układamy jeden placek na formie do robinia uszek, w zagłębienia układamy wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem, podsypujemy mąka, wałkujemy dość mocno. Formę odwracamy wyjmujemy uszka
Bajeczna Kuchniaszklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego
Podróż w kulinariaPiekarnik mocno rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 275C) najlepiej ok. 30 minut przed pieczeniem. Jeżeli pieczemy na blasze, powinna być ona również dobrze rozgrzana. Gdy ciasto odpocznie uformować je w placki rozciągając i równocześnie obracając, aby miało mniej więcej jednakową grubość. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć ser. Przygotowaną pizzę przełożyć na blachę na dolnym poziomie piekarnika. Piec
Pełny talerzpłaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki. 6 . Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru
Eli GotowaniePonadto: sos do polania placuszków, ja użyłam złocisty syrop ( golden syrup ). Przygotowanie: Przygotować odmierzone składniki. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać . Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto ( dwie łyżki na jeden placek). Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu to tak usmaż placuszki. Natomiast jeżeli nie posiadasz takiej patelni, lekko ją naoliw. Smażyć
W kuchni u Monikimaszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem
Smaki Ewywodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy
Słodkie okruszkimiski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec niedocięty. Rozciętą część spleść(...)sobą. Końcówki ciasta złączyć ze sobą na kształt wieńca. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Przełożyć wieniec do formy lub na blachę, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 40 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Cukier
Moja Galeria Smakutakie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców na targu w brud, ale zjadamy je chętniej na surowo a część przerabiam chowając do słoików. Do ciasta dodałam więc pachnący cynamon, placek z owocami będzie innym razem, dobrze? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko
kgwjanczewoWiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej
Wiem co jemgorącą osoloną wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku razem z natką pietruszki. Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniajajek, soli i cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie zgniatamy na ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut
Bon Appetit MałgorzatyKulki ciasta należy układać na omączonym blacie złączeniem do góry, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu każdą kulkę ciasta należy rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut
Plate of Joylepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony
Pudełko rozmaitościwodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z domowym dżemem . Prawda, że proste? Smacznego
Słodkie okruszkistron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
Bulliołyżeczki soli. Dodać stopniowo żółtka a na końcu majonez , pieprz , mąkę , proszek do pieczenia . Na końcu dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach
Za drzwiami kuchnipołączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy
Pełny talerzcałość mieszamy aby uzyskać spoistą masę. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto . Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i literatką lub kieliszkiem wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu, koło zlepiamy jak na pierogi, po czym złączamy dwa przeciwległe końce
Smakowite Daniasolą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej
Smakowite Daniadodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około
Smakowite Daniawystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki smażymy partiami na rozgrzanym
Smakowite Daniaoliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkistron przyprawą. Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
Bulliododajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze
Z butelką mleczka w tleCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem
Smakowity Blog KulinarnyDodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopheraciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min., aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość Wyłóż wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy
Proste Potrawyostatnia wyszła już pięknie! To pewnie kwestia dostosowania się do nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje mi się, że ciasto było trochę za mało gęste, następnym razem zagęszczę je bardziej. I nie tak puszyste jak widuję na zdjęciach, nie wiem czy to kwestia mąki pp czy może
Zdrowa Kuchnia Sowyfruktozy 2 łyżki wody Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy z nich ciasto. Musimy ugniatać go bardzo dokładnie i długo tak aby napowietrzyć ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego podłużne prostokąty. W środku prostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodziemałym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy
Truskawkowa Fiestaoliwę oraz pozostałą ciepłą wodę. Długo wyrabiamy, najkrócej 10 min. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2h do wyrośnięcia. Po 2 godz. bierzemy połowę ciasta i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozsmarowujemy sos, posypujemy serem żółtym i pokrojoną mozzarellą i dodajemy swoje ulubione składniki. U mnie była to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, na jednej połowie małe kupki
Brzuszki Łakomczuszkinawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą
Magiczne Życie Martydodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.combudyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru
Słodkości i nie tylkoKaki w orzechowym* cieście bananowym *z mąką orzechową koncepcji do tych placków było mnóstwo, miało być w naleśnikowym, ale nie no zrobię takie grubsze, może kaki, będzie na wierzchu? ale, nie chce takie w środku, o kurcze jakie grube xd mogły wyjść lepiej, ale nie narzekam :P Jak doczłapię się dzisiaj wieczorem do domu z całym
More food, love and dreamsschłodzenia do lodówki (około 1 godziny). Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki (około 3 mm) placek o szerokości około 30 cm. Na cieście cienko i równomiernie rozsmarować warstwę farszu. Następnie zwijać ruloniki (2 obroty podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik. Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać
Nie tylko w kuchnizużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał: Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. ciasto orzechowe
Bon Appetit Małgorzatycytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy
Mia Cucina Sofietajedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria . Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej) tutejsza oliwa z oliwek. Najczęściej(...)rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia alla genovese
Z Kuchni Do Kuchni